Waw magazine

Waw magazine

Menu
©  Marc Vanel

de 9 grootste Waalse wijngaarden

  • Dossier
Wallonie

Door Waw

Hoewel de Waalse wijnbouw zich volop ontwikkelt, zijn er toch maar negen domeinen van meer dan tien hectare. Die staan voor meer dan de helft van de wijngaardoppervlakte in Wallonië en voor bijna twee derde van de productie.

 

VIGNOBLE DES AGAISES

Haulchin (Estinnes)

Hij werd in 2002 opgericht door Raymond Leroy en vier vennoten, onder wie Thierry Gobillard uit de champagne- streek, en werd dankzij zijn Ruffus de voornaamste Belgische schuimwijnproducent.




30ha 
 
250 tot 300.000 fl
www.ruffus.be

Domaine du Chant d’Eole

Quévy

In 2021 bestaat deze wijngaard tien jaar, terwijl zijn bubbels veel succes kennen bij de wedstrijden. Eigenaar Hubert Ewbank uit Wespin wil vlug uitbreiden tot 50 ha. Er zijn al negen bijkomende hectare gepland voor 2021 en nog eens negen voor 2022.

19ha  
150.000 fl
chantdeole.be

Vin de Liège

Heure-le-Romain (Oupeye)

De in 2010 gestichte coöperatie Vin de Liège was de eerste van haar soort en telt vandaag 2.200 coöperanten. Het is ook de grootste wijngaard met resistente druiven en werd vanaf het begin als “bio” erkend.

16,3ha  
100.000 fl • BIO
vindeliege.be

Château Bon Baron

Houx - Sorinnes (Dinant)

Sinds 2003 werden er bij Château Bon Baron enkel klassieke druivensoorten gekweekt door de Nederlandse Jeanette van der Steen en haar echtgenoot Piotr, eerst in Lustin en dan langs de Maas in Yvoir. De wijnen, die werden gemaakt met respect voor de bodem van de streek, vonden vlug hun weg naar de tafels van de grote restaurants van het land.

15ha  
80.000 fl
chateaubonbaron.com

Domaine viticole du Chenoy

Emines (La Bruyère)

Het domein van Philippe Grafé, een pionier inzake resistente druivensoorten in Wallonië, werd aangeplant in 2003 en in 2017 overgenomen door Jean-Bernard en Pierre-Marie Despatures en hun vennoot Fabrice Wuyts. Het verkreeg zijn “bio”- certificaat en er werden in 2020 vier hectare bijgeplant.

 

14ha  
70.000 fl • BIO
domaine-du-chenoy.be

Domaine du Ry d’Argent

Bovesse (La Bruyère)

Het in 2005 door Jean-François Baele aangeplante Domaine du Ry d’Argent is een uitstekend voorbeeld van de reconversie van een hoeve in een wijngaard. De eigenaar werkt ook tegen maakloon voor andere wijnbouwers.

13,5ha  
60.000 fl
domainedurydargent.com

Château de Bioul

Bioul (Anhée)

Naar het voorbeeld van Philippe Grafé hebben Vanessa en Andy Wyckmans gekozen voor resistente druivenrassen voor hun in 2009 aangeplante wijngaard, die in 2019 zijn “bio”- certificaat kreeg. Naast de wijnproductie, houdt het koppel zich ook bezig met landbouw en wijntoerisme, waarvoor het onlangs een ontdekkingstocht uitstippelde en een restaurant en kamers voor groepen opende.

12ha  
50.000 fl • 
BIO
chateaudebioul.be

Château d’Annevoie

Annevoie-Rouillon (Anhée)

Het kasteel en de tuinen van Annevoie werden in 2017 aangekocht door Ernest-Tom Loumaye, die begon met de renovatie ervan. Zijn zoon Léopold beplantte in april 2020 11,5 hectare met resistente druiven en vertrouwde het beheer ervan toe aan Damien Briard uit Namen, die 30 jaar ervaring opdeed in Frankrijk. De eerste flessen zijn voor 2022.

11,5ha  
55.000 fl in 2022-23 • BIO
annevoie.be

Domaine du Chapitre

Baulers (Nivelles)

Een ander mooi voorbeeld van de reconversie van een landbouwbedrijf werd in 2013 aangevat door de familie Hautier. Vandaag zorgen Bertrand (29 j.) en Guillaume Hautier (31 j.) voor de aflossing van de wacht.

10,6ha  
60.000 fl
chapitre.vin

À lire aussi

Your opinion counts