Waw magazine

Waw magazine

Menu

De Thermen van Kain

  • Tourisme
Hainaut  / Doornik

Door Thomas Turillon (L'Avenir)

een duik in de rust van vroeger

Sommige lockdowns zijn meer aanvaardbaar dan andere. Wie de Thermen van Kain binnengaat, zal dat niet betwisten, aangezien hij of zij er vrijwillig naartoe komt !

 

Bestaat er een groter contrast dan tussen het levendige Doornik en de bubbel van rust die door de eigenaars, Cindy en Laurent, wordt gecreëerd in de Thermen van Kain ? Je wordt er verwelkomd in het statige, tachtig jaar oude landhuis, maar daarachter ligt de nieuwbouw waarmee de eigenaars je in een haast Zuid-Franse sfeer in verrukking brengen. Daar vind je een privé-wellness met vier plaatsen voor vier belevenissen : de Day Spa, de Suite du Manoir, de Suite thermale en, ten slotte, de Villa, die evenveel indruk maakt door de omvang ervan als door wat ze te bieden heeft : overloopjacuzzi, sauna, hamam, Italiaanse douche en een groot openluchtzwembad dat heel het jaar door op 32° is verwarmd … Dankzij die indrukwekkende investering, ben je hier ver weg van de vele wellness-centra die zich dikwijls in een bijgebouwtje van een huis bevinden. “Bij ons komt men meer voor een pakket : profiteren van een van onze vier ruimtes, maar ook van de verschillende zorgen waarvoor onze specialisten instaan”, onderstreept Cindy.

‘Echte’ thermen tussen 1880 en 1900

Sothys met kuurwater uit Spa en Cinq Mondes als topmerk voor lichaamsverzorging, staan borg voor de hoogste kwaliteit. En het blauwe goud uit Kain, dan ? Dat is er niet, of juister : niet meer. “De bron is opgedroogd. Maar de naam ‘Thermen van Kain’, is er een eerbetoon aan en bewijst dat we het veeleer onbekende verleden als kuuroord willen doen herleven.

En wat voor een verleden ! Toen er nog geen auto’s bestonden en er geen andere sociale netwerken waren dan de eigen buurt, kwam men al uit Parijs voor een kuur met het beroemde bronwater van Kain. “Dokter Kneipp, de befaamde Duitse arts, had een heel verzorgingsplan opgesteld, dat hoger in het dorp werd uitgevoerd in een kasteel met grachten vol kuurwater. Nu is daar een school. Er waren 75 kamers voor het behandelen van de patiënten, die op het dorpsplein van Kain aankwamen met de tram vanuit Doornik, waar ze met de trein naartoe waren gereisd ! 

 Van ‘Kain-la-Tombe’ tot ‘Kain-les-Bains’

Het was toevallig dat het koppel lucht kreeg van dat grootse verleden. “Toen we de funderingen van onze suites legden, zagen we dat er water opdook. We zijn verder gaan zoeken en ontdekten dat er vroeger moerassen en een bron waren. Het water kwam van Mont-Saint-Aubert en stroomde naar Kain. Toentertijd begreep men al vlug dat het om geneeskrachtig water ging. Ondanks het lage debiet, werd er in 1880 een kuuroord gesticht.

Omdat de rijke burgerij uit Doornik er een tweede verblijf had, werd ‘Kain-La-Tombe’ al vlug omgedoopt tot ‘Kain-les-Bains’. “Jammer genoeg is de bron vlug uitgedroogd, onder andere door de industriële ontwikkeling. Na twintig jaar was het er al mee gedaan.” Een verleden dat de huidige wellness-directie graag aan haar klanten vertelt, met de toevoeging dat “het nog steeds een rustig kuuroord is.

Harry Roselmack, Jimmy Labeeu, Gaëlle Garcia Diaz …

Terwijl de inwoners van Kain en van Doornik de eerste klanten waren die zich bij Cindy en Laurent kwamen herbronnen, zijn er vandaag anderen die een flinke reis over hebben om van de privé-wellness te genieten en in een van de drie luxesuites te logeren, maar ook klanten die van nog veel verder komen – en dat zijn niet de minste.
Bij de beroemdheden die naar het nummer 64 aan de rue Albert kwamen, behoort Harry Roselmack, de journalist en animator bij de Franse televisie. “Half augustus heeft hij twee nachten in ons centrum verbleven en hij was bijzonder tevreden over onze dienstverlening. Hij studeerde geschiedenis en ging wandelen in Doornik en er kijken naar het historisch stuk dat werd gebracht door Luc Petit. Zijn aanwezigheid bleef daar niet onopgemerkt ! 
Het koppel ontving bovendien klanten zoals Ryan Bensetti en Charly Dupont met zijn echtgenote Tania Garbarski, alsook de plaatselijke atlete Camille Laus … “We verwelkomden ook de YouTube-vedette Jimmy Labeeu en de beroemde Gaëlle Garcia Diaz, die beiden op Instagram lieten weten dat ze bij ons waren. Er stond bijgevolg al vlug een ontvangstcomité aan ons hek …
Hoewel de gasten die gratis reclame zeer op prijs stellen, toch vragen ze dat ze pas zou worden gepubliceerd na hun vertrek, omdat ze het comfort van de andere klanten niet willen verstoren. “Beroemdheden ontvangen die vijfsterrenhotels gewend zijn, zet ons wel enigszins onder druk, maar ze zeggen ons altijd dat ze opgetogen zijn over de verwelkoming en over de plek waar ze hebben verbleven ! ”

 


Van toerisme tot wellness


Cindy Stocman

Er was eens een prinses van de stad met de Vijf Torens. Cindy Stocman werd in 1998 immers Miss Doornik. Niet zozeer om de kroon te dragen, maar om ambassadrice van haar geliefde stad te zijn ! Ze komt nog steeds op voor haar stad, maar op een andere wijze … “Ik heb altijd belangstelling gehad voor mijn stad en ik merk dat al wat ik tot nu toe in het leven ondernam, vandaag zin heeft.

Haar beroepsleven begon ze bij het Territoriaal Ontwikkelingsagentschap IDETA, waar ze zes jaar in de toeristische sector werkte, tot ze besloot om opnieuw esthetiek te gaan studeren. “Na verscheidene opleidingen, waarvan één aan de Tagnon-school in Bergen, hebben we dit grote huis gekocht om er een wellness-centrum van te maken. Veertien jaar lang stond het ‘Institut Orchidée’ bekend voor zijn massages, en dat is nog altijd ons stokpaardje ! Ook vandaag komt men soms enkel voor een uurtje massage of een ritueel van 90 minuten.” Want Indische ayurveda, Balinese rekoefeningen, Oosterse relaxatie en Afrikaanse stimulering staan ook mooi op ons visitekaartje.

Het project – dat ‘Les Thermes de Kain’ werd gedoopt – bleef groeien in de geest van de wellness-managers en leidde in 2018 tot de aankoop van het huis van de buurvrouw. “Het werd heringericht en tweemaal groter gemaakt, zodat er zich nu drie privé-luxesuites van 50 tot 300 m² in bevinden. We komen een beetje vreemd over, omdat we geen hotel, geen B&B en geen Airbnb zijn. We bieden een luxueuze dienstverlening aan in een familiale geest, maar zonder ons op te dringen. Tijdens de lockdown kunnen onze bezoekers gaan wandelen en terugkeren om in hun eigen suite te eten. Wanneer de horeca gesloten is, laten we de restaurants nog steeds werken via hun traiteurdienst.

“ We bieden een luxueuze dienstverlening aan in een familiale geest, maar zonder ons op te dringen.”

 
Les Thermes de Kain
Rue Albert 64
B-7540 Tournai
+32 (0) 69 22 24 09

www.thermesdekain.be

Your opinion counts