Waw magazine

Waw magazine

Menu

De Tortuga Bar

  • Bonnes adresses
Luxembourg  / Durbuy

Door Marc Vanel

Durbuy op de rumrout

Houdt u van rum en piratenverhalen? Dan moet u in Durbuy op zoek gaan naar de Tortuga Bar! De kapitein van dat galjoen is de grootste attractie van de kleinste stad ter wereld.

 

In het dagelijks leven heet hij Eric Thibaut, maar tijdens het weekend verkleedt hij zich als piraat en wordt hij Jack Tibow. Zijn galjoen is de Tortuga Bar in Durbuy, een wel heel bijzonder rumcafé waar honderden voorwerpen verwijzen naar de wereld van de zeeroverij. Skeletten, schedels, vaten, kaarsen, sextanten, oude wereldkaarten, pistolen, maar ook familiefoto’s vind je terug op deze unieke plek waar de tijd is blijven stilstaan.

Van vrijdag tot zondag, de enige openingsdagen, loopt Jack Tibow er rond, uitgedost als piraat: dikke zwarte jas, driekantige hoed, lieslaarzen, pistool bevestigd aan zijn riem, kettingen, armbanden, en natuurlijk ook pruik en make-up. In de voetgangersstraatjes van het centrum kan hij geen stap zetten zonder dat een toerist hem vraagt om mee op de foto te staan. En dat komt goed uit, want onze man is toevallig ook… fotograaf! Showbizz, mode of zelfs huwelijken, maar zijn specialiteit blijft wel de culinaire en gastronomische fotografie. Al bijna vijftien jaar lang maakt hij voor de website ‘lacarte.be’ foto’s van allerhande gerechten en locaties.

Passion Pirate

Door de exponentiële ontwikkeling van de digitale fotografie veranderde er echter het een en ander, en de Namenaar besliste op 6 februari precies zes jaar geleden om in de kleinste stad ter wereld een rumcafé te openen. Hij verkocht eerder al rum in bijberoep, maar hij wilde graag een versnelling hoger schakelen. Er kwam een oude zagerij vrij waarin hij de huidige ‘Tortuga Bar’ onderbracht, die vandaag wordt uitgebaat door een tienkoppig team.

Al op erg jonge leeftijd was ik dol op piraten, oude films uit de jaren 50, 60 en 70, zoals Treasure Island, The Crimson pirate, Mutiny of The Bounty, om er maar een paar te noemen”, vertelt de Kapitein. “En ik vind het ook fijn om me te verkleden. Tortuga, dat is natuurlijk Turtle Island, een Haïtiaans eiland dat bekendstaat als vroegere uitvalbasis voor piraten ter hoogte van Hispaniola. Een van de beroemdste piratencafés daar heette ‘Le rat qui pète’ (de rat die scheten laat) maar de gemeente Durbuy gaf geen toestemming voor die naam.

Zinnenprikkelend plateau

Het eerste jaar van ons bestaan stonden we in Trip Advisor op de negende plaats in de lijst met beste attracties van Durbuy, en vandaag staan we op nr. 1 van de 18. We worden steeds succesvoller en we ontvangen gasten uit de hele wereld. Onlangs nog vertelde een man uit Nieuw-Zeeland me dat hij speciaal hierheen was gekomen omdat een vriend van hem een selfie met mij had gemaakt, en hij me absoluut wilde ontmoeten. Onze clientèle bestaat uit vaste gasten en dagjestoeristen, maar we ontvangen mensen uit de hele wereld: Peru, Brazilië, Nederland, Duitsland en natuurlijk ook Wallonië.

Op de kaart staan twaalf tot vijftien rumsoorten, die per glas worden aangeboden en waarvan het aanbod regelmatig wordt vernieuwd. De specialiteit van het huis zijn echter de cocktails op basis van rum, en de zogenaamde ‘verbeterde’ huisbereide rums, die bijzonder populair zijn in de Caraïben. Het principe is eenvoudig: marineer in een hermetisch gesloten pot gedurende twee tot drie maanden wat fruit, vanille, kruiden en suiker in witte rum en … klaar is kees!

Het grote succes van het huis is de ‘Plateau aphrodisiaque’, een selectie van zeven ‘verbeterde’ rumsoorten, met suggestieve namen als ‘Redresseur de zizi’, ‘Pété soutif’ of nog ‘7e Ciel’. De vier andere mag u zelf gaan ontdekken, en er al dan niet een paar gegrilde sprinkhanen bij nemen…  

Het piratenpak van Manneken-Pis

Op een beugschoot van zijn bar opende Kapitein Tibow onlangs de winkel ‘Trésors des 7 mers, by Tortuga’. In de etalage prijken oude voorwerpen en antiquiteiten die verband houden met de zee of de zeeroverij, zoals maquettes van schepen, doodskoppen, wapens, maar ook een enorme helmduiker of een piratenpak dat nog is gedragen door Manneken Pis! Op de schappen staan verschillende rum- en biersoorten, maar dat is niet alles.

Mijn gasten vroegen vaak waar ze de rum konden kopen die ze hier hebben gedronken”, vertelt Eric. “Ik bied zowat 300 referenties uit de hele wereld aan. Uit Guadeloupe en Martinique natuurlijk, maar ook uit Madagaskar, Spanje, Guatemala, Brazilië… Daar voegde ik nog een aantal andere producten aan toe (koffie, kruiden en chocolade) uit landen die in het verleden regelmatig piraten over de vloer kregen, en ook bieren zoals de ‘Bière du Corsaire’, ‘Jus de Mer’, gebrouwen in Middelkerke, of ‘La Seychelloise’, gebrouwen door een Belg uit Genappe met kruiden uit de Seychellen.” Alle bieren kunnen uiteraard ook aan de bar worden gedegusteerd.

 

Tortuga Bar

Rue des Récollectines 8

B-6940 Durbuy

+32 (0) 478 33 14 45

www.tortugabar.be

Your opinion counts