Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Le Petit-Fils
© Le Petit-Fils
© Le Petit-Fils

Sébastien Leroy

  • Gastronomie
  • / Smaken
Brabant wallon  / Lasne

Door Muriel Lombaerts

ZIJN ‘KLEINZOON’ IS AL 16 !

Vlak bij de oude abdij van Aywiers, in Couture-Saint-Germain, een deelgemeente van Lasne, is Sébastien Leroy chef en eigenaar van ‘Petit-Fils’. In dit restaurant, gevestigd in een mooi woonhuis met gezellig interieur, deelt deze gepassioneerde kok zijn liefde voor het vak met zijn gasten.

 


© Droits réservés

Sébastien Leroy werd geboren in het Franse Villeneuve d’Ascq. Al op erg jonge leeftijd verhuisde hij samen met zijn ouders naar Waals-Brabant, waar hij ging studeren aan het Collège Cardinal Mercier, in Eigenbrakel.

We woonden in Waterloo en toen ik 15 was, moest ik opnieuw een studiekeuze maken. Mijn moeder wees me erop dat ik al vanaf de leeftijd van vier jaar altijd belangstelling had getoond voor wat zij in de keuken klaarmaakte. Aan tafel had ik het steeds over de smaak van de ingrediënten en kruiden, en toen al vond ze dat ik kok moest worden. Ze stelde voor dat ik zou kiezen voor het hotelwezen en dat heb ik dan ook gedaan. Maar eigenlijk had ik meer interesse voor de praktijk dan voor de theorie, en al snel koos ik voor een leercontract, zodat ik de realiteit op het terrein kon leren kennen”.

“ Mijn moeder wees me erop dat ik al vanaf de leeftijd van vier jaar altijd belangstelling had getoond voor wat zij in de keuken klaarmaakte. Aan tafel had ik het steeds over de smaak van de ingrediënten en kruiden, en toen al vond ze dat ik kok moest worden.”


Met zijn eerste leercontract bij ‘La Cuisine au Vert’ in Waterloo op zak, trok Sébastien naar ‘La Salicorne’ in Terhulpen, waar hij bijna acht jaar lang second de cuisine was. Hoewel hij van plan was om wegens persoonlijke problemen naar Sint-Maarten in de Caraïben te trekken, keerde hij terug naar ‘La Cuisine au Vert’, dit keer als chef, waar hij vijf jaar zou blijven. Stilaan groeide het verlangen naar een eigen restaurant. Hij deed wat onderzoek in de streek en in oktober 2003 viel zijn oog op het charmante oude restaurant van Hervé Delfosse, ‘Cœlacanthe’, in Couture-Saint-Germain.

Voor een toegankelijke gastronomie

Na een paar verbouwingswerken opende ik in januari 2004 ‘Le Petit-Fils’. Ik was toen 33 jaar oud. Ik werd al gauw beschouwd als een duur restaurant, terwijl dat absoluut niet zo was. Ik wilde een gezellige plek creëren en correcte, smaakvolle gerechten aanbieden, zonder echter het imago van een duur en gemaakt gastronomisch restaurant te willen uitstralen. Sinds een aantal jaar sluit ik me eerder aan bij de filosofie van de Bib Gourmand dan bij die van de sterren van de Michelingids. Ik probeer gastronomie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, en werk altijd met mooie producten. Ik wil de smaken tot hun recht laten komen, in combinatie met mooie garnituren, bijvoorbeeld door een stuk vis of vlees op te dienen met selderij die op verschillende manieren is bereid. Ik ben voorstander van een gulle, smakelijke keuken, en laat me daarbij vaak inspireren door mediterrane kruiden en specerijen”.


© Droits réservés

Aandacht voor lokale producten

Sinds 2011 is Sébastien Maître Rôtisseur de Belgique. Zijn vlees en gevogelte is rechtstreeks afkomstig van de Brusselse leverancier Pieters, de vis en schaaldieren komen van de beste Belgische vishandels. Hij werkt het liefst met seizoensgroente en -fruit van de vroegmarkt, maar in de mate van het mogelijke ook met lokale producenten, zoals ‘Les Délices de Pinchart ‘in Ottignies (asperges, aardbeien …). Het brood wordt ter plaatse gekneed en gebakken. Met uitzondering van het ijs, dat hij aankoopt bij Luc Walry uit Genval, en een aantal ambachtelijke zoete lekkernijen, maakt hij alles zelf. “Ik zou daar graag nog verder in willen gaan, maar dat vraagt tijd en ook regelmatige leveringen door de producenten. En we moeten kunnen inspelen op de vraag van onze klanten”.

‘Bib gourmand’, een bevestiging

In 2013 werd Sébastién beloond met een Bib Gourmand in de beroemde rode gids. “Op die manier werd ik vermeld in een gids, die aansluit bij mijn filosofie en kon ik een nieuwe clientèle bereiken die ons nog niet kende. Het bood me vooral de gelegenheid om te laten zien dat je bij ons kwalitatief hoogstaande gerechten krijgt voorgeschoteld, die huisbereid zijn, tegen een correcte prijs en zonder verrassingen. Je komt hierheen om eventjes te ontspannen aan tafel, met zijn tweetjes, met het gezin of met de collega’s. En dat meerdere keren per maand.

Het restaurant biedt elke dag een andere lunch aan, en ‘s avonds is er het menu ‘Petit-Fils’ (3 of 4 gangen). Daarnaast is er nog het Verrassingsmenu waarin de chef zijn inspiratie de vrije loop laat. Dat alles wordt aangevuld door een bijzonder mooie en redelijk geprijsde wijnkaart, waarin Inès, echtgenote en vennote van Sébastien, die in de zaal staat, de klanten wegwijs maakt. Een complementair duo.

“Wat het restaurant betreft heb ik een lockdown van 200 % ingevoerd, en alles stopgezet. De sluiting was onverwacht en kwam voor iedereen als een schok, maar ik heb ervan genoten om wat meer thuis te kunnen zijn. Ik bekijk die momenten met mijn gezin als een geschenk.”

 


© Droits réservés

CORONAVIRUS :
SÉBASTIEN BIJ ZIJN GEZIN

Maar hoe beleefde Sébastien Leroy de coronacrisis ? Met heel wat zorgen, zoals al zijn collega’s, maar ook heel wat mooie momenten … “De sluiting was onverwacht en kwam voor iedereen als een schok, maar ik heb ervan genoten om wat meer thuis te kunnen zijn (hij is vader van een dochtertje, Juliette, nvdr). Ik bekijk die momenten met mijn gezin als een geschenk. Wat het restaurant betreft heb ik een lockdown van 200 % ingevoerd, en alles stopgezet. Ik heb ervoor gekozen om geen afhaalgerechten te bereiden, om de kosten maximaal te drukken en bepaalde facturen te kunnen stopzetten, zoals de waterfactuur. Ons voordeel is dat we ‘klein’ zijn. Onze situatie is dan ook minder tragisch dan die van grotere huizen die huur moeten betalen en veel hogere kosten hebben. Toch zullen we wel wat steun kunnen gebruiken. Gelukkig kunnen we rekenen op een aantal trouwe klanten. Een van hen bood ons zelfs aan om indien nodig te helpen …” De chef besluit : “De komende maanden zullen niet eenvoudig zijn. We zullen een aantal aanpassingen moeten doorvoeren om weer verder te kunnen. Toch zullen we nooit onze filosofie opgeven …”


Le Petit-Fils
Rue de l’Abbaye 13/A
B-1380 Couture-Saint-Germain
+32 (0) 2 633 41 71

www.lepetitfils.be

À lire aussi

Your opinion counts