Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Normann

Pouic Pouic

  • Gastronomie
  • / bonnes adresses
Hainaut  / Chapelle-lez-Herlaimont

Door Jean-Willy Lardinoit

Hoe kan men zijn sporen verdienen door in alle eenvoud tegemoet te komen aan de suggesties van zijn trouwe klanten? Het antwoord vind je bij Pouic Pouic, het Henegouwse restaurant waar gulheid de belangrijkste van alle kwaliteiten blijft.


Hoewel de verwijzing naar de gelijknamige film waarin Louis de Funès in 1963 speelde, evident en nadrukkelijk is, steekt de sfeer in het restaurant toch af tegen die van de boulevardkomedie waarnaar het verwijst. Geen opwinding, geen gekrijs en geen lawaai zoals in die welbekende op-en-top Franse blijspelen. Het kader is er integendeel rustig, design en hartelijk. Elke tafel heeft haar eigen intimiteit en profiteert tegelijk van de grote ruimte die uitgeeft op de tuin. Maar hoewel de sfeer duidelijk afsteekt tegen de grappen uit de film, zorgen chef Philippo Santangelo en zijn team toch voor een prettig onthaal vol humor. 

Een ster

Aanvankelijk zaten we in La Louvière”, zegt Philippo. “En het huidige restaurant was ons huis van toen. Wegens gebrek aan comfort, plaats en onthaal, hebben we besloten ons restaurant in La Louvière te verlaten en ons hier te vestigen.” Verandering van plaats, maar ook van functie. “Aan het begin van het project stond ik in de zaal”, gaat hij voort. “De rol van chef heb ik op staande voet aangenomen en al doende geleerd. Tamelijk natuurlijk en geleidelijk.” In La Louvière was het culinaire project eenvoudig. Wat er ook op het bord kwam, het moest in orde zijn. “Meestal loopt er altijd wel iets verkeerd”, geeft Philippo mee. “Als de balletjes in tomatensaus perfect zijn, dan hapert de bediening of zijn de frieten diepgevroren. Wij willen dus een globale kwaliteitsservice bieden.” De klanten wisten dat goed en waren niet karig met hun suggesties. “Als u tafelkleedjes zou leggen, zou het comfortabeler zijn. En als u wereldwijnen zou aanbieden...” Ze hebben zich geleidelijk aangepast en het niveau verbeterde. Op natuurlijke wijze… tot aan de ster in 2011. “En we waren daar niet op uit!

In tegenstelling tot de vaudeville waarin iedereen uiteindelijk een personage speelt die hij niet is, vormt de keuken van Pouic Pouic een toonbeeld van authenticiteit, gulheid en liefde voor wat echt is. Dat geldt zowel voor de ingrediënten als voor de wijnen. De verbluffende wijnkaart is een wereldreis op zich. Een jonge gastronoom die de wijnkelner had gevraagd hem de wijnen bij de maaltijd te leren kenen en de kelner daarvoor het initiatief liet, merkte op dat “de tweede wijn ons in een zwart mat glas werd geschonken, zodat we blind proefden. De wijn had een fruitsmaak en was rond, een beetje scherp, een beetje zacht, zeer rond. Geen flauw idee van wat ik dronk! Te koud voor een rode wijn en toch was het geen witte… Het bleek een bijzonder goede rosé te zijn, die perfect paste bij het vlees dat we aten en die verrassende toetsen had. Onder de wijnen die men meer beschouwt als een aperitief om rond 14 u in een strandstoel te drinken vóór de braadworsten klaar zijn, bleek ook een fabelachtige rosé te zitten die aan een sterrentafel kon worden geschonken. Het was een Lagrein Kretzer uit Alto Adige (Italië). Heerlijk!” Het moet gezegd dat zaalchef Frédéric Lalmand samen met leverancier Ad Bibendum een heel verrassende kaart met wereldwijnen samenstelt. 

Pouic Pouic
Rue du Chemin de Fer, 57
B-7160 Chapelle-lez- Herlaimont
+32 (0)64 21 31 33
restaurant@pouicpouic.be
www.pouicpouic.be

Your opinion counts