Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Julien Benhamou

Audrey Levêque,
Van de Luikse realiteit
naar de Parijse droom

  • Dossier
Wallonie

Door Adrienne Pesser

Ze is doctor in de sociologie, actrice, zangeres en sinds kort ook een swingende zuster. Audrey Levêque leeft als in een droom. Op het imposante podium van Théâtre Mogador in Parijs geniet ze van elke seconde. 

Levêque groeide op in Soumagne (bij Luik) en werd van kleins af aan omringd door muziek. Fluit, piano, zang, ze kreeg het allemaal met de paplepel binnen. Wanneer ze 18 is, ontdekt ze de wereld van de musical. Ze is er meteen weg van. “Musical is echt op mijn lijf geschreven. Ik voelde dat dit helemaal mijn ding was.”

Ze behaalt een licentiaat sociologie en een aggregaat in humane wetenschappen aan de Universiteit van Luik, maar daar stopt het niet. In 2000 begint ze aan een doctoraatsproefschrift met een beurs van het NFWO (Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek). Haar studie neemt veel tijd in beslag, maar haar uiteindelijke doel verliest ze nooit uit het oog.

Met een doctoraat op zak verlaat ze in 2006 de Ulg. Het kunstenaarsstatuut roept. Ze vervolmaakt zich tijdens theater-, zang en danslessen en maakt haar opwachting op de planken van enkele Waalse theaters. In haar indrukwekkend cv staan onder andere de rol van Mary Poppins in de voorstelling Enchanté en die van Stella Spotlight in Starmania. Na drie jaar als artieste, is haar spaarrekening echter in vrije val. Audrey klopt dus opnieuw aan bij de Ulg, waar ze mag beginnen in het HR-departement van de HEC (Haute Ecole de Commerce). “Zelfs toen ik werkte, bleef ik audities doen. Het zingen zat en zit in mijn bloed.”

Op avontuur met zuster Marie Berthe

In januari 2012 doet de actrice mee aan een auditie van Stage Entertainment voor de legendarische musical Sister Act. Ze krijgt de rol. Ze mag zuster Marie Berthe vertolken in het Théâtre Mogador in hartje Parijs. Het avontuur lonkt! Van de ene dag op de andere belandt ze van de universiteit in Luik op Broadway in Parijs. “Mijn droom wordt eindelijk realiteit. Meer zelfs, dit overtreft mijn stoutste dromen. Het is niet alleen Parijs, maar ook nog ‘Sister Act’.” De show gaat van start in september 2012 en loopt tot juni 2013. Zeven keer per week geven de 32 artiesten, onder wie nog een andere Belg (Jackson De Decker), het beste van zichzelf voor een volle zaal. “Je wordt het nooit beu. Elke avond is anders, want het publiek reageert altijd anders. In de zaal en achter de schermen hangt een geladen sfeer, daar halen we veel energie uit.”

“Mijn droom wordt eindelijk realiteit. Meer zelfs, dit overtreft mijn stoutste dromen. Het is niet alleen Parijs, maar ook nog Sister Act.”


De liefde voor haar stad

De altijd vrolijke Audrey sluit al snel vriendschap met haar Franse collega’s. Toch mist ze het thuisfront. “Parijs vormt een groot contrast met Luik. Thuis zijn de mensen veel warmer.” De actrice is dol op haar geliefde stad en beschrijft ze vol vuur aan al wie het wil horen. Luik is voor haar een mentaliteit en levenswijze, een plek waar iedereen zijn ding kan doen. Wat is er dan zo fantastisch aan de stad? “De spontaniteit van de Luikenaars en hun zangerig accent; de arthouse-programmatie van bioscoopcomplex les Grignoux en la Sauvenière; de cafés die tot de vroege uurtjes open zijn; de Luikse gastronomie en de typisch Belgische gerechten; het rijkgevulde en toegankelijke theateraanbod… Luik is een unieke stad en biedt een breed gamma culturele en intellectuele stimuli.” Ook plaatsen als Théâtre Molière en Kladaradatsch in Brussel liggen haar na aan het hart. Ze beleefde er mooie tijden met het gezelschap Les Colyriques.

Elke maand komt Audrey naar België. Ze slaat dan een hele voorraad op van lekkers van bij ons: chocolade, speculoos, peket, bier… Met die specialiteiten leert ze de Fransen de rijkdom van haar land kennen. Af en toe rollen er Waalse uitdrukkingen uit haar mond. Nu hoor je regelmatig een ‘oufti’ in de ‘bunker’, zoals ze de coulissen noemen, en haar medespelers vinden dat best oké.

Over enkele maanden is de droom voorbij. Dat betekent afscheid van de swingende zusters, van de Mogador, van Parijs. Audrey blijft met haar voeten op de grond en beseft dat een rol zoals die van zuster Marie Berthe op een groot podium in Parijs niet meteen meer uit de lucht zal vallen. Maar ze wordt binnenkort 35, is single en heeft geen kinderen, dus waarom niet volop genieten van deze droom? “Ik denk niet dat ik carrière wil maken in de musical. Na ‘Sister Act’ zou ik graag rust vinden en een gezin stichten, en dat valt niet te combineren met musical. Wat er ook nog gebeurt, mijn droom heb ik al gehad!”

À lire aussi

Your opinion counts