Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Bernadette Theny

« Demain au féminin »

  • Business
Luxembourg  / Libramont

Door Laurence Cordonnier

een kring voor vrouwelijke ondernemers

Als het om ondernemerschap gaat, blijft de provincie Luxemburg niet achter. De vrouwen zijn er bijzonder actief! Het is wel zo dat de Chambre de Commerce et d’Industrie du Luxembourg belge (CCILB) duidelijk de toon aangeeft. Al twaalf jaar staat daar een vrouw aan het hoofd: Bernadette Thény.

 
De algemeen directeur van de CCILB is een vrouw met korte haren en een vastberaden blik, die met beide benen op de grond staat. Ze is een van die vrouwelijke pioniers die zich al veertig jaar inspannen om vrouwen het cruciale vertrouwen te geven om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Eind 2018 richt ze de kring ‘Demain au féminin’ op, want vrouwen hebben volgens haar net zo veel talent als mannen om te ondernemen, wat hun familieachtergrond of loopbaan ook is.

Het ondernemerschap is niet beperkt tot een bepaald geslacht. Wat telt, zijn passie, inzet en doorzettingsvermogen. Een vrouw is dus perfect in staat om een uitstekende ondernemer te zijn. Je moet het alleen tegen haar zeggen!”, roept ze uit.

De persoonlijke levensweg van Bernadette Thény is overigens het bewijs dat een vrouw hogerop kan komen en een bedrijf kan leiden zonder dat ze bij haar geboorte per se de beste kaarten heeft gekregen.

Een motiverende ‘wond’

In de jaren zestig en zeventig was het niet gebruikelijk dat arbeidersgezinnen hun kinderen stimuleerden om lang te studeren. In tegenstelling tot mijn jongere broers en zussen kreeg ik niet de kans om naar de universiteit te gaan, hoewel mijn leraren mij wel een studie aan een faculteit zagen volgen. Ik heb het mijn ouders nooit kwalijk genomen, maar ook na al die jaren blijft het een frustratie. Uit die ‘wond’ is het verlangen ontstaan om de zaak van de vrouwelijke ondernemers te verdedigen. Ik ben op heel jonge leeftijd als directiesecretaresse in dienst getreden van de CCILB. Ik had twee kinderen om voor te zorgen en heb me geduldig opgewerkt totdat ik de leiding over de instelling kreeg. Dat is nu twaalf jaar geleden.

Bij het CCILB verricht Bernadette Thény al veertig jaar dagelijkse werkzaamheden ten dienste van ondernemers: bedrijfsoprichting, groei, overdracht, export, werkgelegenheid enzovoort. En het thema vrouwelijk ondernemerschap behoort natuurlijk ook tot de aandachtspunten van de instelling.

Haar kracht en vastberadenheid maken Bernadette Thény niet minder zachtaardig en vriendelijk: “Soms merk ik dat bepaalde medewerkers slecht in hun vel zitten. Het doet er niet toe of de reden persoonlijk of professioneel is. Ik probeer altijd rekening te houden met de behoeften van mijn teamleden. Ook al betekent dat soms dat ik niet altijd rekening houd met mijn eigen behoeften!

"Demain au féminin"

Eind 2018 verzamelt Bernadette Thény een twintigtal vrouwelijke bedrijfsleiders om zich heen. Deze vrouwen zijn een toonbeeld van ondernemerslef en afkomstig uit alle sectoren: recht, bouw, horeca, marketing, toerisme, HR enzovoort. Door de oprichting van de kring ‘Demain au féminin’ weet Bernadette Thény zich te omringen met stralende ambassadrices, die prestige verlenen aan het vrouwelijke ondernemerschap.

De kring organiseert lezingen die bedoeld zijn om vrouwelijk talent in de business onder de aandacht te brengen. Deze samenkomsten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in de provincie Luxemburg. Het doel is om vrouwen bewust te maken en te laten zien dat ze net zo goed hun geluk kunnen beproeven, hun ziel ergens in kunnen leggen en succes kunnen hebben als mannen … en soms zelfs beter!

Door de samenkomsten van de kring voelen de deelneemsters zich minder eenzaam in hun ondernemersavontuur en kunnen ze profiteren van de ervaring van andere vrouwen die dezelfde weg hebben doorlopen of het juist anders hebben aangepakt. De kring heeft ook als doel om vrouwen te inspireren die de sprong nog niet durven wagen. “Iedereen heeft het recht om het ondernemersavontuur aan te gaan. Durf, kom in actie. Niets doen levert niks op”, zegt Bernadette Thény.

Bestaat er zoiets als vrouwelijk ondernemerschap?

Sommigen beschouwen vrouwelijk ondernemerschap tegenwoordig als gewoon ondernemerschap. Het is waar dat vrouwelijke ondernemers het nu waarschijnlijk gemakkelijker hebben dan vroeger dankzij het doorzettingsvermogen van de eerste dappere vrouwen die aan het ondernemersavontuur begonnen en gelijkheid op dat gebied opeisten. Waarin verschilt vrouwelijk ondernemerschap anno 2020 dan nog van gewoon ondernemerschap? Welk verschil bestaat er concreet tussen de onderneming van een vrouw en die van een man? En wat zijn de specifieke problemen waar vrouwen tegenaan lopen wanneer ze zaken willen doen? Die vragen hebben we gesteld aan enkele vrouwelijke ondernemers die Bernadette Thény om zich heen heeft verzameld om de kring ‘Demain au féminin’ te vormen.

Getuigenissen van vrouwelijke ondernemers uit de kring ‘Demain au féminin’.

Gretel Schrijvers, voorzitter van de kring ‘Demain au féminin’ en algemeen directeur van Mensura

“Als vrouw heb ik nooit problemen gehad om carrière te maken. Maar er zijn nog steeds te weinig vrouwen die hun geluk durven te beproeven! En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat een onderneming erbij gebaat is als het directiecomité of de raad van bestuur voor minstens een derde uit vrouwen bestaat. Dat heeft direct gevolgen voor de omzet en groei van een onderneming.”

Sophie Samray, bestuurder van Emploi Mode d’Emploi

“Wat me het meest verbaast aan vrouwelijk ondernemerschap, zijn de vrouwen van de nieuwe generatie die uiteindelijk denken dat ze hun leven als vrouw, moeder en onderneemster kunnen combineren. Hun creativiteit doet niet onder voor hun dromen.”

Laëticia Toldo, oprichter van Digital Marketing

“Wat me altijd verbaast, is dat er nog steeds wordt gesproken over vrouwelijk ondernemerschap. Hoewel ik het ermee eens ben dat er een onderscheid wordt gemaakt omdat er nog steeds verschillen bestaan, hoop ik dat er snel over ondernemerschap zonder verdere toevoeging wordt gesproken. Wat ik ook constateer, is dat er dagelijks nog veel gestreden moet worden tegen opvattingen die voor iedereen (of voor veel mensen althans) vanzelfsprekend lijken, namelijk dat de geestelijke druk van het gezinsleven in veel gevallen nog steeds op de vrouw neerkomt (voor mij geldt dat althans).”

Mathilde Rutot-Pirlet, financieel directeur van Hanin Glass Center

“Als vrouwen moeten we dubbel zo goed presteren als mannen en mogen we geen fouten maken. En termen als ‘manwijf’ en ‘bitch’ hoor je nog al te vaak wanneer een vrouw een leidinggevende functie heeft. En dat terwijl vrouwelijke managers meer inzetten op relationele intelligentie en vriendelijkheid. Alleen zijn we onzichtbaar, maar samen zijn we onoverwinnelijk.”

Aude Piette, oprichter van de coworking space GARE! en medebeheerster van hotel Le Val de Poix en restaurant Les Gamines

“Wat ik geweldig vind aan vrouwelijk ondernemerschap, zijn de karaktersterkte, het optimisme, de onafhankelijkheid, de creativiteit, de assertiviteit en de strategische intelligentie die je vaak ziet bij vrouwen die ondernemen en die ik ontmoet. Hoewel ik als vrouw niet ernstig ben gehinderd, heb ik toch heel wat ongemakkelijke momenten meegemaakt, met name door het gedrag, de houding of de manier van praten van bepaalde mannen, waarmee ze nog al te vaak duidelijk maken dat wij niet op een geloofwaardige manier over cijfers, ontwikkeling, projecten of visies kunnen praten, met name in het bedrijfsleven. Dat is vermoeiend.”

 

Your opinion counts