- La Route de la Bière
Door Alain Voisot
Dankzij de ‘Belgo Sapiens Brewers’ kon de stad Nijvel in 2015 weer aanknopen met de traditie van de Aclote-bieren. Het bijzondere aan deze brouwerij is, dat ze gekozen heeft voor blikjes! Behalve dan voor het Cheval Godet-bier, haar nieuwe gamma dat naar de plaatselijke folklore verwijst.
Brouwerij-ingenieur Damien Demunter begon zijn beroepsloopbaan door een verblijf van drie jaar in Canada, waar hij Les Trois Brasseurs, een netwerk van zevenentwintig microbrouwerijen-restaurants heeft opgezet en uitgebouwd. Het gaat om een Frans brouwerijconcept van noordelijke oorsprong.
Terug in Europa, richt Damien in 2015, samen met verscheidene vennoten, de brouwerij ‘Belgo Sapiens’ op, die hij in Nijvel vestigt. “We zochten een gemeente zonder brouwerijen – de vroegere brouwerij Duvieusart sloot immers haar deuren in 1956, nvdr – en deze in logistiek opzicht zeer goed gelegen stad stond heel positief tegenover onze komst. Alles ging bijzonder vlug. Op 27 augustus werd het eerste brouwsel in de handel gebracht. Later kwamen er bestellingen uit Frankrijk, Italië, Spanje en zelfs uit Hong Kong!”
Speciaal aan de bieren is dat ze – behalve enkele onvermijdelijke flessen van 330 ml en 750 ml – in blikjes worden verpakt! Puristen en vooruitstrevenden ruziën daarover, net zoals de voorstanders van stoppen van kunststof of van kurk voor wijn. “Blikjes zijn geen verpakking meer voor ‘low cost’-bieren”,meent Damien. “Ze bieden veel voordelen: gemakkelijk te vervoeren en te gebruiken tijdens festivals en op het strand, onbreekbaar en licht, ze beschermen tegen licht en koelen vlugger af. Bovendien hebben blikjes een groter communicatieoppervlakte.”
Vandaag brouwen Damien Demunter en zijn vennoot Mathieu Lainé bieren voor een reeks merkenproducenten en ‑verdelers, waardoor ze amper aan hun eigen productie toekomen. Hun creaties kennen zoveel succes, dat brouwerij Belgo Sapiens werd uitgekozen door de jonge sterrenchef Dimitri Marit, die op vraag van Brussels Airlines zes menu’s ontwierp voor de Business Class van de intercontinentale vluchten naar Afrika en Noord-Amerika.
“We moeten er echter rekening mee houden dat de Belgische markt verzadigd is en wordt afgegrendeld door de verdelers en hun fameuze brouwerijcontracten. De meeste cafés zijn in handen van de grote brouwerijgroepen, wat een rem zet op onze ontwikkeling op de binnenlandse markt. We zijn dus wel genoodzaakt om aan export te doen. Gelukkig is ons Belgisch imago een flinke troef.” Vooral in Canada, een land dat Damien goed kent:“We werken er samen met een brouwerij uit Sainte Hyacinthe, de ‘Brasserie du monde’. We willen toegang krijgen tot de markt van kerstbieren, maar dan met een originele creatie die echt het verschil zal maken inzake concept en inkomsten.”
De Belgo Sapiens-familie
Toen Damien en zijn vrienden bier begonnen te brouwen, hebben ze heel vlug een breed gamma opgezet, dat een licht bier (de Polarius), een amberkleurig (de Colonel Arch), een witbier (de Blanche de Thines) en een Porter (la P’tit Granit) omvat. Naast gerstmout, wordt voor elk bier een andere graansoort gebruikt…
• De Polarius (5%) is een lichte pils met maïs en met de aroma’s van Carablond©-mout en van fijne en aromatische Duitse hopssoorten uit de streek van Hallertau.
• De Colonel Arch (6%) is een amberkleurig bier dat gedragen wordt door gemoute rogge. Het wordt aangevuld met Amerikaanse hop die er licht gekruide aroma’s van citrusvruchten aan toevoegt. De Centennial-hop geeft aan dit uitgesproken bittere bier aroma’s van citrusvruchten, bloemen en tropisch fruit.
• De Blanche de Thines (4,8%), die genoemd is naar een dorp van Nijvel, is een witbier zonder citrusvruchten, maar met spelt en tarwe met curaçao en koriander. De aroma’s van citrusvruchten komen van de hop en de gember.
• De P’tit Granit (4,9%) is een stevig Porter-bier met haver, mout en een vleugje koffiesmaak. Voor wie de biersoort niet kent: de Porter was het bier van de dragers van zakken koffie in het Victoriastation in Londen. Het verving de lunchpauze want het kon worden gedronken terwijl men de zakken met koffiebonen loste!
En de Cheval Godet is een tripel in volle galop!
In september 2017 brachten de Belgo Sapiens Brewers een nieuw gamma uit, namelijk de Cheval Godet. Een nieuwkomer die volledig past in de Aclote-folklore, aangezien hij de naam draagt van een paard dat deel uitmaakt van het dierenpark van de reuzen van Nijvel. Er werden verschillende versies van gemaakt, die allemaal in flessen van 33 cl worden gebotteld.
• In de Cheval Godet Triple (8,1%) is het... de haver die overheerst. Het bier wordt gebrouwen met drie graansoorten, vier moutsoorten, bruine suiker en vier hopsoorten. Het wordt voorzien van rauwe Polaris-hop, die symbool staat voor de brouwerij.
• De Cheval Godet Double (6,7%) wordt gebrouwen met gedroogde en gebrande moutsoorten, met bruine suiker en met vier hopsoorten. Het toevoegen van rauwe aromatische Mosaic-hop geeft er zachte toetsen van exotisch fruit aan.
• De Cheval Godet Blanche (5,2%) wordt gebrouwen met een goede verhouding van tarwe en spelt. Het bier wordt gearomatiseerd met hopsoorten die naar citrusvruchten en gember smaken.
• De Cheval Godet Solarius wordt gebrouwen in samenwerking met het ‘Domaine viticole du Chapitre’ in Baulers (ten noorden van Nijvel). Het is een mengsel van graanmost (2/3) die gearomatiseerd wordt met Polaris-hop en met (1/3) most van Solaris-druiven, een witte druivensoort van Duitse oorsprong, net zoals... de Polaris.