- Gastronomie
- / bonnes adresses
Door Jean-Willy Lardinoit
Een tapasbar met een ster, dat kom je niet gauw tegen. De plek is heel sympathiek, de gastronomie van niveau en de bediening precies en vriendelijk. Wat kun je nog meer willen?
Vlak bij de Grote Markt van Bergen, in de kleine rue d’Enghien, waarvan de kasseien via de voet van het belfort naar de Collegiale Waldetrudiskerk klimmen, gaat een kleine deur open op een zaal. Een lange smalle ruimte, een bar die langs de fornuizen loopt, een vijftiental plaatsen. Sommigen zouden denken aan een frituur. Terence Van Heer en Luc Broutard zagen er een restaurant in. Duidelijk in de stijl van een tapasbar, maar dan veel beter, aangezien Le Comptoir de Marie het jongste sterrenrestaurant van de Stad van de Doudou werd. “Ik heb veel gereisd. Madagaskar in de rapte, La Réunion gedurende twee jaar, waar ik in een Spaans restaurant werkte, Canada... Maar ook in Europa, meer bepaald in Spanje, waar ik een twintigtal jaar bleef”, vertelt Terence, de chef. “Ik heb daar veel geleerd, zowel over de praktijken als over de smaken. Hier ziet men duidelijk dat alles op Spanje is gericht.” Wie daarvan niet overtuigd is, hoeft slechts de aperitiefhapjes te proeven. Wat een smaken! “De inrichting van het restaurant beïnvloedt ook veel de manier waarop ik de gerechten aanbied. In zo'n kleine ruimte moet men wel naar de essentie gaan.” Bij gebrek aan plaats voor opslag en bereiding kan Terence niet veel tralala bieden. “Maar zo heb ik het graag”, gaat hij voort. “Ik wil dat de klant de smaak van de producten ontdekt zonder kunstgrepen of omwegen. Recht op het doel af.”
Toen hij om familiale redenen uit Spanje moest terugkeren, kwam Terence terecht in La Table du Boucher (zie WAW nr. 27), maar “bij de volgende Doudou zal ik al drie jaar aan de fornuizen van Le Comptoir de Marie staan.” Heeft zijn Spaanse ervaring ook invloed gehad op de inrichting? “Ik wilde een gezellige en sympathieke ruimte creëren”, luidt de opmerking van Marie Boutard, die instaat voor de esthetiek van de restaurants van haar echtgenoot. “Ik wilde een herziene en verbeterde versie van een tapasbar maken. Ik heb niets uitgevonden en heb mij laten inspireren door wat ik in Parijs, op de verschillende horecasalons en in de tijdschriften zag. Zopas hebben we het lager gelegen buurhuis gekocht. We zullen dus de benedenzaal openen om wat meer plaats te hebben. Maar het concept zal gelijk blijven. Hoge tafels en stoelen. Hetzelfde decor.” Maar er is niets gepland vóór volgend jaar.
Verrassingen
Hoewel men heel goed weet dat Le Comptoir de Marie het jongste Bergense sterrenrestaurant is, is men toch verrast wanneer men de deur opendoet. Een Michelinster veronderstelt een kader, een bediening, een plaats. In feite is alles er, maar niet zoals gewoonlijk. Het kader lijkt op pas ontkist beton. Wat de bezoeker meteen in de juiste stemming brengt. De bediening is er ook, maar veeleer cool. Alle gerechten en dranken gaan over de bar. Zelden was men zo dicht bij de fornuizen. Men ziet en hoort alles, maar dat stoort helemaal niet. De plaats is een echt Bergens huis, met een gevel van kalkbreuksteen en rode baksteen. En de tegeltjes in Parijse metrostijl geeft er een speciale vitaliteit aan. Het is zonder omhaal, maar toch fijn en verzorgd, duidelijk anders dan wat men in de streek vindt. Dat “recht naar de smaak” is verleidelijk. Waarschijnlijk is het om al die reden samen dat er een ster is komen liggen op Le Comptoir de Marie.
Le Comptoir de Marie
Rue d’Enghien, 8
B-7000 Mons
+32 (0)65 87 29 49
www.lecomptoirdemarie.be
“Ik heb veel gereisd. Madagaskar in de rapte, La Réunion gedurende twee jaar, Canada ... Maar ook in Europa, meer bepaald in Spanje, waar ik een twintigtal jaar bleef. Ik heb daar veel geleerd, zowel over de praktijken als over de smaken.”