Waw magazine

Waw magazine

Menu
© 2007 Lambda-X S.A.

LAMBDA-X
Zowel de ruimte als het oog

  • Business
  • / Hightech
Brabant wallon  / Nijvel

Door Maaike van Eijk

In de natuurkunde is de Griekse letter lambda het symbool van het licht en staat x voor het onbekende. In de Waalse ondernemerswereld is Lambda-X een bedrijf dat optische systemen ontwikkelt voor de industrie, maar ook voor ruimteonderzoek, en soms op zoek is naar het onbekende.

Om over Lambda-X te kunnen praten, moeten we de ruimte in. Want het verhaal van dit bedrijf begint in 1996 als een spin-off van het laboratorium voor microzwaartekracht aan de Vrije Universiteit Brussel (ULB), dat vooral onderzoek verricht naar ruimtetechnologie. In 2004 wordt het lab volledig onafhankelijk van de ULB en installeert het zich in Nijvel, waar het nu nog steeds is gevestigd. Lambda-X is door het Europese ruimteagentschap ESA en een aantal gerelateerde privé-instellingen al erkend voor zijn technologische knowhow op het gebied van de mechanica van vloeistoffen, en richt zich nu ook op metrologisch onderzoek en de studie van het licht. “Dat is ons stokpaardje en het is belangrijk, want de optische instrumenten die elke dag worden gebruikt, komen voort uit dat onderzoek”, verduidelijkt Laurent Malfaire, commercieel directeur van Lambda-X. De kwaliteit van optische instrumenten en hun nut voor de maatschappij meet je aan de manier waarop ruimtevaartontdekkingen gebruikt worden in ons dagelijks leven. Dat is heel wat waard en rechtvaardigt op zich al de kosten die de maatschappij betaalt voor ruimteonderzoek.

De wereld rond

Tussen 1996 en 2014 breidde Lambda-X uit van drie naar vierentwintig werknemers, vooral wetenschappers, fysici en ingenieurs. Alleen al in de laatste drie jaar is het aantal werknemers verdubbeld. De overdracht van de technologische knowhow uit de ruimtevaart naar de optische industrie heeft het bedrijf een serieuze impuls gegeven. Sinds 2003 worden veel technologieën die ontwikkeld en uitgewerkt zijn in de laboratoria in Nijvel, en waarvan Lambda-X de techniek volledig beheerst, toegepast in de industrie. Er was al de wil om te diversifiëren, maar de ruimtevaartsector werd dooreen geschud na de ramp met het ruimteveer Columbia. “Dat keerpunt stelde ons in staat om andere markten te betreden en optische toepassingen te ontwikkelen die niets met ruimtevaart te maken hadden. Dat is nu goed voor de helft van onze activiteiten. Brillenglazen, contactlenzen, oogimplantaten voor de behandeling van staar enzovoort. De kwaliteit van deze producten wordt over de hele wereld door onze instrumenten gecontroleerd. Wij ontwikkelen nieuwe optische meet- en controlesystemen of we komen tussenbeide als consultant om systemen die al bestaan of verouderd zijn te verbeteren of aan te passen.” Internationaal gezien is Lambda-X overal vertegenwoordigd. “Op de sterk groeiende markt van de contactlenzen werken we onder andere samen met twee van de vier toonaangevende producenten van wegwerplenzen. En wat betreft de oogimplantaten controleren onze instrumenten momenteel de helft van de wereldproductie. We zijn aanwezig op vier continenten en zorgen voor de uitrusting van de marktleider en bijvoorbeeld ook voor die van Physiol in Luik, de enige Belgische fabrikant van implantaten.”

VORTEX

Het belangrijkste kenmerk van Lambda-X is dat alles binnenshuis wordt ontwikkeld, van het concept van een instrument tot de massaproductie. “Wij verzorgen de hele productie, met uitzondering van de onderdelen. Neem nu bijvoorbeeld een lens, veelgebruikt in optische instrumenten. Die lens wordt door onze ingenieurs ontworpen, maar wij maken die niet zelf. Dat gebeurt door onderaannemers. Maar het monteren van de verschillende onderdelen en de productie van het uiteindelijke instrument doen we dan weer zelf.” Er zijn veel industriële toepassingen van optische meetinstrumenten, maar die zijn niet bekend bij het grote publiek. Zo heeft Lambda-X een systeem ontwikkeld dat op een luchthaven de zogeheten vortex aan het eind van de startbaan analyseert. Wanneer een vliegtuig opstijgt, veroorzaakt dat een zogturbulentie of vortex in de luchtstroom achter het toestel. Het kan heel gevaarlijk zijn als een achteropkomend vliegtuig in die turbulentie terechtkomt. Lambda-X heeft het optische gedeelte ontwikkeld van een systeem waarmee die zogturbulentie zichtbaar kan worden gemaakt. Aan het eind van de startbaan controleert het systeem de luchtstabiliteit voordat er weer een vliegtuig opstijgt.

MEDUSA

Op ruimtevaartgebied werkt Lambda-X aan de ontwikkeling van twee reeksen instrumenten, bedoeld om te observeren of om wetenschappelijke experimenten aan boord uit te voeren. In het eerste geval gaat het om toestellen die de hemel (vanuit een satelliet) of de aarde (vanuit een satelliet, drone of ruimtesonde) observeren. “We hebben in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) MEDUSA ontwikkeld. Dat is het optische systeem van een camera, de lenzen dus, dat als een soort torpedo is geplaatst op een observatiedrone, aangedreven door zonnepanelen.” Hier kwamen twee uitdagingen bij kijken: het gewicht (het hele systeem mocht niet zwaarder zijn dan 2,5 kilo) en de grote temperatuursverschillen (het systeem moest optimaal blijven werken bij temperaturen tussen min 55 en plus 20 °C). De keuze van het materiaal was dus heel belangrijk. Dat moest kunnen uitzetten of krimpen op zo’n manier dat de afstand tussen de lenzen van het systeem ondanks die thermische uitzetting toch hetzelfde zou blijven. Lambda-X is de uitdaging aangegaan en leverde VITO in 2012 een hoogwaardig optisch systeem dat een haarscherp beeld levert van twee punten op de grond, amper 30 centimeter van elkaar, gefilmd van 18 kilometer hoogte. Die camera kan nuttig zijn om bijvoorbeeld overlevenden terug te vinden na een bosbrand, of om te kijken naar de begroeiing in een gebied waar een tornado is voorbijgeraasd of naar de boomlaag van het regenwoud. “Men had MEDUSA ook kunnen gebruiken om zonder enig risico over Fukushima te vliegen”, voegt Laurent Malfaire toe. Voor de toekomst wordt er gedacht aan hyperspectrale beelden, die veel meer informatie kunnen geven dan het blote oog en waarvoor ontelbare toepassingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de biomedische sector voor microscopische analyses. “We hebben ideeën, en hebben een onderdeel in ontwikkeling waarvoor we een patent hebben aangevraagd.”

De ruimte in en nog verder

In het tweede geval gaat het om instrumenten voor het analyseren, controleren en registreren van wetenschappelijke experimenten die ruimtereizigers tijdens een vlucht hebben gedaan. Voor een van die experimenten heeft Lambda-X een gepatenteerde technologie gelanceerd, wereldwijd bekend onder de commerciële naam NIMO (Nouveaux Instruments de Mesure Optique – Nieuwe optische meetinstrumenten). Dat is een mooi voorbeeld van de overdracht van technologische knowhow uit de ruimtevaart naar de industrie, in dit geval de oogheelkunde. Lambda- X verdeelt zijn tijd dus tussen Nijvel en de ruimte. Binnenkort is er weer een reis naar Mars. Het bedrijf is immers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van UVIS* (Ultraviolet &VISible), een van de drie instrumenten die aanwezig zullen zijn bij NOMAD, de eerste missie van het programma Exomars Trace Gas Orbiter. Het is de eerste gezamenlijke missie van het Europese ruimteagentschap ESA en het Russische agentschap Roscomos.

* UVIS is een kleine spectrometer die de aanwezigheid moet meten van moleculen zoals ozon en zwavelzuur in de atmosfeer van Mars (ultraviolet en zichtbaar). NOMAD zal het mogelijk maken om de samenstelling van de verschillende elementen van de atmosfeer van Mars in kaart te brengen door het werk van UVIS, samen met twee andere instrumenten die in het infrarood werken.

Informatie : 

Avenue Robert Schuman, 102
B-1400 Nivelles
Tel. : +32 (0)67 79 40 87
lmalfaire@lambda-x.com www.lambda-x.com
Your opinion counts