- Patrimoine
- / Onze geschiedenis
Door Marc Vandermeir
Voor de Amerikanen is de Mardasson zonder twijfel het bekendste monument van Bastenaken. Het gedenkteken kwam er na 1945 op initiatief van de toen pas opgerichte Belgisch-Amerikaanse Associatie, waarmee diverse vooraanstaande Belgische figuren de betrekkingen tussen ons land en zijn bevrijders wilden verstevigen.
Strikt genomen is de Mardasson Memorial niet echt een herdenkingsmonument voor het tragische Ardennenoffensief. Wel werd het monument tussen 1948 en 1950 gebouwd op een buitengewoon symbolische plek. De eerste steen werd op 4 juli 1946 gelegd door de toenmalige burgemeester, Pierre Renquin. Op een gedenksteen staat in eenvoudige bewoordingen de doelstelling van de Mardasson: “Het Belgische volk gedenkt zijn Amerikaanse bevrijders.” Anders gezegd, het monument herinnert aan de Amerikaanse inzet om België te bevrijden van de nazibezetting. Omdat het Ardennenoffensief een van de bloedigste perioden in deze bevrijdingscampagne was, staat de hele geschiedenis van deze slag in de zuilen van de Mardasson gegraveerd.
Het monument heeft de vorm van een vijfpuntige ster, het symbool van het Amerikaanse leger, en is het resultaat van een architectuurwedstrijd waarbij de Luikse architect Georges Dedoyard als overwinnaar uit de bus kwam. Een ronde galerij omgeeft een bezinningsruimte, terwijl de omloop getooid is met een fries, waarop de namen staan van alle 48 Amerikaanse staten die op het tijdstip van het offensief deel uitmaakten van de VS. Boven op de galerij bevindt zich een platform, dat gedragen wordt door twaalf meter hoge zuilen, zo’n 90 in totaal. Die wandelgang biedt een schitterend uitzicht op de stad.
Aanvankelijk was er geen crypte gepland. Die kwam er in 1949 op verzoek van Amerikaanse vrouwen die een plek wilden om zich in alle rust terug te trekken. Dat verklaart waarom deze crypte, met haar drie altaren, gewijd aan de katholieke, protestantse en joodse erediensten, werd uitgegraven in de rotsen aan de voet van de Mardasson.
Een absolute must… Om nooit te vergeten dat de vrijheid maar al te vaak met bloed gekleurd is…
informatie
Mémorial de Mardasson
Colline du Mardasson
B-6600 Bastogne
www.bastogne.be