Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Audrey Brisack

Een optimale versie
van uzelf

  • Tendance
  • / Concept
Hainaut  / Charleroi

Door Carole Depasse

Optimum ParkTM, cultureel product van de Entreprise d’Optimisation du Réel (of EOR – Onderneming voor de Optimalisering van de Werkelijkheid), is een wervelend multimediagebeuren. Een spel vol intellectuele en fysieke proeven, waarin u ontdekt hoe goed u eigenlijk ‘presteert’. Als u het spel meespeelt, tenminste.

Stoppelbaard, kortgeschoren kapsel, zwarte outfit, tatoeages op zijn arm en een piercing in iedere wang. Sébastien Rien heeft de looks van een bad boy. Maar schijnt bedriegt. Hij vertelt boeiend over zijn recente project in het BPS22 (Centrum voor hedendaagse creatie in Charleroi). Dat is Optimum Park™ , een fascinerend cultureel product dat in eenzelfde ruimte verschillende disciplines vermengt die anders zelden samengaan. Biowetenschappen, literatuur, videokunst, poëzie, fictie, muziek, human resources, communicatietechnologie… Het concept haalde de mosterd bij hedendaagse kunst, pretparken en teambuildings. Het resultaat is bijzonder, aan te passen aan ieders situatie en problemen, en bedoeld als een intellectuele en zintuiglijke ervaring waar u ‘geoptimaliseerd’ uit komt. Een multimedia-incentive die het genre op zijn kop zet. Met een ludiek en uitdagend karakter, mentale en fysieke proeven, mysterie, lichteffecten en de nieuwste technologie, prikkelt het concept de creativiteit, de competitiviteit en de motivatie van iedereen.

Spicy experiment

Na de proef zegt Optimum Park™ welke speler het meest ‘geoptimaliseerd’ is, op basis van vooraf bepaalde criteria. Daarvoor gebruiken de IT-krakken van EOR een eigen paradigma, namelijk een bepaalde visie op de wereld. Maar ook de minst ‘geoptimaliseerde’ speler zet een hele prestatie neer. Hij is immers ontsnapt aan het systeem door andere waarden te kiezen dan wat de bedenkers van het spel voor ogen hadden. U begrijpt het al: “Het is sowieso een interessante ervaring, maar je moet ook kunnen relativeren. Het optimaliseringsproces is afhankelijk van ieders wilskracht en inzet om te antwoorden of te handelen.” Het zijn dus niet noodzakelijk de antwoorden zelf die ertoe doen. Sommige deelnemers beslissen zelfs uit eigen beweging om uit het experiment te stappen. Ze vinden dat ze “geen schapen zijn en niet klakkeloos de bevelen van een elektronische stem moeten volgen”. Wie maakt zijn eigen keuzes, gehoorzaamt, is onverschillig of heeft veel inzicht? U zou wel eens versteld kunnen staan van uw eigen reacties.

Met een ludiek en uitdagend karakter, mentale en fysieke proeven en de nieuwste technologie, prikkelt Optimum Park™ de creativiteit, de competitiviteit en de motivatie van iedereen.


In tegenstelling tot een gewoon pretpark, ga je hier niet naartoe zonder enige voorbereiding. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Bij de tweede experimentele fase* afgelopen juni in Charleroi schreven de bezoekers zich in via de website van de Entreprise d’Optimisation du Réel. Daarop ontvingen ze een dresscode (donkere kleuren, geen hakken…) en praktische informatie (plaats en uur). Bedoeling is om vooraf al even stil te staan bij wat je te wachten staat. Ter plaatse wordt de deelnemers gevraagd om een formulier te tekenen waarin ze verklaren verantwoordelijk te zijn voor hun daden tegenover zichzelf en anderen. De spanning stijgt. Daarna worden ze een voor een in het computersysteem geregistreerd en krijgen ze hun persoonlijk identificatienummer. De ‘stem van het systeem’ gebruikt dit nummer om te communiceren en om de deelnemers naar de stations te leiden. Daarbij volgen ze een parcours dat steeds moeilijker en sneller wordt. Van de ‘standaardstations’ (minimalistische videospelletjes, multiplechoicevragen…) tot fysieke ‘actiestations’, de prestatiedruk wordt steeds verder opgevoerd. Maar waar stopt het?

1ste experimentele fase: 27 november tot 16 december 2012 – iMAL (interactive Media Ar t Laboratory) – 30 Koolmijnenkaai, 1080 Brussel
2de experimentele fase: 13, 14 en 20 juni 2013 – B.P.S.22 – 22 Boulevard Solvay, 6000 Charleroi

 

Ontwikkeling en duurzaamheid

Het project blijft groeien. Op dit moment is er een derde ontwikkelingsfase aan de gang. De bedenkers sleutelen verder aan het systeem en onderzoeken de mogelijkheden om het op de markt te brengen. Ook de nodige financiële middelen staan nog op het verlanglijstje. Zo wordt er actief gezocht naar partners in de publieke sector (musea) en de privésector (bedrijven). Binnenkort zet het team koers naar Noord-Frankrijk en Montréal. “Als we willen dat het project blijft duren, moeten we het rendabel maken.” Een hele uitdaging, maar voor een groep met zo’n talent wordt dat vast geen probleem.

 

In het kort

Optimum Park™ by EOR (Entreprise d’Optimisation du Réel) is ontsproten uit het brein van een team dertigers die van alle markten thuis zijn, een groepje moderne dichters met originele kronkels. De briljante constructie is het resultaat van de intellectuele nieuwsgierigheid van vijf volwassenen uit de ‘connected generation’. Sébastien Rien, master in digitale kunst met optie programmeren, ontwerper, coördinator en producent; Emmanuel Pire, softwareontwikkelaar en technisch systeembeheerder; Sébastien Biset, doctor in de kunstgeschiedenis, auteur en kritisch analist van participatieve kunst; Antoine Boute, filosoof, auteur van de tekstuele inhoud; Leslie Mannès, danseresperformer, verantwoordelijk voor de menselijke relaties.

 

De stations

Bij elke experimentele fase kan de inhoud van de stations, met drie verschillende moeilijkheidsgraden, evolueren naargelang de geleerde lessen of de behoeften van de ‘kopers’ van het systeem (bedrijven of groot publiek).

Er zijn 24 standaardstations, gegroepeerd in het midden van de ruimte. De ‘stem’ vraagt de deelnemers om bepaalde opdrachten uit te voeren, bv. om alarmen uit te zetten of te antwoorden op multiplechoicevragen.

De actiestations zijn verdeeld over 3 niveaus:

 Op niveau 1 sluit een van de deelnemers de ogen. Een chronometer wordt ingedrukt en loopt af na een minuut. Intussen begeleidt een tweede deelnemer de eerste, hij beschermt hem en verplaatst hem in de ruimte om zijn perceptie van tijd en ruimte te veranderen.

 Op niveau 2 en 3 worden de situaties complexer. Zo is er de dark room noise, waarbij drie deelnemers zich bevinden in een geïsoleerde, met rook gevulde ruimte waar micro’s voor speciale effecten zorgen. Met een lamp op hun hoofd moeten ze geluiden uitbrengen, roepen, experimenteren met hun stem.

 Bij experimentele fase 2 in Charleroi was het ‘ultieme’ station er een met een auto. De begeleider bezorgde de deelnemers een aantal vernietigingswapens (honkbalknuppel, koevoet…). Daarna kregen de deelnemers 20 seconden om de auto zo zwaar mogelijk toe te takelen. Met het psychologisch experiment wordt gekeken in welke mate de deelnemers zich onderwerpen aan gezag, vooral als ze iets moeten doen waarbij hun geweten opspeelt.

 

informatie

Entreprise d’optimisation du réel (EOR )
Sébastien Rien
Rue de Marcinelle 30
B-6000 Charleroi
+32 (497) 75 31 02
info@optimisation-du-reel.biz
www.optimisation-du-reel.biz

Your opinion counts