Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Martin's Hotel

Genval.Les.Bains

  • Bonnes adresses
  • / bonnes adresses
Brabant wallon  / Genval

Door Muriel Lombaerts

Gastronomie aan het water

Een idyllisch uitzicht op het meer, het water aan je voeten, een goede fles wijn binnen handbereik, een heerlijk gerecht op tafel, bereid door een jonge gepassioneerde en getalenteerde chef… ‘Genval.Les.Bains’ is het restaurant van Martin’s Château du Lac, en maakt deel uit van de groep Martin’s Hotel.

 

Het meer van Genval ligt pal op de taalgrens: het noordelijke gedeelte op het grondgebied van de gemeente Overijse, het andere op dat van de gemeente Rixensart. Het strekt zich uit over de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en is een kunstmatig meer dat zowel omwonenden als Brusselaars aantrekt. Het is een bijzonder populaire wandellocatie en een topbestemming in de streek.

Rondom deze prachtige waterpartij liggen restaurants, watersportinfrastructuur en aan de Franstalige oever het niet te missen Château du Lac. Dit vijfsterrenhotel beschikt over een wellness- en fitnesscenter, maar ook een loungerestaurant met unieke bar: Genval.Les.Bains. Een ideale locatie voor een gastronomisch moment met idyllisch uitzicht, een gastvrij team en de inventieve keuken van een jonge, getalenteerde chef, Nicolas Mottart. Hij maakt de grote klassiekers uit de Belgische en Europese gastronomie klaar en voegt er heel wat inventiviteit, moderniteit maar ook Aziatische invloeden aan toe. “Ik heb heel wat gereisd en op die manier ook andere culturen leren waarderen”, legt hij uit. Ik ben een beetje gek en wil mijn gasten graag nieuwe producten en smaken laten ontdekken. Ik ga bij mijn leveranciers op zoek naar originele ingrediënten en baseer me daarop. Ik deel veel met mijn koks. Zo liet ik me voor een bepaald dessert inspireren door een recept van een keukenhulp die Oscar heet. Een chef kan niet alles alleen doen, het is teamwerk. Iedereen draagt zijn steentje bij en het is die samenwerking die tot een goed gerecht leidt.

‘Huisbereide’ gerechten

Nicolaas is autodidact, streng en epicuristisch en weet een bord zo te sublimeren dat het de liefde voor het mooie, lekkere en uitmuntende weerspiegelt. De voorgerechten, hoofdgerechten en desserts op de kaart zijn gevarieerd en creatief, zoals de gebakken foie gras op tartaar van ree, de crumble met bosbessen, de vinaigrette met truffel, sint-jacobsvruchten met zwarte champignons, geparfumeerd met een krachtige bouillon op Thaise wijze, edamame-schuim met koriander, of de tong ‘Genval.Les.Bains’ met sneeuwkrab, gegratineerd met doodtrompetten en appeltjes met champignons, langoustinesoep met kokosmelk: heerlijk! ’s Middags biedt het restaurant een zakenlunch aan met een alternatief voor vegetariërs, en ’s avonds staan er altijd een aantal suggesties op het menu. Met een mooie wijnkaart en advies van het vriendelijke personeel is dit gastronomische moment aan de oever van het meer beslist een omweg waard! “Ik probeer zoveel mogelijk met verse producten te werken”, vertelt de jonge chef, die een heel uiteenlopende clientèle ontvangt, gaande van toeristen (kort of lang verblijf) tot zakenmannen of -vrouwen en buurtbewoners die even willen komen genieten.

Belgisch design in de kijker

Aan de andere kant van de hotellobby bevindt zich ‘The Kingfisher’, een combinatie van traditionele bar en ambiance club, die de gasten in een totaal andere sfeer onderdompelt. Dat is de uitdaging die de keten Martin’s Hotels aanging met ‘Genval.Les.Bains’: een unieke plek creëren, met een restaurant, bar, salon, galerie-lounge, coffee-tea-room, terrassen voor de mooie dagen en een haard tijdens de winter. Alles oogt verfijnd en straalt een uitgepuurd design uit, met als bonus natuurlijk het prachtige uitzicht op het meer van Genval en het croquetgazon.

Het loungerestaurant, waarvan de oorspronkelijke architecturale elementen behouden bleven – waaronder de romaans aandoende bogen en gewelven –ademt een koloniale, luchtige en verfijnde sfeer. Alle ramen die uitkijken op het meer zijn uitgerust met een guillotinesysteem zodat er bij warme temperaturen gezonde buitenlucht binnen kan. In de rustige omgeving gaat alle aandacht naar een hele reeks creaties ‘made in Belgium’: de fraaie zetels JNL van leder en wengé, de prachtige lineaire haard van De Puydt of de terrasstoelen van Manutti met gevlochten vezels.

Nicolas Mottart, een blitzcarrière

 

Gepassioneerd door het koksvak besloot Nicolas Mottart al van kindsbeen af dat hij van de keuken zijn toekomstige beroep zou maken. Hij is afkomstig uit Waterloo, studeerde aan het Institut Cardinal Mercier in Eigenbrakel en zette zijn eerste stappen in het restaurant ‘Alter Ego’. Hij werkte met chefs uit sterrenrestaurants, die op een bepaald moment allemaal beslisten om een andere koers te varen en zich op hun restaurant te focussen, eerder dan op eventuele bekroningen. “Ze werkten allemaal met verse producten, en ik heb ontzettend veel van hen geleerd”, vertelt hij.

Acht jaar geleden begint hij als keukenhulp in het restaurant Genval.Les.Bains bij chef Olivier Grégoire, waarna hij snel opklom op de professionele ladder en eerste chef de partie werd. De erkenning voor zijn werk opende voor hem de deuren van restaurant Icones bij Martin’s Brussels EU, waar hij aan de slag ging als tweede keukenchef en chef-kok.

Sinds een jaar staat hij aan het hoofd van restaurant Genval.Les.Bains.

Genval.Les.Bains

Avenue du Lac 87

B-1332 Rixensart

+32 (0) 2 655 73 73

www.martinshotels.com

À lire aussi

Your opinion counts