Waw magazine

Waw magazine

Menu

Digiteal

  • Business
Brabant wallon  / Mont-Saint-Guibert

Door Florence Thibaut

Digiteal, de start-up die een factuurrevolutie ontketent

De start-up Digiteal, die tot december 2018 bekend was onder de naam Teal IT, heeft twee doelen voor ogen: het dagelijks leven van grote factureerders vereenvoudigen en veilige elektronisch betalingen mogelijk maken.

 

 

Eind 2018 slaagde het goudhaantje uit Mont-Saint-Guibert (Waals-Brabant) erin om 1 miljoen euro op te halen om zijn ontwikkeling te versnellen. Doel: de aangrenzende markten veroveren. Wij spraken met Cédric Nève, een CEO die vastbesloten is om het mobiele betalingsverkeer radicaal te veranderen.

 Hoe is Digiteal ontstaan?

Door mijn werk voor verschillende werkgevers besefte ik dat factuurbeheer vaak een heel tijdrovende bezigheid met weinig toegevoegde waarde was. Ik heb toen een systeem bedacht waarbij QR-codes in de facturen worden opgenomen. Vervolgens ben ik bij de banken langsgegaan om ze ervan te overtuigen die QR-code in hun mobiele app op te nemen. Maar ze wilden een manier vinden om geld te verdienen aan die service. Zodoende hebben we ons tot particulieren gewend en is Teal IT ontstaan. In oktober 2017 zijn we door de Nationale Bank van België erkend als betalingsinstelling om datgene te gaan doen waar de banken geen zin in hadden. Die erkenning houdt in dat we ons aan strenge regels houden, van de documentatie van de processen tot de beveiliging van onze systemen.

 Aan welke behoeften komt jullie start-up tegemoet? 

Die behoeften zijn zowel ecologisch, financieel als organisatorisch. Om papierverspilling en trage procedures te bestrijden, wordt elektronische facturering een feit. Digiteal wil dat proces versnellen. Door transacties transparanter te maken, proberen we een vertrouwensrelatie op te bouwen tussen kopers en verkopers. Dankzij de (mobiele en desktop) app kunnen verkopers sneller hun geld krijgen. Ongeveer 20% van de klanten betaalt binnen een uur, 50% binnen 24 uur en de rest op de vervaldag. De betaling blijkt ook regelmatiger te gebeuren. Tot slot kost het een kleine organisatie gemiddeld 4 euro om een factuur te verzenden (arbeid, afdrukken enz.), terwijl die kosten met onze oplossing dalen tot 37 cent.

Hoe begin je met Digiteal?

Bijna 95% van onze gebruikers werkt met de mobiele app. Die is heel intuïtief. Met een paar klikken maak je een account aan. De meeste mensen die de app willen gebruiken, voltooien de registratieprocedure. Het eerste wat je moet doen, is je identiteitskaart scannen. Vervolgens moet je enkele vragen beantwoorden en dan kun je met de app aan de slag. Na drie facturen is automatische betaling mogelijk als vervanging van automatische incasso. De gebruiker stelt een limiet vast en geeft aan welke meldingen hij wil ontvangen. De regels worden altijd door de gebruiker bepaald. De factureerders hebben de mogelijkheid om ons platform in hun computersystemen te integreren.

Wat is de kracht van jullie model?

Digiteal is onafhankelijk, zowel van de grote factureerders als van de banken. Dat is een onmiskenbaar voordeel. Onze oplossing is gebaseerd op Europese standaarden en is daardoor gemakkelijk te exporteren. Verder zijn we een klein team dat heel wendbaar is en hebben we weinig bedrijfskosten. Daardoor kunnen we lage kosten garanderen en voldoen aan de behoeften van kleine ondernemingen, die genegeerd worden door andere, op grote volumes gerichte dienstverleners. Tot slot zorgt ons tariefmodel ervoor dat we alleen geld verdienen als onze klanten begunstigden zijn. We mikken op een win-winsituatie.

Wie zijn jullie klanten?

Hoewel onze particuliere klanten geen typisch profiel hebben, zijn ze vrij jong en wonen ze overwegend in Wallonië. We zijn namelijk met onze activiteit begonnen in Eigenbrakel. Als we kijken naar de factureerders, werken we veel samen met scholen en gemeentebesturen, dus overwegend middelgrote spelers. Onlangs hebben we een contract gesloten met de Intercommunale du Brabant Wallon (INBW). De grote factureerders, zoals Proximus, Engie en Orange, moeten we nog overhalen.

Waar zitten jullie concurrenten?

In België is er een handvol spelers, waarvan Zoomit de bekendste is. In Vlaanderen heb je ook nog Doccle en Pom. De meeste van onze concurrenten zitten in het buitenland. De formule is in elk land anders.

Wat is de samenstelling van jullie team?

We zijn begonnen met z’n drieën. Tegenwoordig zijn we met negen mensen, onder wie account managers, ontwikkelaars en een compliance officer. We zoeken nog een verkoper en een Java-ontwikkelaar.

In december hebben jullie fondsen geworven. Waarvoor is die kapitaalverhoging bedoeld?

We hebben 832.000 euro opgehaald dankzij de steun van onze aandeelhouders, waaronder het investeringsfonds Leansquare en de IT-dienstverlener Easi. Nieuwe particuliere investeerders en Novallia, een dochter van de groep Sowalfin, hebben ook hun steentje bijgedragen. Deze fondsenwerving was gekoppeld aan een achtergestelde lening van 200.000 euro. Dankzij deze inbreng kunnen we voldoen aan de eisen van de nieuwe Europese richtlijn PSD2 (Payment Services Directive 2). Daarnaast kunnen we nu de aangrenzende markten betreden. Dit geld dekt onze behoeften tot 2020.

Wat is jullie internationale uitbreidingsstrategie?

We willen eerst laten zien dat onze tool werkt op onze primaire markt en dat onze gebruikers zich de tool eigen hebben gemaakt. We willen ook andere factureerders overtuigen, zodat we nieuwe referenties hebben. Daarna richten we ons in eerste instantie op Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Maar de grote landen, zoals Duitsland, Italië en Spanje, bieden voor ons het meeste potentieel.

Wat zijn de volgende stappen voor Digiteal?

In 2019 gaan we ons richten op de Belgische markt en met name op de verzekeringssector en de belanghebbenden bij de watervoorziening. Eind 2019 gaan we de telecom- en energiebedrijven benaderen. In 2020 maken we vervolgens een begin met onze internationale expansie. Onze tool is momenteel beschikbaar in het Frans, Engels en Nederlands. Er is vraag in bepaalde landen waar we nog niet commercieel actief zijn. De interesse is zeker aanwezig!

 

www.digiteal.eu/nl

Your opinion counts