Waw magazine

Waw magazine

Menu

De faagtherapie-revolutie

  • Who's WAW
  • / business
Namur  / Éghezée

Door Waw

Gezondheid

Vésale Bioscience sluit een overeenkomst met Landsverdediging

11 maart was een belangrijke datum voor Vésale Bioscience. Die dag heeft de in Eghezée gevestigde firma, die voortkomt uit Vésale Pharma, de leider inzake Onderzoek en Ontwikkeling voor microbiotische oplossingen – die meer bepaald een pionier is op het gebied van probiotica – met Landsverdediging een overeenkomst gesloten voor samenwerking inzake Onderzoek en Ontwikkeling op het vlak van faagtherapie. Die therapie bestaat in het gebruik van fagen, dat wil zeggen geneeskrachtige virussen, om bacteriële infecties te bestrijden. Ze werd al in de jaren 1950-60 gebruikt, vóór ze in Europa en de Verenigde Staten opzij werd gezet ten voordele van antibiotica. Maar nu stelt men vast dat deze laatste dikwijls machteloos staan tegenover bacteriën die zich aan die tegenstanders hebben aangepast en dus steeds virulenter zijn geworden, terwijl de faagtherapie juist veel vooruitgang heeft geboekt.

Faagtherapie wordt meer dan ooit gebruikt voor het bestrijden van wondinfecties die door multi-bestendige bacteriën zijn veroorzaakt, zoals degene die de patiënten van het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek, en meer bepaald die van het Brandwondencentrum, aantasten”, aldus Johan Quintens, Chief Scientific Officer (CSO) bij Vésale. “Hun steeds duidelijker wordende weerstand tegen antibiotica is één van de redenen van het toenemend aantal overlijdens in ziekenhuizen.

Aangezien Vésale en Landsverdediging allebei belang hebben bij het ontwikkelen van oplossingen met behulp van faagtherapie, werd er een overeenkomst gesloten om de op dat gebied aangewende middelen te structureren en te intensiveren. Beide partijen zullen de uitvoering en de financiering van het werk voor onderzoek en ontwikkeling onder elkaar verdelen. In het geval van Landsverdediging behoort die taak tot de bevoegdheid van de Koninklijke Militaire School.

Fagen (in het rood) zijn virussen die de bacteriën bestrijden, en zijn een alternatief voor antibiotica.

Your opinion counts