Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Reporters

Corinne Boulangier
NIEUWSGI ERIG VAN NATURE

  • Dossier
Wallonie

Door Gilles Bechet

.Ze liet zich opmerken als presentatrice van Génies en Herbe en later van de Koningin Elisabethwedstrijd. Maar in de programma’s Ma Terre en Nuwa kon Corinne Boulangier pas echt haar ding doen en haar eeuwige nieuwsgierigheid bevredigen. Betekenis en geluk zijn de woorden die het al rijkgevulde parcours van Corinne Boulangier samenvatten en tevens de waarden waardoor het nieuwe nethoofd van La Première zich laat leiden.

Corinne Boulangier werd geboren in La Louvière op 14 februari 1973. Ze kreeg veel mee van haar grootvader, die van het werk op de boerderij overschakelde naar de liften van het centrumkanaal. Zo ook de overtuiging dat onze relatie met de aarde een centrale plaats inneemt in de wereld van vandaag. Haar band met haar familie gaat ver terug. “Ik weet hoe de vorige generaties gezwoegd hebben om mij te brengen waar ik nu sta. Van kleins af aan werd ik gestimuleerd om naar de wereld rond mij te kijken, naar het agrarisch én het industrieel erfgoed. Vandaar waarschijnlijk mijn interesse voor die aspecten van Wallonië.” Voor het programma Ma Terre werkte ze samen met het Institut du Patrimoine (IPW). Vreemd genoeg herontdekte ze toen pas bepaalde plekken in Wallonië. “Die plekken zijn geen lege omhulsels. De constructies dragen er sporen van het verleden, ze vertellen iets over de strijd, de visie en de creativiteit van de mensen die ze bouwden. Ze laten zien waar we vandaan komen en dat raakt me.”

In 2012 werd ze benoemd tot ridder van de Waalse verdienste. Ze is sterk gehecht aan haar streek en voelt dat haar band met Wallonië met de dag groter wordt. 


Ze is duidelijk erg gehecht aan haar streek en werd in 2012 zelfs benoemd tot ridder van de Waalse verdienste. Haar liefde voor Wallonië wordt er niet minder op. Ze vindt het dan ook erg jammer dat sommige mennr sen zo onverschillig zijn voor hun regio en voor alles wat daar bereikt werd. “Vaak heb ik de indruk dat wie zich niet interesseert voor het verleden, ook het heden negeert en zich vastloopt op de toekomst.”

Communiceren, informeren, bewust maken

“Wanneer je voortdurend met moeilijke situaties geconfronteerd wordt, heb je vaak het gevoel dat er vooral problemen worden aangekaart, maar dat er geen oplossingen worden voorgesteld.” Boulangier laat duidelijk haar bewondering blijken voor de artsen en onderzoekers met wie ze in aanraking komt sinds ze meter is van de Fondation Saint- Luc. De stichting werd opgericht toen het universitaire ziekenhuis Saint-Luc 10 jaar in Brussel gevestigd was. Ze biedt gezondheidswerkers de kans om hun opleiding in het buitenland te vervolmaken en kent beurzen toe aan clinici voor onderzoeksprojecten van twee of drie jaar. De presentatrice- journaliste bekent dat ze het eigenlijk niet zo begrepen heeft op ziekenhuizen, ziektes en spuiten. Haar beslissing om meter te worden, was dus niet zo vanzelfsprekend. Communiceren, informeren en mensen bewust maken, dat zijn haar taken als meter. Ze vervult ze met veel enthousiasme, gedreven door haar nieuwsgierigheid en haar interesse in mensen. “Wat we eerst en vooral willen bereiken, is mensen zoals jij en ik laten inzien hoe belangrijk het onderzoek in soms heel specialistische domeinen is voor de volledige gezondheidsketen. Iedereen heeft daar baat bij.” Op de tweede plaats wil de stichting fondsen voor onderzoek werven en mensen bewust maken van het belang van die financiële steun. “Dat is essentieel, zeker omdat het geen deel van onze cultuur is. Dit soort steun wordt nog al te vaak verward met sponsoring.”

“Het zijn geen lege omhulsels. De constructies dragen er sporen van het verleden, ze vertellen iets over de strijd, de visie en de creativiteit van de mensen die ze bouwden. Ze laten zien waar we vandaan komen en dat raakt me.”


Ze bezoekt de afdeling neonatologie en de spoeddienst, voert diepgaande gesprekken met onderzoekers en ontmoet gepassioneerde mannen en vrouwen. Al die ervaringen staan garant voor boeiende levenslessen. “Het doet me goed. Wanneer je een ziekenhuis bezoekt vanuit het standpunt van de patiënt, heb je een eenzijdige visie. Soms heb je de indruk dat je niet meetelt, dat je niet begrepen wordt. Natuurlijk zijn er artsen die niet weten hoe ze moeten communiceren. Maar ik heb er ook veel ontmoet die niet alleen technisch zeer sterk zijn, maar ook enorm veel empathie en warmte uitstralen.”

Lopen om onderzoek te steunen

Op 26 mei 2013 staat er een team van de Stichting Saint-Luc aan de start van de 20 km van Brussel. Als de sportgoden haar gunstig gezind zijn, is ook Corinne Boulangier van de partij. Ze wil meelopen om iets te veranderen. “Het zal niet makkelijk zijn, want fysiek moet ik van ver komen, maar het is zo’n bijzonder avontuur dat ik minstens moest proberen om de uitdaging aan te gaan.” Iedereen is welkom om mee te lopen of om een loper te steunen. Zo’n honderd lopers van Saint-Luc en de UCL (Université Catholique de Louvain) zullen een ketting vormen vooraan in de groep om de lopers tegen te houden en een valse start te voorkomen. Zij zijn het “start control”-team. Wie zich ook geroepen voelt, wordt verwacht om 8.45 u.

Your opinion counts