- Business
Door Marc Vanel
Gin de Binche is ontstaan uit een grappige woordspeling, maar is inmiddels ook een commercieel succes. Het aroma van bloedsinaasappelen, die zo’n belangrijke rol spelen tijdens het carnaval van Binche, overheerst natuurlijk. En de vorm van de fles doet denken aan de straatklinkers in de stad. Een echte sfeermake r!
![]() |
Jérôme Urbain, die sinds 2006 het ambt van schepen vervult in Binche, heeft een passie voor marketing, maar ook voor het cultureel erfgoed van zijn stad.In maart 2017 zit hij met enkele vrienden aan tafel wanneer een woordspeling wordt gemaakt. «Gin de Binche» (in plaats van «Gilles de Binche») ligt zo voor de hand dat ze zich afvragen waarom nooit eerder iemand daarop gekomen is ! De aanwezigen vinden de uitdrukking zo grappig dat Jérôme Urbain en zijn vrouw Céline Harvengt besluiten om er nieuw merk van te maken.
«We wonen aan de grote markt», legt Jérôme uit, «ons leven volgt het tempo van de stad... en we houden van gin. We wilden een stap verder gaan door een drank te ontwikkelen die rechtstreeks verband houdt met Binche. Zonder te aarzelen hebben we gekozen voor het overheersende aroma van bloedsinaasappelen, als verwijzing naar het carnaval en de beroemde offergave van de Gilles. We wilden iets maken wat tamelijk rond en zacht is. Daarom hebben we al onze wensen op papier gezet.»
Jérôme Urbain en zijn vrouw Céline Harvengt besluiten om er nieuw merk van te maken.
Lokaal produceren
Het echtpaar schakelt de hulp in van Laurent Monniez, een bevriende graficus en designer, waarna het project snel vordert. Voor de productie valt de keuze op de dichtstbijzijnde distilleerderij, de Distillerie de Biercée in Thuin, die gespecialiseerd is in eaux de vie en likeuren, waaronder de alom bekende Eau de Villée. «We hebben overwogen om distillatiecursussen in Engeland of Duitsland te volgen, maar we wilden een lokaal product. We hebben een cirkel op de kaart getekend en Biercée lag op minder dan tien kilometer afstand.»
In de eerste fase van de receptontwikkeling ging de distilleerder Pierre Gérard proefondervindelijk te werk op basis van een twaalftal monsters. «Na afloop van die fase hebben we onze gin laten testen door vrienden die geen ervaring met sterkedrank hadden en door een aantal restaurants, waaronder ‘Le Pilori’ in Ecaussinnes, die hem als aperitief aan de klanten serveerde», zegt de ondernemer uit Binche. «Gezien de positieve reacties hebben we het recept goedgekeurd en 3000 flessen van 70 cl laten produceren, die we in december 2017 op de markt hebben gebracht.»
Voor de Gin de Binche wordt een onalledaagse fles gebruikt, die qua vorm op een straatklinker lijkt: niet helemaal rechthoekig en licht gebold. Alle aanduidingen worden via zeefdruk rechtstreeks op de fles aangebracht door een lokale ambachtsman. Het oog voor detail is hier duidelijk merkbaar. Als logo van het merk is natuurlijk een gerestylede vorm van het embleem van de stad gebruikt : een zwarte leeuw op een zilveren ondergrond. Het geheel is verpakt in een zeer fraaie geschenkdoos.
De gin was meteen een succes en omdat de eerste voorraad al uitgeput is, wordt momenteel een tweede partij van 3000 flessen gedistilleerd. Er is ook een nieuw, in Groot-Brittannië veelgebruikt 35 cl-formaat ontwikkeld, dat begin deze zomer in 5000 exemplaren wordt verspreid. «We zijn vaak benaderd door de inkoopcentrales van grootwinkelbedrijven», verduidelijkt Jérôme Urbain, «maar we hebben geweigerd, zowel vanwege de voorraad als vanwege het imago.» «We houden ons zelf bezig met de directe verkoop: alle wederverkopers die de gin proeven, nemen hem af. Voorlopig hebben we een stuk of vijftig verkooppunten die op onze site worden vermeld.»
En de smaak ?
Gin wordt gemaakt door diverse specerijen, schillen en planten in ethylalcohol te laten weken en fermenteren. In de Gin de Binche wordt elke specerij apart gedistilleerd om kwaliteitsverschillen te voorkomen. Door de verwarming au bain-marie in kuipen van gehamerd koper kan deze gin zijn zeer bijzondere karakter ontwikkelen. Het aroma van bloedsinaasappel overheerst, maar ook citroen, lavendel, jeneverbes, hop, kruidnagel, anijszaad, karwij, koriander, komijn, venkel en hysop (een struikachtige plant met paarse bloemen) zijn erin terug te vinden.
Het resultaat is een zeer geurige en toch zachte gin, met eerst een mooie florale toets, gevolgd door een kruidachtige noot van jeneverbessen. Deze verfijnde en subtiele gin kan puur gedronken worden zonder een verbrande slokdarm te riskeren, maar leent zich natuurlijk ook voor cocktails. Dan moet wel een neutrale tonic met natuurlijke aroma’s gebruikt worden om de smaak niet te vervormen. «Onze gin valt misschien meer in de smaak bij vrouwen», constateert Jérôme, «want mannen zoeken iets met meer pit, maar dat is precies wat we wilden.»
Al twee medailles
Wat begon als een toevallige woordspeling, is uitgegroeid tot een commercieel succes. De drie initiatiefnemers spelen het spel mee en presenteren hun gin inmiddels op internationale wedstrijden. Ze hebben al twee medailles gewonnen in Londen en Berlijn en dat is waarschijnlijk nog maar het begin. «De ginmarkt in België groeit, wat best een beetje verrassend is omdat we de laatste jaren al een enorme groei hebben gezien», constateert de leerling-distilleerder. Op de vraag hoe rendabel het allemaal is, antwoordt hij glimlachend : «Als we rekening houden met de ontwikkelingskosten, de vervaardiging van de fles, de verpakking, de belastingen (10 euro exclusief btw!) en de marge van de wederverkoper, verdienen we maar een paar euro’s op een verkochte fles van 50 euro. Maar onze bekendheid komt goed op gang. We hopen dat de gin uit Binche zo ver mogelijk komt!»
www.gindebinche.be