Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Reporters

B, een letter vol smaken

  • Patrimoine
  • / Saveurs
Namur  / Bertinchamps

Door Marc Vanel

Sinds de brouwerij van Bertinchamps in 2013 openging, kreeg ze er al heel wat fans bij, zowel in België als in het buitenland. In 2015 is bijna de helft van de productie bestemd voor de export.

Met haar strak etiket en moderne smaak heeft Bertinchamps alles van een jong en trendy merk. Dat is lang geen toeval. Eigenaar Benoît Humblet werkt al bijna 40 jaar als brouwer voor grote internationale groepen in alle uithoeken van de wereld: in Congo (het toenmalige Zaïre) en Kameroen, maar ook in Frankrijk voor Kronenbourg en in België. Hij creëerde het bier Val-Dieu voor de gelijknamige abdij in Aubel. In 2011 zegt hij de samenwerking met zijn vennoot op en gaat hij op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in België. Na enkele maanden zoeken, stoot hij op de oude vierkantshoeve van Bertinchamps, midden in de velden, niet ver van Gembloux. Hij koopt de hoeve, gaat er wonen met zijn gezin en begint er een nieuwe brouwerij. ‘Er zijn meer dan 135 brouwerijen in België’, vertelt hij. ‘Ik wou een origineel project opzetten, maar ook een familiezaak. Vader produceert het bier en de kinderen brengen het op de markt.’ Zijn plan? Een echt hoevebier creëren, eenvoudig en zonder kruiden, uitsluitend met water (ter plaatse geput), mout (uit Luttre) en hop uit Duitsland en Tsjechië. Het is geen echt biobier, maar elke schakel in het productieproces is wel bekend. Zijn materiaal vindt Humblet in Duitsland. In een maand tijd wordt de oude schuur omgevormd tot brouwerij en wordt de brouwzaal, met grote kuipen van roestvrij staal, volledig geautomatiseerd. ‘Op mijn leeftijd kan ik de zakken niet meer zelf dragen’, lacht hij. ‘Maar we hebben gekozen voor het beste materiaal. Over 100 jaar werkt dat nog.’

Van twee naar vier bieren

In 2013 worden er twee bieren gebrouwen met het label Bertinchamps. De Tripel, een rond, amberkleurig en tamelijk zacht bier met discrete karameltoets, en de lichtere Blonde, een echte Belgische pils naar aloude traditie. Er wordt drieduizend hectoliter geproduceerd. Alleen de verhouding hop verschilt van bier tot bier. Al snel wordt het aanbod uitgebreid met een bruin bier, dat lijkt op een Engelse stout. Bertinchamps is nagenoeg de enige Belgische brouwerij die flessen van 50 cl op de markt brengt (‘Het is toch leuker om een fles met twee te delen!’) en etiketten in drie kleuren: fletspaars voor de Tripel, beige voor de Blonde en oranje voor de Brune. Op iedere fles staat een grote B, van Bertinchamps natuurlijk, maar ook van Bier, België of Benoît. Alles wordt in het wit geprint op een gekleurde achtergrond en omkaderd met een vintage- randje, een knipoog naar oude fietsplaten. Daarnaast staat er een datum op: 1343. Die heeft niets te maken met de brouwerij zelf. Het is eenvoudigweg de datum waarop de hoeve deel werd van de gemeente Gembloux. In juli 2015 komt er een nieuwe bottellijn en als alles goed gaat, wordt het aanbod binnenkort uitgebreid met een witbier. ‘Op dit moment hebben we een capaciteit van 5000 hectoliter. Dat stelt de banken gerust en geeft ons de mogelijkheid om iets op te bouwen’, vertelt de meesterbrouwer.

In 2013 worden twee bieren met het label Bertinchamps gebrouwen. De Tripel, een rond, amberkleurig en tamelijk zacht bier met discrete karameltoets, en de lichtere Blonde, een echte Belgische pils naar aloude traditie. Er wordt drieduizend hectoliter geproduceerd. Alleen de verhouding hop verschilt van bier tot bier.

 

De toekomst lacht de brouwerij toe, want ze exporteert haar productie nu al naar een heleboel landen : Rusland (‘ondanks de val van de roebel’), China, Hongkong en Taiwan, maar ook Japan, Ierland, Tahiti en Frankrijk. Die landen zijn goed voor een vijfde van de productie in 2014 en waarschijnlijk voor de helft in 2015. ‘We hebben veel geleerd uit de tips van en de contacten met het AWEX (Waals Agentschap voor de Export). Zij bieden erg waardevolle ondersteuning voor de export van Waalse producten’, vertelt Humblet. ‘Wanneer de economische attachés naar België komen − zo’n twee keer per jaar − spreken we af met de attachés die werken in de landen die ons interesseren. Dankzij hen staan we ook op grote, internationale beurzen. Dat betekent enorm veel voor ons, want alleen is het behoorlijk ingewikkeld om zoiets te organiseren aan de andere kant van de wereld. In België verdelen we niet in de horeca. We nemen wel deel aan tal van lokale festiviteiten en we hebben al grote verdelers in Wallonië.’

Focus op de bezoekers

De hele familie werkt mee in het bedrijf: Jean-Philippe doet de verkoop, Marc-Edouard studeert binnenkort af maar lanceerde al karakterpils ‘1348’ in Louvain-la- Neuve, Anne-Claire ontvangt bezoekers en organiseert degustaties, en architecte Marie-Laure leidt de renovatie van het gebouw, waar het gezin zijn intrek heeft genomen met hond Maltus. Maar Bertinchamps is niet alleen een brouwerij. De hoeve van Bertinchamps ligt tussen Ottignies en Namen en is makkelijk bereikbaar. De eigenaars willen daarom ook graag de kaart van het toerisme trekken. De komende investeringen zijn dus gericht op het ontvangen van bezoekers. Zo werd er pas een nieuwe degustatieruimte gecreëerd, staan er restauratieplannen in de steigers en worden er kooklessen georganiseerd met Stefan Jacobs, een van de chefs van restaurant Va Doux Vent in Ukkel. Ideeën genoeg: misschien komt er een chambre d’hôtes of een samenwoonproject. ‘Maar alles zal afhangen van de verkoop – het is dus nog even afwachten.’ De familie weet duidelijk van aanpakken, maar ook sommige lokale handelaars springen mee op de trein. In Gembloux verkoopt slagerij Atelier Trefois-Deschryver al een paté en een worst die gemaakt zijn met bier van Bertinchamps en in de buurt van Gent zijn er plannen voor een kaas met Bertinchamps. En heet u toevallig Bertinchamps? Dan bent u binnenkort van harte welkom op een groot feest voor alle mensen met die naam. Op de site familienaam.be staan er 227 families met die familienaam in België. Dat wordt feesten geblazen!  

 

Inlichtingen :

Brasserie de Bertinchamps

rue de Bertinchamps 4

B-5030 Gembloux

+32 (0) 81 87 85 28 www.bertinchamps.be

À lire aussi

Your opinion counts