- Dossier
Door Laurence Wauters
In de lente breekt het seizoen van de beurzen aan. Schilderadepten hebben alvast de Aquarelbiënnale aangekruist in hun agenda. Wij spraken met Christiane Javaux.
Met trefzekere penseelstreken krijgt de aquarel vorm op papier. Elke nieuwe waterige penseelstreek voegt nieuwe kleuren en nieuwe nuances toe. Zo gaat in het werk van Christiane Javaux de zee tekeer, ontwaakt de natuur, baden wandelingen in zonlicht.
De aquarelliste woont in Aywaille, een klein landelijk dorp op 20 minuten van Luik. In het begin gebruikte ze houtskool, pastel, potloden. Toen kwam er een ommekeer. “Op een dag zei iemand me dat hij hield van wat ik deed omdat het op een foto leek. Ik wou dat het een andere sfeer ademde dan een foto. Zo ben ik begonnen met aquarelschilderen.” De wereld van de fotografie had voor Javaux immers geen geheimen meer. Ze heeft twintig jaar bij een professionele fotograaf gewerkt en deed er heel wat nuttige ervaring op. “Daar heb ik met composities leren werken, iets dat ik nu nog dagelijks gebruik bij het schilderen”, vertelt ze.
Christiane besloot dus om pastel te laten voor wat het was en voor aquarel te gaan. Ze kon de hand leggen op materiaal dat ze geërfd had van haar grootmoeder, die maakte haar eerste schetsen graag met waterverf. Eerst dook ze in de boeken, op zoek naar de juiste techniek om haar ideeën weer te geven. Maar als snel waren boeken niet meer genoeg. Daarom ging ze lessen volgen en nam ze deel aan stages.
Dat was twintig jaar geleden. Sindsdien is Javaux minstens vier dagen per week bezig met aquarelschilderen. Ze zet graag anderen op weg en deelt tips uit tijdens workshops voor amateurschilders.
Toch komt haar liefde voor aquarel nog het meest tot uiting in het atelier dat ze thuis creëerde en waar niemand een stap binnen mag zetten. “Wanneer ik schilder, dompel ik me onder in een andere wereld. Ik omring me met foto’s en allerlei documentatie. Ik leg alles neer, rommel een beetje, draai de papieren om… Mijn atelier is dus verre van ordelijk!” In haar werk speelt ze met schakeringen van chinacridon (pigmenten van oranjerood tot paarsrood), indigo (schakering van blauwmauve) en vooral ceruleumblauw, zoals in het schilderij Déferlante (vloedgolf). “Ik ben sterk beïnvloed door de seizoenen. In de lente gebruik ik heel veel groen. Maar in de winter schilder ik niet graag sneeuw… Soms doe ik het toch, maar meestal schilder ik de zee. Dat doe ik veel liever.”
Om haar werk te tonen, stelt Christiane vaak tentoon. “Je kunt er van gedachten wisselen met de mensen, praten over wat je gemaakt hebt… Ik geniet van die momenten!” De schilderes is dan ook te vinden op bekende beurzen zoals die van Libramont, heel binnenkort die van Namen, of die van Bergen, de “Aquarellades”. Telkens werd ze geselecteerd door de jury en mocht ze de muren van de tijdelijke galerijen opfleuren met haar werk.
En dat doet ze weldra opnieuw, tijdens de 13de Internationale Aquarelbiënnale van 18 mei tot 2 juni 2013.
www.aquarelles-christiane-javaux.be
Afspraak in de Salon de l’Aquarelle
“Namen, de Europese hoofdstad van de aquarel”. De slogan hoort bij de Internationale Aquarelbiënnale, die sinds de start in 1989 uitgegroeid is tot een grote naam in de kunstsector. De biënnale is één van de belangrijkste in Europa. Ze wordt georganiseerd door de vzw Salon de l’Aquarelle de Belgique en verenigt 150 aquarellisten uit 17 verschillende landen. De 350 tentoongestelde werken worden gekozen door een jury op basis van strenge criteria. Amateurs of professionele schilders, iedereen is welkom. Wat hier telt is de kwaliteit. “Elke kunstenaar heeft twee muren ter beschikking”, vertelt Javaux. “Je moet acht foto’s van acht schilderijen opsturen die nog nooit zijn tentoongesteld en de jury kiest er een tot acht werken uit. Ik zal er vier tentoonstellen, net zoals tijdens de vorige edities.” Sinds de vorige editie vindt het evenement plaats in de gebouwen van Namur-Expo. De 15.000 Belgische en buitenlandse bezoekers zijn er meer dan welkom en. kunnen er een kunstboek kopen met daarin een werk van elk van de aanwezige kunstenaars. Daarnaast staan er ook demonstraties op het programma, waar de nieuwsgierigen verschillende artiesten aan het werk kunnen zien…