- Gastronomie
- / bonnes adresses
Door Michel Jonet
Op de hoogtes van Dinant staat het Castel in het centrum van alles, wandelingen in het woud, uitstappen met de mountainbike, varen op de Lesse, studiedagen en gastronomie.
Het Castel bevindt zich in een groene zone van 25 ha en is de gedroomde plaats voor ontspanning, pauze of welverdiende rust. De weg die naar het Castel van Pont-à-Lesse leidt, loopt tussen bloeiende appelbomen en rode beuken, in een prachtig domein nabij de Lesse. Daar staan ook ongeveer dertig merkwaardige bomen die door het Waals Gewest worden beschermd.
Belangrijk historisch erfgoed
Hotel “Castel de Pont-à-Lesse” ligt op 5 km van Dinant. Dit vroegere "Kasteel van de Lesse" is een van de vele forten en burchten in de Bovenmaasvallei. Het kasteel bestaat uit een hoofdgebouw dat zelf drie verdiepingen en een toren omvat. De eerste eigenares van het Kasteel van de Lesse heette Marie-Anne Damsel de Colnet. Volgens de legende had een edelman die mooie woonst gebouwd om er zijn minnares comfortabel in onder te brengen. Het domein veranderde herhaaldelijk van eigenaar en sommigen zouden er belangrijke verbeteringen in aanbrengen. In 1914 werd het kasteel volledig gerenoveerd. Er werd een derde verdieping aan toegevoegd en de naam werd gewijzigd in “Kasteel van Pont-à-Lesse”.
In 1948 werd het domein opgekocht en omgevormd in een vakantie- en vrijetijdscentrum voor de leden van de Luikse metaalbewerkerscentrale van het ABVV. Geleidelijk aan werd het Castel een “hotel zoals alle anderen”. Het werd in de streek een onmisbare plaats voor vrijetijdsbesteding en voor studiedagen, zakenontmoetingen en toerisme in het algemeen. Sindsdien is het Castel van Pont-à-Lesse altijd een befaamd hotel gebleven. Dat van 1810 daterende gebouw met zijn 91 kamers (waarvan twee voor personen met beperkte mobiliteit) werd in 2005 volledig gerenoveerd door de architect Philippe Valentiny. Ten slotte kregen 49 kamers een laatste opknapbeurt om de 10 vergaderzalen te vergroten.
Studiedagen, autosport, jazz en gastronomie
Het Castel van Pont-à-Lesse heeft een 400 m² grote vergaderzaal die plaats biedt aan 350 personen. In totaal is er 800 m² aan uiteenlopende zalen. Voortaan zal het Dinantse Jazzfestival in het Castel plaatsvinden. Op dat evenement traden al heel wat jazzberoemdheden op, zoals Toots Thielemans, Manu Katché, Joe Lovano, Philip Catherine, Rhoda Scott, John Scofield en nog heel wat anderen. Op basis van hun gemeenschappelijke ervaring willen het Castel van Pont-à-Lesse en de vzw D’Jazz elke maand samen clubconcerten organiseren. Verscheidene automerken komen elk jaar samen in het Castel van Pont-à-Lesse: Ferrari, Porsche, Rolls Royce, Triumph, MG, Vespa. In de grootste vergaderzaal kunnen immers ook auto’s staan.
Rotsen beklimmen in de natuur
De helft van het park ligt in de Natura 2000zone. Men vindt er zeldzame wilde orchideeën, eeuwenoude bessenbomen en een arboretum dat uit de tijd van Leopold II dateert en waarin 30 beschermde bomen staan, waaronder zes reuzensequoia’s. De bewegwijzerde wandelpaden bestrijken de hele site, terwijl het Castel de gelegenheid biedt om rotsen via zo'n honderdtal verschillende routes te beklimmen.
Ardense streekkeuken
Uitzonderlijk op hotelgebied in België is het feit dat het Castel zijn klanten met trots kan vergasten op een van de beste tafels van de streek. De voorkeur van Régis Veillet, directeur van het restaurant, gaat naar een klassieke keuken op Franse wijze, maar hij laat ook veel ruimte voor de innovaties die door de chefs worden voorgesteld. Op de kaart wordt er veel plaats ingeruimd voor klassieke en seizoensgebonden gerechten, zoals fazant op Brabantse wijze, verscheidene wildbereidingen en het gebruik van uit de streek afkomstige producten. De wijnkaart staat op hetzelfde niveau. De chef van de Oranjerie biedt elke dag een keuze uit verscheidene suggesties aan. Het viergangenmenu kost € 39, met een kaart die ook vegetarische gerechten bevat. In het Castel kan men alles doen: kiezen voor een exclusief galadiner, een gevarieerd buffet, een themadiner, een overvloedige picknick in het park van het domein of voor een zomerse barbecue die wordt voorafgegaan door een aperitiefwandeling.
Een bezoek aan de wijnkelder
De oude wijnkelder van het kasteel werd omgebouwd tot een unieke ruimte. Elke maand wordt er in dit fantastische kader een gastronomisch diner geserveerd. Die maaltijd bestaat uit een aperitief van het huis, een door het jaargetijde geïnspireerd viergangenmenu met bijpassende wijnen en water, koffie of thee, voor € 80 per persoon. Wat dacht u van ganzenleverpastei met truffelschilfers, gevolgd door een hertenribstuk met vlierbessensaus, peren in witte wijn en corne de gatte-aardappelen, en vervolgens een aumônière met bouquet-des-moineskaas op Luikse siroop? De cheesecake van het huis en het roomijs met amandelmelk passen helemaal bij de fijnproeversintuïtie van chef Régis Veillet. “Het is een beroep waar ik dol op ben en dat ik respecteer, want het is soms heel zwaar. Je hebt dus uithoudingsvermogen, passie en ook creativiteit nodig. Je moet de producten goed kennen, weten hoe je ze moet bereiden en geen te buitensporige combinaties willen maken. Je moet ook een goed evenwicht krijgen op het bord, dat mooi moet zijn. Het belangrijkste is het overdragen van de kennis, het doorgeven van ons ambacht aan jongere koks.”
Castel van Pont-à-Lesse
Rue de Pont-à-Lesse, 36
B-5500 Anseremme
+32 (0)82 22 28 44
reservation@casteldepontalesse.be
www.casteldepontalesse.be