- Patrimoine
- / Ballade
Door Thierry Desiraut
In oktober jongstleden werd, in het kader van Lekker Wallonië, het Pad van de Trappistenabdijen geïntroduceerd: 290 km bewegwijzerd Groot Routepad langs Chimay, Rochefort en Orval, de drie Waalse trappistenabdijen.
Het GR 60 begint met een halte! Die van de Poteaupré-herberg, het restaurant van de abdij van Scourmont in Bourlers. Zowel bij verstokte trekkers als bij pelgrims heeft het aardse voedsel voorrang op het geestelijke, op deze route tussen de drie grote trappistenabdijen van Wallonië, een erfenis van de trappistenbroeders en de symbolen van een bepaalde opvatting van gastronomie en van de levenskunst in het zuiden van het land.
Dit eerste thematische routepad werd bewegwijzerd door de vzw “Sentier de Grandes randonnées”, die ook zorgde voor de routebeschrijving en die zich aansluit bij het programma om ons toeristisch en gastronomisch erfgoed tot zijn recht te doen komen. Er werd een traject van 290 km bewegwijzerd dat door de Hoge Venen en de wouden van Chimay loopt, langs de Maas, dan door de Famenne en naar de abdij van Orval, om naar de Semois te gaan via de Gaume-streek. Ten slotte loopt het pad door het Ardense massief om kennis te maken met de abdij van Orval en haar smakelijke schatten.
Voor het verwezenlijken van dit nieuwe GR, dat door 20 gemeenten loopt, moest er een pad worden uitgestippeld tussen de stad Chimay en de abdij van Scourmont. Dat was de ontbrekende schakel. Langs heel het traject vindt men de klassieke bewegwijzering: twee strepen verf, een witte en een rode, die naargelang het terrein worden aangebracht op bomen, rotsen enz. Maar voor dit GR werd er ook iets nieuws gebruikt: een speciale bewegwijzering voor het Abdijen-GR. Ze is zeer gemakkelijk te herkennen, namelijk een gele en oranje gestileerde weergave van de abdijbogen. Je kan er niet naast kijken.
Het GR loopt door 20 gemeenten
Florenville
Herbeumont
Bertrix
Paliseul
Libin
Daverdisse
Wellin
Tellin
Rochefort
Marche-en-Famenne
Somme-Leuze
Ciney
Houyet
Dinant
Hastière
Florenne
Doische
Viroinval
Couvin
Chimay
Orval
Dit is het meest geliefde Waalse trappistenbier. Al een tiental jaren kent het zoveel succes, dat de brouwerij geen nieuwe markten meer wil veroveren en zelfs haar productie beperkt. Dat vergroot echter alleen maar de aantrekkingskracht op de vele liefhebbers van dit atypische bier. Volgens de regel van de trappisten moet de brouwerij absoluut door monniken worden beheerd. Die zijn er echter steeds minder...
Sinds 1931 heeft het bier zijn weergaloze smaak vooral te danken aan speciale, sterk gearomatiseerde hopsoorten, ingevoerd door de uit Beieren afkomstige eerste meester-brouwer van Orval. En de Engelse ruwe hopmethode verleent er uiteenlopende aroma’s aan, terwijl de bitterheid van het brouwsel behouden blijft.
De abdij werd tussen 1070 en 1200 gesticht. Volgens de legende verloor gravin Mathilde van Toscane een gouden ring toen ze zich over een fontein boog en dook er een forel op met de ring in zijn bek. De gravin riep toen uit: “Het is hier echt een gouden dal (val d’or)!” En uit erkentelijkheid voor dat fabelachtige gebaar, stichtte ze het klooster dat de nu in puin liggende abdij zou worden. Ruïnes die kunnen worden bezocht en 18e eeuwse kelders waarin men kunst‑ en smeedwerkcollecties kan bewonderen. En dan hebben we het nog niet over de apotheek en de tuin met geneeskrachtige planten.
Rochefort
Sinds de stichting ervan in 1230 heeft deze abdij een bewogen geschiedenis gekend: schandalen, plunderingen en zelfs brand, maar uiteindelijk vond ze de rust en vrede die haar vandaag kenmerken. Dertien monniken van 40 tot 80 jaar leven er van hun werk en putten daaruit de mogelijkheid om veel sociale nood te verlichten. De communiteit van de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Remigius brouwt sinds de 16e eeuw een wereldwijd befaamd bier, waarvan de productie vrijwillig wordt beperkt tot 300 hl per week. Maar het is een internationaal succes en haalt een omzet van 14 miljoen euro. Verbazend genoeg werd de brouwerij, die een vzw was, omgevormd tot een naamloze vennootschap om... belastingen te kunnen betalen! Het klooster zelf onderging veel verbouwingen, maar het behoudt een poort uit de 16e eeuw en een neogotische kerk die van 1900 dateert. De abdij kan echter niet worden bezocht. Enkel de abdijkerk is toegankelijk, alsook een siertuin en een vijver.
Chimay
In de zomer van 1850 vestigt een groep monniken uit de West-Vlaamse abdij van Westvleteren zich in het gehucht Scourmont, te midden van de bossen en op enkele kilometer van Chimay. Die monniken volgen de regel van de heilige Benedictus, die een leven van gebed, studie en handenarbeid oplegt. Opdat de communiteit zou kunnen leven, beginnen ze bier te brouwen en later kaas te maken. Al spoedig worden hun producten tot buiten de grenzen befaamd en worden ze beetje bij beetje ook buiten België verkocht.
De opbrengst van de verkoop (43 miljoen euro in 2016) dient voor het ondersteunen van sociaal gerichte acties en ondernemingen in de streek van Chimay. Het klooster zelf is van een prachtige eenvoud, maar men kan enkel de kerk en de mooie aangrenzende tuin bezoeken. De site omvat tevens een hoeve, een brouwerij en een kaasmakerij, alsook de Poteaupré-herberg, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het gastenverblijf van het klooster biedt verblijfsmogelijkheden voor geestelijke herbronning.