Waw magazine

Waw magazine

Menu

COSUCRA
Verankerd in de aarde, gegroeid door vernieuwing

  • Business
  • / Hightech
Hainaut  / Warcoing

Door Jaap van Haastrecht

Cosucra is een baanbrekend en vernieuwend familiebedrijf dat trots verrijst op de hoek van de rue de la Sucrerie in Warcoing. Dit Picardische bedrijf is belangrijk voor de lokale werkgelegenheid en voor de productie van gezonde voedingsingrediënten. Het heeft zijn plaats op de wereldmarkt veroverd zonder zijn afkomst te verloochenen. Portret van een baanbrekend en ambitieus bedrijf.

Cosucra werd in 1852 opgericht door twee Doornikse inwoners en was aanvankelijk een suikerraffinaderij waar suiker uit bieten werd gewonnen. Gedurende bijna 150 jaar is het bedrijf in dit domein blijven werken, terwijl de technologie alsmaar verbeterd werd, om het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie. De toon was gezet. Cosucra heeft zich altijd geweerd, was altijd innovatief en is er altijd in geslaagd om zich aan te passen aan grote maatschappelijke veranderingen. Maar dan belanden we in de jaren 1980, waarin de hele westerse wereld zich vragen begint te stellen over gezondheid, welzijn en levensverwachting. Langzaam maar zeker stopt Cosucra met de suikerproductie (daar komt definitief een einde aan in 2003) en richt het zich op een periode van groei in de gespecialiseerde voedingsingrediënten. Zo ziet in 1986 Fibruline (inuline die gehaald wordt uit de wortels van cichorei) het daglicht. De productie hiervan zet het bedrijf definitief op de internationale kaart. Begin jaren 1990 wordt de nieuwe strategie bevestigd en komen er nieuwe producten bij: Pisane, een plantaardig eiwit dat uit erwten wordt gehaald, en Swelite, een voedingsvezel. Vanaf dat moment werkt Cosucra samen met meer dan 400 voedingsmiddelenfabrikanten die zijn ingrediënten gebruiken in meer dan 1.500 producten over de hele wereld.

 

COSUCRA EN CHIFFRES

‘From seed to food. Naturally’

Een van de grote kwaliteiten van Cosucra is, dat het bedrijf de marktevolutie heel goed gevolgd heeft en dat het zich via innovaties heeft aan-gepast. Maar ook het respect voor plaatselijke werkgelegenheid en voor het milieu maken dit bedrijf tot een voorbeeld voor de hele sector. Zo komt de cichorei van plaatselijke landbouwers, de erwten worden via binnenschepen over kanalen uit Frankrijk aangevoerd en een landbouwonderzoeksinstituut ontwikkelt zijn eigen cichoreizaden (in samenwerking met openbare instellingen). Cosucra investeert continu in de ontwikkeling van nieuwe producten en hun toepassing in de voeding. Die producten beantwoorden aan de vraag van de producenten van natuurlijke ingrediënten en de klanten weten dat er voortdurend gewerkt wordt aan de verbetering ervan. Cosucra staat inmiddels bekend om zijn expertise op het gebied van marktanalyse, klinische tests en van een wettelijk kader, eigen aan de voedingssector. Het bedrijf heeft dus een vinger in de pap van het allereerste ontwikkelingsstadium tot het moment dat de klant gaat produceren.

Cosucra is internationaal marktleider op het gebied van natuurlijke ingrediënten en heeft het afgelopen jaar € 30 miljoen geïnvesteerd in de constructie van een tweede productie-eenheid in Warcoing. Het doel is aan de groeiende marktvraag te voldoen door de capaciteit voor plantaardige eiwitten te verhogen en dan met name eiwitten uit erwten (belangrijk voor de Noord-Amerikaanse en Europese markt). Bovendien wil Cosucra het beschikbare volume en daarmee zijn omzet verhogen om op die manier zijn marktaandeel te vergroten. De doelstelling is om de komende vijf jaar de omzet, die nu op € 86 miljoen wordt geschat, te verdubbelen. Met de stijgende groei van de uitvoer naar het Verre Oosten (China, India), die nu 13% uitmaakt van hun export, heeft Cosucra de komende jaren duidelijk de wind in de zeilen.

DE DRIE BELANGRIJKSTE PRODUCTEN

1. FIBRULINE

Oplosbare vezel die onttrokken wordt aan de wortel van de cichorei. Is onzichtbaar en heeft geen nasmaak. Wordt over de hele wereld gebruikt door voedingsproducenten om vezels te verrijken en de suiker of het vet in hun producten te reduceren. Wordt in de hele voedingssector gebruikt, van melkproducten tot bakkerij, voor snoepgoed, drank, voedingssupplementen of specifieke producten voor zuigelingen, senioren of sportmensen.

2. PISANE

Heel zuiver eiwit van erwten (bevat 88 tot 90% proteïne) met een licht plantaardige smaak. Voor 98% verteerbaar omdat het weinig stoffen bevat die de vertering verhinderen. Bevat geen isoflavone. Wordt voornamelijk in de voeding gebruikt voor de aanwezige essentiële aminozuren. Bevat geen gluten, geen genetisch gemanipuleerde organismen (GGO), geen cholesterol en geen lactose. Perfect voor een vegetarisch dieet en voor verschillende allergieën. Ook rijk aan Leucine, dat de opbouw van spiermassa stimuleert en rijk aan Arginine en Lysine, die belangrijk zijn voor gezonde botten.

3. SWELITE

Voedingsvezel, ook al uit erwten gehaald, maar zonder dat daar een oplosmiddel aan te pas komt. Neutraal van smaak en kleur, zonder allergenen of GGO’s. Wordt gebruikt in producten op basis van vis of vlees en in vegetarische producten. Is heel belangrijk bij de productie van etenswaren zoals worst of hamburgers, omdat hiermee het vlees zijn vorm behoudt tijdens het bakken. Er loopt dan minder water uit het vlees en het maakt het ook sappiger.

 

Informatie : 

Rue de la Sucrerie, 1
7740 Warcoing
sales@cosucra.com
Your opinion counts