Waw magazine

Waw magazine

Menu

Grond is een onmisbaar kapitaal

  • Dossier
Wallonie

Door Waw

Al een tiental jaar hebben verscheidene Waalse landbouwers hun grond geheel of gedeeltelijk omgevormd tot wijngaard, in de hoop hem zo rendabeler te maken. Een gewis financieel voordeel.


Van runderen naar wijn : Ry d’Argent

De eerste reconversie van formaat was de oprichting van het Domaine du Ry d’Argent, in Bovesse, waar de familie Baele al sinds generaties grote akkers bewerkt en melkkoeien kweekt. Om het bedrijf te diversifiëren, besloot Jean-François Baele in 2005 ook ziektebestendige druivensoorten te gaan kweken. Vandaag heeft hij 8 hectare wijngaard in eigendom en 5,5 hectare in
partnerschap met anderen. Jaarlijks verkoopt hij 60.000 flessen met het etiket van de Ry d’Argent.

Om te kunnen inspelen op een steeds toenemende vraag, koopt de wijnbouwer ook het equivalent van tien hectare bij andere Belgische wijnbouwers. Zijn voorbeeld heeft anderen geïnspireerd.


Le Domaine du Chapitre à Nivelles 

Van asperges naar wijn : het Domaine des Hêtres

De Ferme des Hêtres, die zich in een vroegere distilleerderij in Rosoux bevindt, werd in de jaren 1970 gekocht door de familie Goffin en wordt tegenwoordig uitgebaat door de kleinkinderen Alexandre en Nicolas, die de zaak in 2022 zullen overnemen. Op 110 hectare, kweekt men er vooral appelen, peren, kersen en asperges.

Nadat zijn vader aan het begin van de jaren 2000 op
40 are enkele proeven met resistente druiven had gedaan, vatte Nicolas Goffin in 2015 een aanplantingsprogramma met klassieke soorten aan en investeerde hij in wijnkelders om heel de productielijn te kunnen verzekeren.

Wegens het succes van de groene asperges van de hoeve, was Muscat een van de eerste druivensoorten die werden geplant, want die wijnen passen perfect bij de beroemde groentes. Later kwamen er Chardonnay en drie Pinots. De wijnbouwactiviteit van het Domaine des Hêtres beslaat momenteel 7,5 hectare wijngaard op vijf percelen en is een echte prioriteit geworden voor Nicolas en zijn echtgenote Delphine, die voor 2021-2022 een uitbreiding tot 10 hectare plannen. Er wordt ook een vakantieonderkomen gebouwd en er liggen wandelroutes ter studie

Domaine du Chapitre : gedaan met het Belgisch witblauwras

Op de Ferme du Chapitre, in Nijvel, hebben Annie en Etienne Hautier 30 jaar lang BWB-runderen gekweekt, vooraleer ze zich beperkten tot graangewassen. Naar het voorbeeld van sommige landbouwreconversies in de streek, verandert het koppel in 2013 weer van koers en, onder impuls van twee van hun zonen, Bertrand en Guillaume, beslist het zes achter hun hoeve gelegen hectare te beplanten met resistente druivensoorten. Dankzij een opleiding in Bordeaux, kan Bertrand Hautier een productie van beduidend betere kwaliteit halen. Met Chardonnay en Pinot noir wordt er een tweede perceel beplant, dat een van de zeldzame wijngaarden is met twee druivenfamilies.

Dit jaar maken de broers zich klaar om het bedrijf officieel over te nemen en ze hopen het elk jaar te kunnen uitbreiden met twee of drie hectare. Er worden ook werken uitgevoerd om te zorgen voor een optimale verwelkoming van bezoekers en, op termijn, van wijntoeristen. Ook hier bedraagt de productie bijna 60.000 flessen, gespreid over een tiental wijnen : bubbels, wit, rosé, rood … waarvoor soms klassieke en resistente soorten met elkaar worden gemengd. Haast de helft van de flessen wordt ter plaatse verkocht.

De blonde runderen van het Domaine Degavre

Die voorbeelden hebben duidelijk een van de zonen van de familie Degavre, uit Ostiches bij Aat, geïnspireerd. De familie haalt hier haar inkomsten uit grootschalige teelt van tarwe en aardappelen, maar kweekt ook ‘blondes d’Aquitaine’, een befaamd runderras.

In de aanloop naar zijn pensioen verkocht Marc Degavre in 2018 de helft van het bedrijf aan zijn zoon Adrien. Als meester-assistent landbouwkunde aan de Haute École Condorcet te Aat, een school die ook cursussen wijnbouw geeft, werd Adrien Degavre in zekere zin geïnspireerd door wat hij hoorde en begon hij in 2019 wijnstokken te planten, maar slechts op 2,2 hectare, “om te zien”. Daar de hoeve een honderdtal hectare telt, is er ruimte voor uitbreiding …

Omdat Adrien niet erg overtuigd was door de smaak van de resistente druivenvariëteiten, koos hij voor klassieke druiven, namelijk Chardonnay en drie Pinots. De eerste wijnbereidingsproeven zijn bezig. Er komen ongetwijfeld nieuwe bubbels uit 2021.

En ook …

Er bestaan nog andere reconversie of diversificatie-experimenten, zoals de wijngaard La Garenne in Perwez, het Domaine W in Saintes, de Coteaux des Avelines in Villers-la-Ville, het Domaine de la Portelette in Lobbes en nog enkele … Een andere stijl wordt gehanteerd op het Domaine des Marnières, in Warsage, waar Benoît Heggen met succes appelen en druivenkweek combineert.

À lire aussi

Your opinion counts