Waw magazine

Waw magazine

Menu

Zes winnaars van de Grand Prix Wallonie à l’Exportation 2018

  • Business
  • / Économie
  • / Who is WAW !

Door Waw

De Grand Prix Wallonie à l’Exportation is een tweejaarlijkse wedstrijd die door het Agence wallonne à l’Exportation et aux Investissements étrangers (Awex) wordt georganiseerd om bedrijven te onderscheiden die door een verhoging van hun exportvolume of de verovering van lastige markten hebben bijgedragen aan de promotie van de Waalse kwaliteit en knowhow in het buitenland. De zestiende editie van deze wedstrijd heeft geleid tot de aanwijzing van zes winnaars, die op 31 mei 2018 zijn onderscheiden : UCB, Lasea, Euresys, Thales Alenia Space, Ampacimon en Pollet.

 

 

Uitzonderlijke vermelding van de jury

UCB, innovatieve geneesmiddelen en oplossingen

UCB, dat in 1928 werd opgericht, is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling om nieuwe geneesmiddelen en innovatieve oplossingen te vinden voor mensen met ernstige aandoeningen van het immuunsysteem of het centrale zenuwstelsel. De onderneming heeft 7500 werknemers in ongeveer veertig landen. Bijna 2000 van hen zijn werkzaam in de vestiging te Eigenbrakel, waar de werkgelegenheid de laatste drie jaar met 12% is gestegen en waar UCB onlangs circa 100 miljoen euro heeft geïnvesteerd in zijn biotechnologische proeffabriek. Sinds de eeuwwisseling vormt biotechnologie namelijk het nieuwe speerpunt van het bedrijf.

UCB investeert jaarlijks ruim 1 miljard euro in R&D om nieuwe oplossingen te vinden voor zijn drie miljoen patiënten, die bijna overal ter wereld wonen. Het bedrijf uit Waals-Brabant exporteert namelijk meer dan 99 % van zijn productie! De belangrijkste markten zijn de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Japan en China.

In 2017 bereikte de omzet van UCB een nieuw record: 4,5 miljard euro.  

 

Grand Prix Wallonie à l’Exportation 

Lasea, de specialist op het gebied van microlaserbewerking

Lasea is een bedrijf met 68 medewerkers dat gespecialiseerd is in het bouwen van uiterst nauwkeurige microlaserbewerkingsmachines (tot 0,2 µm, dat wil zeggen 250 keer minder dan de diameter van een haar). Het in Luik gevestigde bedrijf is sinds 2012 ook aanwezig in Bordeaux en heeft onlangs twee dochtermaatschappijen in de Verenigde Staten en Zwitserland geopend. Lasea, dat 250 machines in 27 landen en vier werelddelen heeft geïnstalleerd, stelt zijn innovatieve technologieën ter beschikking aan de farmaceutische, medische, elektronische en uurwerkindustrie. De onderneming exporteert haar machines met name naar Australië voor de productie van elektronische gehoorimplantaten, naar de Verenigde Staten voor intra-oculaire implantaten en naar Zwitserland voor de vervaardiging van horloges (versieringen en uurwerkonderdelen). Onder haar klanten bevinden zich bekende namen uit Silicon Valley en verschillende bedrijven uit de top vijf van de Zwitserse uurwerkindustrie. De export vertegenwoordigt 95% van de omzet van het bedrijf, waarvan 88% buiten de EU. Lasea had in 2014 al de Prix Tremplin à l’Exportation gewonnen. Sindsdien heeft het Luikse bedrijf meer dan drie keer zoveel werknemers (72 mensen exclusief overname Ciseo), terwijl zijn omzet meer dan verdubbeld is (7 miljoen euro).

 

Prix à l’Exportation « Grande exportation »

Euresys, frame grabbers en software

Euresys, gevestigd in het Parc Scientifique du Sart Tilman in Luik, is een mkb-bedrijf dat sinds 1989 elektronische frame grabbers en beeldbewerkingssoftware ontwikkelt. Met de eerste kan een HD- of hogesnelheidscamera op een pc worden aangesloten, terwijl de Open eVision-software uit een groot aantal beeldbewerkingsbibliotheken bestaat die het mogelijk maken om tekens uit te lijnen, te meten en te herkennen en om barcodes of QR-codes te lezen.

De producten van Euresys zijn bestemd voor de machine vision-markt, die camera’s, sensoren, verlichting, objectieven en computers omvat. Deze onderdelen worden gebruikt in productielijnen in de medische, elektronische, farmaceutische, grafische, auto- en levensmiddelenindustrie en maken twee- of driedimensionale identificatie, controle en meting mogelijk.

Euresys, dat tegenwoordig met Amerikaanse, Duitse en Japanse multinationals wedijvert, exporteert 99% van zijn productie vanuit het moederbedrijf en dochterondernemingen in Singapore, Tokio, Shanghai en Californië. In 2017 was 92% van de export bestemd voor landen buiten de Europese Unie, waarvan 80% in Azië. 

Euresys heeft zich sterk ontwikkeld in Zuid-Korea en Taiwan, waar groeicijfers van 124% en 190% over een periode van drie jaar zijn gehaald. Zuid-Korea vormt tegenwoordig de belangrijkste markt van het bedrijf.

 

Prix Wallonie à l’Exportation « Europe »

Thales Alenia Space, nr. 1 in elektronische ruimtevaarttoepassingen

En Belgique, Thales Alenia Space est représentée par sa filiale Thales Alenia Space Belgium (700 collaborateurs), à In België wordt Thales Alenia Space vertegenwoordigd door zijn dochterbedrijf Thales Alenia Space Belgium (700 medewerkers) in Charleroi, Leuven en binnenkort Hasselt. Deze onderneming is niet alleen de grootste aanbieder van elektronische ruimtevaarttoepassingen voor satellieten en draagraketten in België, maar ook een wereldleider in de opslag en distributie van energie voor satellieten en een belangrijke leverancier van elektronica voor de Europese draagraketten. 

Thales Alenia Space Belgium, dat bijna 100% van zijn omzet uit de export haalt, heeft zich met name onderscheiden door zijn dynamische rol binnen de Europese ruimtevaartsector. De onderneming levert niet alleen 50% van de elektronica van de Ariane 5, maar werkt ook mee aan de ontwikkeling van het veiligheidssysteem en de systemen om de straalbuizen van de Ariane 6-draagraket in te schakelen. Daarnaast is Thales Alenia Space Belgium binnenkort het enige bedrijf in Europa dat automatisch zonnepanelen voor satellieten produceert.

 

Prix Tremplin « Grande exportation »

Ampacimon, intelligent beheer van elektriciteitsnetten

Ampacimon, dat in 2010 werd opgericht naar aanleiding van onderzoek dat sinds 2003 aan de Universiteit van Luik werd gedaan, heeft innovatieve systemen ontwikkeld die het mogelijk maken om elektriciteitsnetten in de hele wereld uit te rusten met de zogeheten Dynamic Line Rating-technologie (DLR) in het kader van een intelligent netbeheer (smart grid). De technologie omvat autonome sensoren die op de hoogspanningslijnen worden geplaatst en software die verbonden is met het dispatchingcentrum van een netbeheerder. De installatie bestaat uit een lijnbewakingssysteem, waarmee in realtime verschillende parameters (trillingen, doorbuiging en windsnelheid) gemeten kunnen worden die bepalend zijn voor het maximale vermogen dat in verhouding tot de thermische limiet door de lijn getransporteerd kan worden. Met andere woorden, hiermee wordt de belastingscapaciteit van de hoogspanningslijn bepaald. In 2014 is de onderneming begonnen met het ontwikkelen van een netwerk van vertegenwoordigers in het buitenland: eerst in Azië, de Golfstaten en Zuid-Amerika, daarna in Duitsland, Oost-Europa, de Verenigde Staten, India en Zuidoost-Azië. In drie jaar tijd heeft Ampacimon zo vrijwel overal ter wereld een handelsvertegenwoordiging opgebouwd. Tegenwoordig is 57% van de export van het bedrijf bestemd voor de landen van de Europese Unie. Daarvan gaat 30% naar Frankrijk, 10% naar Nederland en 10% naar Duitsland. Dankzij een doeltreffende ontwikkelingsstrategie (producten en diensten), nieuwe samenwerkingsverbanden en technisch-commerciële verdragen heeft het bedrijf de laatste drie jaar een gemiddelde groei van meer dan 50% per jaar gerealiseerd.

 

Prix Tremplin « Europe »

Pollet, milieuvriendelijke reinigingsmiddelen

Het bedrijf Pollet uit Doornik is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de productie en verkoop van professionele reinigingsmiddelen die efficiënt, milieuvriendelijk en biotechnologisch zijn.

De onderneming heeft nu 50 medewerkers en is wereldwijd in zeventien landen aanwezig. Meer dan 60% van de verkoop vindt in het buitenland plaats en die trend wordt elk jaar voortgezet. Frankrijk, de Verenigde Staten, Nederland, Italië, Roemenië, Canada en Spanje zijn de zeven belangrijkste landen waar het marktaandeel stijgt. De productlijnen en innovaties van Pollet die furore maken in het buitenland, hebben betrekking op vloeronderhoud en -bescherming, biotechnologische bestrijding van geurtjes en reiniging in de levens-middelenindustrie. 

In 2017 heeft de onderneming 38 verbeteringen of nieuwe producten op de markt gebracht en twee innovatieprijzen gewonnen dankzij een nieuwe productlijn (Cap’s), waarvoor octrooi is aangevraagd. In dat jaar vormden de milieuvriendelijke reinigingsmiddelen meer dan 56% van de totale productie van Pollet. Het bedrijf heeft de ambitie om tussen nu en 2020 op 70% uit te komen.

À lire aussi

Your opinion counts