Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Marc Vanel
© Prehistomuseum

In de Archéobistrot

  • Gastronomie
  • / Smaken
Liège  / Flémalle

Door Marc Vanel

SMUL JE VAN DE GESCHIEDENIS


© Préhistomuseum

In Flémalle voegde het Préhistomuseum een ‘archeocompatibel’ restaurant toe aan zijn museale project. Hier beleef je een ervaring die het midden houdt tussen gastronomie, geschiedenis en archeologie. Een unieke beleving in Europa!


De voormalige Préhistosite in Ramioul werd 25 jaar geleden geopend en in 2014 volledig gerenoveerd. Twee jaar later opende het Préhistomuseum, een heus avonturenpark van de prehistorie in de openlucht, zijn deuren. De locatie, gelegen in het hart van een beschermd Natura 2000-bos van 30 hectare, biedt naast het bezoek van de beroemde grot, tevens twaalf permanente tentoonstellingen aan (binnen of buiten), een boerderij, blotenvoetenparcours, workshops, een plantendoolhof en tal van paden waarlangs de bezoeker de reconstructie van een prehistorisch huis kan bewonderen, of een mammoet op ware grootte.

Toen we de locatie weer openden na de werken, die noodzakelijk waren om ons aanbod te kunnen uitbreiden, zo vertelt Isaline Raskin, de verantwoordelijke voor de communicatie van het park, vonden we het belangrijk dat er een plek kwam waar de bezoekers een hapje konden eten. Zo groeide de kleine cafetaria die er eerst was, uit tot de ‘Archéobistrot’ : niet alleen een plaats om iets te eten en te drinken, maar je proeft er letterlijk van de Geschiedenis. Zoals iedereen weet, is voeding een culturele marker – ‘zeg me wat je eet, en ik zeg je wie je bent’ – en daar moesten we in het Préhistomuseum natuurlijk iets mee doen.

Eerder dan een tentoonstelling samen te stellen met voorwerpen die vroeger werden gebruikt, koos het team van het museum ervoor om 70.000 jaar van gastronomie te verkennen en zijn bezoekers verschillende degustatie-ervaringen aan te bieden, zoals de maandelijkse lezingen van Pierre Leclercq, historicus van de gastronomie.

Met de hulp van slager Vincent Vanderbyse, vervolgt de archeologe, reizen we door de tijd en bieden we gerechten aan, hetzij in hun originele recept met het eetgerei uit de betreffende periode, voor de echte diehards, hetzij aangepast aan de hedendaagse smaak, prehistorische fusionkeuken als het ware.

Het team van het museum ervoor om 70.000 jaar van gastronomie te verkennen en zijn bezoekers verschillende degustatie-ervaringen aan te bieden.


De BigMouth, een … prehistorische burger

Na een historisch aperitief (mede, saliewijn of hypocras) kunnen de gasten kiezen tussen een koud buffet met een assortiment van salades en pasteitjes volgens de recepten van de beroemde chef en culinair auteur Auguste Escoffier – de man achter de haute cuisine in de luxehotels uit de Belle Epoque –, de echte Luikse gehaktbal op basis van een recept uit 1604, de neolithische cassoulet en het varkensvlees met abrikozen uit de Oudheid. Over een reis door de tijd gesproken !

Alle gerechten worden bereid door slager-charcutier-traiteur Vincent Vanderbyse, gevestigd te Villers-l’Evêque en Ans, die voor groot en klein ook de ‘BigMouth’ bedacht. “Een burger met een knipoog naar de Prehistorie, gemaakt van rundsvlees, geitenkaas, veldsla (jonge scheuten) en rode ui, in een broodje met zaadjes, vertelt de slager. Er komt een seizoensalade bij en een sausje dat ik heb bedacht, op basis van mayonaise, met honing en tijm. We bieden het gerecht ook aan in een vegetarische versie.

EEN AANTAL CIJFERS
€ 2 600 000 jaarbudget
40 % eigen inkomsten
€ 9 400 000 investeringen in 2014-2016
40 werknemers
60 000 bezoekers per jaar

 


© Préhistomuseum
De « BigMouth », een burger met een knipoog naar de Prehistorie !

Préhistomuseum en Archéobistrot
Rue de la Grotte 128
B-4400 Flémalle
+32 (0) 4 275 49 75
info@prehisto.museum

www.prehisto.museum

À lire aussi

Your opinion counts