Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Marc Vanel

Vanessa
Vaxelaire-Wyckmans
& Mélanie Chéreau
Bioul : « made with love »

  • Dossier
Wallonie

Door Marc Vanel

Vinologen, wijnbouwers, sommeliers… In Frankrijk maken steeds meer vrouwen hun beroep van hun passie voor wijn. In België daarentegen zijn ze nog op twee handen te tellen. Wij spreken af in Château de Bioul, tussen Namen en Dinant, en ontmoeten er niet een, maar twee vrouwen.

“Ik wil zeker niet dat ze zeggen dat Château de Bioul in handen van vrouwen is en dat ze het werk van Andy vergeten, mijn man. Hij is de hele dag bezig in de wijngaard. Ik doe vooral de back-office, de contacten met de klanten, de public relations”, zegt Vanessa Vaxelaire-Wyckmans. Hun avontuur begon in 2008. “We zaten iets te drinken op een terras”, herinnert Vanessa zich, “toen we plots besloten om een wijngaard op te starten. Zoals veel veertigers hadden we zin om te breken met ons jachtige leven. We hadden al het idee om een wijngaard te beginnen in onze oude dag, maar niet in België. Tot we hoorden over Belgische wijn en we bij onszelf dachten: ‘Verdorie, dat is ideaal voor ons!’. In drie uur tijd hebben we beslist om uit Brussel weg te gaan. We hebben gevraagd of er plaats was in de dorpsschool voor onze kinderen en we zijn verhuisd naar Arbre. Ik heb geen enkele nacht meer in Brussel geslapen.”

Interspecifieke rassen

Beetje bij beetje kopen en ruilen Vanessa en Andy verschillende terreinen rond het familiekasteel. Zo stellen ze geleidelijk een domein samen van bijna tien hectare met een gevarieerd reliëf. Het koppel kiest resoluut voor wijnstokvariëteiten die bestand zijn tegen ziekten, de zogenaamde “interspecifieke” rassen. Bij dat eerste perceel komen in twee jaar tijd nog zeven hectare extra, waardoor ze hun gamma druivenrassen kunnen uitbreiden. Voor het structureren van hun eerste wijnen roepen ze de hulp in van Mélanie Chéreau, een jonge voedingsingenieur die het perfecte voorbeeld vormt van de nieuwe generatie vrouwen met een passie voor wijn. “In de wijnbouw kom je inderdaad nog altijd weinig vrouwen tegen, vooral in België. Het is een zwaar beroep, ook al maken de nieuwe machines alles veel makkelijker. Maar er zijn ook nog het bereiden van de wijn en de analyses in het laboratorium, en daar vind je veel meer vrouwen dan mannen. Tegenwoordig zijn er wereldwijd heel wat vrouwen die wijn maken.”

Vrouwenwijn?

Is die vrouwelijke touch terug te vinden in de wijnen van Château de Bioul? Vanessa: “Ik denk dat onze wijn misschien “vrouwenwijn” is in de zin dat hij heel subtiel bereid is. Maar dat hebben we samen met Andy beslist. We wilden alledrie dat de druif bleef overheersen en dan moet je na de oogst subtiel te werk gaan. Wijn met een hoog alcoholgehalte valt niet meer zo in de smaak. Het publiek zoekt iets verfijnders. Maar naast die subtiele aanpak bij de bereiding is het niet onze bedoeling om ‘vrouwenwijn’ te maken. Dit is eerst en vooral een familiale wijngaard.”

Uitgelezen druivensoorten

Het jaar 2012 kende een geringe opbrengst, maar de oogst is veelbelovend. De schuimwijn van Château de Bioul ligt momenteel in Duitsland te rijpen, aangezien het domein nog niet over het juiste materiaal beschikt. Daarnaast produceren ze nog drie uitgesproken witte wijnen. De Mossiat op basis van Bronner, een druivensoort die meestal gecombineerd wordt met andere rassen, maar die Bioul (terecht!) besliste alleen te bereiden. De Batte de la Reine, een witte wijn op basis van Johanniter, maar met Bronner en Solaris voor de aromatische toets. En de Terre Charlot, met gelijke delen Solaris en Johanniter. “In 2012 hebben we alleen de beste trossen geplukt. Zo zullen we maar 2.200 liter produceren in plaats van 15.000 zoals voorzien. Daardoor lopen we een heel jaar achter. Maar we maken gebruik van die tijd om na te denken over andere zaken. We willen graag mensen ontvangen in het kasteel, cursussen organiseren over de combinatie van wijn en eten… We zijn ermee bezig, maar nog even geduld.”

 

informatie

Domaine du Château de Bioul
Place Vaxelaire, 1
B-5537 Bioul
info.domaine@chateaudebioul.be
www.chateaudebioul.com

 

Vrouwen kiezen de wijn van Muriel Lombaerts

Wanneer je als koppel uit eten gaat en de sommelier met de wijnkaart of de fles komt, richt hij zich meestal tot de man. En dat terwijl ernstige studies aantonen dat vrouwen een betere neus hebben dan mannen. Journaliste Muriel Lombaerts wil bewijzen dat vrouwen ook een plaats hebben in de wijnwereld en niet alleen als sommeliers of vinologen. In januari 2012 startte ze daarom met haar concept “Le vin des femmes”. Het principe is eenvoudig. Elke maand komt er in een restaurant een jury samen van vrouwen die houden van wijn en gastronomie (“en niet noodzakelijk kenners”). Ze proeven acht wijnen – 4 witte en 4 rode – die geselecteerd werden door een wijnhandelaar, uit verschillende landen komen en niet noodzakelijk door vrouwen gemaakt zijn. Er wordt blind geproefd en het restaurant bereidt een voorgerecht en een hoofdgerecht voor de twee gekozen wijnen. Die krijgen het etiket “Le vin des femmes” en worden twee maanden lang in de kijker gezet bij de wijnhandelaar, op de kaart van het restaurant en in verschillende vrouwenmagazines. De vrouwen die in de jury zetelen, worden trouwens geselecteerd via een wedstrijd in dezelfde bladen. De proeverij van januari was gewijd aan Belgische wijnen en als winnaar kwam de Batte de la Reine van Domaine de Bioul uit de bus. Van toeval gesproken! Binnenkort staan er ook wijnreizen in Frankrijk op het programma.

www.levindesfemmes.com

Your opinion counts