Waw magazine

Waw magazine

Menu
© La balade des gnomes

VAN AFRIKA TOT IN DE ELZAS

  • Patrimoine
  • / Logies
Namur  / Heyd

Door Christian Sonon

De legende van de trollen, De sterren van de woestijn, De wijnroute… In Heyd (Durbuy) neemt hotel La balade des gnomes* je mee op wereldreis in tien droomkamers.

Als Durbuy de kleinste stad ter wereld is, dan is ‘La balade des gnomes’ misschien wel het vreemdste hotel. Het adres alleen al wekt de nieuwsgierigheid: het hotel ligt in de rue du Rémouleur (rowe dè Remoleu) of straat van de scharenslijper. We bereiden ons voor om binnen te treden in het Wallonië van onze voorvaderen, dat van ambachtslui en oude beroepen. Maar nee, we worden verwelkomd door een gigantisch houten paard dat de kruin van de bomen ernaast lijkt op te eten. “Ons paard van Troje is gebouwd voor vier personen”, vertelt eigenaresse Nathalie Noël. En ze neemt ons mee op een bijzondere reis. “Het geheel is gebouwd op twee verdiepingen, in middeleeuwse stijl. De klanten komen binnen over een kleine ophaalbrug en ’s morgens komt ons personeel hun ontbijtmand ophangen aan een touw onder hun raam. We hebben ook een uitkijkpost geïnstalleerd, waar je de hele vallei kunt zien vanuit het hoofd van het paard.”

Onze fantasie slaat even op hol, maar mevrouw toomt ons in. “Kom mee! Dan maken we een wereldreis op een drafje. We hebben nog negen andere themakamers. Ze zijn allemaal bedacht en ontworpen door Dominique, mijn echtgenoot. De klanten gaan net vertrekken. U kunt eens horen wat ze ervan vonden.”

Wie zijn die klanten eigenlijk? Durbuy trekt vooral Nederlandstaligen aan, maar op de avond voor Allerheiligen is de overgrote meerderheid hier Franstalig. Koppels rond de dertig, soms op huwelijksreis, die komen wandelen in de streek en willen genieten van de rust. “We hebben de Afrikaanse hut van Zobabou-Bou gekozen”, vertelt een jonge Brusselaar. “In de douche komt het water uit leidingen van bamboe!” “Het is de derde keer dat we komen en elke keer proberen we een andere kamer”, zegt een koppel uit Ciney. Deze keer hadden ze ‘Het hutje in het bos’. “Wij nemen elke keer dezelfde kamer, de ‘Casa Tireli-rela’. Die is volledig in Andalusische stijl ingericht”, zegt een vrouw uit Moeskroen. “We slapen in een oude kar en ontspannen ons in de sauna.”

Een wijngaard in de kamer

Bij hun vertrek krijgen de klanten een rondleiding langs de kamers. Drie verdiepingen lang zijn er alleen kreten van bewondering te horen. In ‘Macquarie-eiland’ staat het bed in een echte zeilboot, die zachtjes op het water deint. De kamer ‘De wijnroute’ is dan weer gedecoreerd met vaten en flessen en ligt midden in een echte wijngaard. Wie er logeert, voelt zich meteen in een wijngaard in de Elzas… Niet verbazend dat je weken vooraf moet reserveren om je droomkamer te hebben. “Maar we aanvaarden geen groepen”, zegt de eigenaresse. “Het hotel is niet ingericht voor bijeenkomsten. Hiernaast ligt wel een restaurant, La gargouille. Vroeger was het van mijn man en ik, maar we hebben het verkocht, want Dominique heeft altijd nieuwe projecten nodig.”

Dominique Noël is evenzeer kunstenaar als ambachtsman. Zijn handen maken alles wat in zijn hoofd opkomt: houtwerk, meubels, decoratie, mozaïeken, smeedwerk… 

 

“Ik ben begonnen met het ontwerpen van huizen voor anderen,” vertelt de architect-designer, “maar op een bepaald punt van het project werden de mensen bang. Ondertussen bouw ik al tien jaar alleen nog voor mezelf, dan ben ik zeker dat de klant me zal volgen tot het einde!” Dominique Noël is evenzeer kunstenaar als ambachtsman. Zijn handen maken alles wat in zijn hoofd opkomt: houtwerk, meubels, decoratie, mozaïeken, smeedwerk… Alles behalve de glasramen en de ruwbouw op het vlak van leidingen en elektriciteit. Vandaag legt de edelsmid de laatste hand aan een huis in de vorm van een omgekeerde boot, in het naburige Wéris, op 20 meter van de plaats waar hij 46 jaar geleden geboren werd. Normaal gezien verhuist het koppel binnenkort hiernaartoe. “Dit huis is de synthese van al mijn kunnen”, vertelt Noël. Zijn volgende project wordt de bouw van twee wel heel bijzondere gîtes tegenover ‘La balade des gnomes’: de eerste in een organische woonwagen, de andere in een magische boom. “Ik heb mijn boom al gevonden, een es van acht ton! We zullen van de ene kamer naar de andere gaan via loopplanken en apenbruggen.”

Nog zo’n gek project, zullen de bezoekers denken. “Toen we de kamers zagen, zeiden we tegen elkaar dat de kerel die ze bedacht heeft, zeker wiet rookt of hallucinogene paddenstoelen eet”, zegt een klant. “Maar het is hier super, dat hij maar voortdoet!”

Informatie : 

Rowe dè Remoleu, 20
6941 Heyd
Tel. : +32 (0) 472 20 86 23
info@labaladedesgnomes.be www.labaladedesgnomes.be

À lire aussi

Your opinion counts