Waw magazine

Waw magazine

Menu

DE ONZELIEVE- VROUWVAN- FOY-KERK

  • Patrimoine
  • / Onze geschiedenis
Wallonie

Door Marie-Marthe Angelroth

Het dorpje Foy Notre-Dame ligt op zo’n zes kilometer van Dinant, te midden van velden en weiden. Steile weggetjes leiden ernaartoe. Op het hoogste punt prijkt een kerk in de barokke stijl van de Maasstreek. Ze werd gebouwd in 1623, zoals het opschrift op de gevel bewijst.

Bij het binnengaan valt meteen het licht op dat binnenvalt door de grote, doorzichtige ramen. Alleen in het koor zijn er blauwe glas-inloodramen met religieuze motieven. Het plafond is volledig bedekt met 145 cassettes in eikenhout. Elke cassette is beschilderd met een klein tafereel van verschillende heiligen, evangelisten en in de grotere ruiten momenten uit het leven van de Maagd Maria. Het levert een harmonieus en bijzonder geheel op. Foy was waarschijnlijk een onbekend gehuchtje gebleven, had in 1609 een houthakker geen beeldje ontdekt van een Maagd met Kind in het binnenste van een oude eik. Twee eeuwen eerder zou een bedevaarder het beeldje verstopt hebben in de holte van de boom. In de loop van de jaren was de boom dichtgegroeid rond de schat. Het terracotta beeldje van 22 cm veroorzaakte heel wat opwinding. De Maagd bleek kwistig mirakels uit te delen. Alle mirakels werden erkend door de religieuze macht van die tijd. Het beeldje was enorm geliefd en werd verschillende keren gestolen. Op een bepaald moment werd het daarom veilig opgeborgen in de woning van de baron van Celles. Tegenwoordig rust de Maagd eindelijk weer in de kerk, waar ze te zien is in haar verguld kistje. Onze-Lieve-Vrouw van Foy wordt nog steeds vereerd. Ook vandaag nog is Foy de bestemming van talrijke bedevaartstochten, zoals die van 29 september jongstleden.

 

informatie

Foy-Notre-Dame
Rue des Claviats, 4
B-5504 Dinant
www.pelefoy.be

 

De Citadel van Dinant

Als verdedigingsbolwerk bij uitstek trotseerde de Citadel van Dinant heel wat oorlogen door de eeuwen heen. Voor het indrukwekkende bouwwerk dat we nu kunnen bewonderen, bevond zich hier de eerste burcht van de stad. In het midden van de 15de eeuw was Dinant een bloeiende stad, bekend tot over de grenzen. Vergeleken met de omliggende steden telde ze bijzonder veel inwoners. De twaalf parochiekerken, de zeven abdijen en heel wat woningen werden beschermd door de stadswallen met acht toegangspoorten. Later laaide de rivaliteit echter hoog op, met plunderingen en tal van doden als gevolg. In 1466 brak Karel De Stoute het trieste record van het geweld. Dat was deze keer van een ongeëvenaarde wreedheid. Hij gaf het bevel om 800 inwoners, per twee aan elkaar gebonden, in de Maas te werpen. Ze vonden onvermijdelijk de dood. Ook de huizen werden niet gespaard. Na de aanval bleven de stad en haar inwoners achter in een onbeschrijflijke chaos. Pas in 1472 werd de wederopbouw volledig afgerond. Maar het lot was de stad niet gunstig gezind. Dinant likte zijn wonden nog, toen in 1554 de koning van Frankrijk, Hendrik II, het bevel gaf aan de hertog van Nevers om de stad te belegeren en in te nemen. Opnieuw vielen er onschuldige slachtoffers tijdens hoogoplaaiende gevechten. In totaal werd de Citadel wel zeventien keer belegerd. De twee wereldoorlogen troffen de bevolking zwaar. De Citadel werd ingenomen door de Duitsers en was het toneel van bloederige gevechten. Tegenwoordig is het gebouw te bezoeken, bij voorkeur met een gids. Die vertelt u alle details van de gebeurtenissen en de verschrikkelijke oorlogsfeiten.

 

informatie

Citadel van Dinant
Place Reine Astrid, 3-5 
B-5500 Dinant
www.citadellededinant.be

À lire aussi

Your opinion counts