- Business
- / Hightech
Door Maaike van Eijk
Het Mundaneum, dat al enkele jaren de bijnaam ‘Google op papier’ draagt, gaat helemaal mee in de dynamiek van Mons 2015 en opent opnieuw zijn deuren met een grote tentoonstelling over informatie in de breedste zin van het woord.
Met zijn zes kilometer aan archief en Universeel Bibliografisch Repertorium met twaalf miljoen steekkaartjes wordt het Mundaneum vaak de voorloper van het internet genoemd. Al bij de oprichting van het museum was het doel om alle kennis van de wereld te verzamelen en te indexeren. Een wereldcatalogus en niets minder. Alle documenten over alle onderwerpen en van alle tijden worden opgeslagen in wat Paul Otlet en Henri La Fontaine in 1895 hebben opgericht als opvolger van de internationale dienst voor bibliografie. Dit project van de twee Belgische juristen en utopisten wil alle kennis van de hele wereld bijeenbrengen en die vooral classificeren volgens de universele decimale classificatie (UDC), een systeem dat speciaal voor dit doel werd ontwikkeld. Want zo veel mogelijk door de mens geproduceerde informatie classificeren heeft alleen maar zin als al dat verzamelde materiaal beheerd kan worden, en vooral snel kan worden teruggevonden.
Het Mundaneum wordt geregeld aangehaald als de eerste zoekmachine van de geschiedenis en is de enige plaats ter wereld waar men echt fysiek kan binnenstappen in een soort tastbaar algoritme waar men letterlijk de resultaten van een zoekactie met de vingers kan aanraken.
Het Mundaneum wordt geregeld aangehaald als de eerste zoekmachine van de geschiedenis en is de enige plaats ter wereld waar men echt fysiek kan binnenstappen in een soort tastbaar algoritme waar men letterlijk de resultaten van een zoekactie met de vingers kan aanraken. Dit instrument dat zich inzet voor de vrede door informatie beschikbaar te maken, staat tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw aan de wieg van internationale humanistische organisaties die zich toeleggen op broederschap en het delen van kennis. Vanaf 1920 betrekt het tijdelijk een vleugel van het Jubelparkmuseum in Brussel. De collecties worden er tentoongesteld in de geest van de grote wereldtentoonstellingen uit die tijd.
Het Mundaneum bevindt zich nu al vele jaren in het centrum van Mons. Momenteel wordt er hard gewerkt om het te moderniseren en om meer bezoekers te kunnen ontvangen. “Het archiefcentrum krijgt een tweede jeugd en zal over meer ruimte beschikken. Want dat is altijd doorslaggevend voor dit soort instellingen”, merkt Emilie Thiry op, hoofd communicatie van het Mundaneum. Op termijn zal het centrum beschikken over een grote ondergrondse corridor waar, over ongeveer 500 m², schatten aan gegevens zullen worden opgeslagen, de fameuze big data. Een moderne ontvangstruimte voor onderzoekers, rondleidingen voor het publiek en een geavanceerde digitaliseringsdienst voor documentair erfgoed zullen de renovatie compleet maken.
Alle documenten over alle onderwerpen en van alle tijden worden opgeslagen in wat Paul Otlet en Henri La Fontaine in 1895 hebben opgericht als opvolger van de internationale dienst voor bibliografie.
In de lente van 2015 openen de deuren dan eindelijk voor het publiek met de tentoonstelling Mapping Knowledge. Dat wordt een duik in de voorstelling van informatie, om te begrijpen hoe de mens altijd al geprobeerd heeft informatie leesbaar en begrijpelijk te maken. “Door iconografie en infografie wordt getoond hoe informatie, om begrepen en geïntegreerd te worden, altijd gebruik heeft gemaakt van verschillende beeldtalen. Het is tegenwoordig belangrijk, zeker als we zien wat een enorme hoeveelheid informatie er dagelijks beschikbaar is, om uit te leggen hoe we die informatie beter kunnen onderzoeken, begrijpen en vooral gebruiken.”
Een bezoeker die grasduint door de kaartjes met gegevens, wordt door de tentoonstelling echt ondergedompeld in een visueel universum dat vele gelijkenissen vertoont met de principes van de geometrische abstractie, die ook gebruikt werden door Mondriaan, Malevitch of andere moderne kunstenaars. Tegenover de digitale revolutie moet het Mundaneum zich blijven profileren als een plek waar geëxperimenteerd wordt, waar erfgoed en technologische vernieuwing elkaar ontmoeten, terwijl het ook nog zijn hoofdtaak blijft vervullen, namelijk voorlichting en educatie.
GOOGLE EUROPE STRIJKT NEER IN MONS
William Echikson, hoofd Data Centre Community Relations van Google Europe kende het Mundaneum niet voor hij een paar jaar geleden naar België kwam, maar heeft de filosofie van het museum heel snel leren waarderen. “We hebben binnen korte tijd contact gelegd met de managers van de instelling en daar is een verrijkende samenwerking voor beide partijen uit voortgekomen. Met onze vestiging in Henegouwen willen we samen met lokale culturele actoren activiteiten ontwikkelen en de band met het Mundaneum bleek meteen vanzelfsprekend. We hebben verschillende gerenommeerde sprekers uitgenodigd, zoals Alex Wright die het samen met professor Boyd Rayward gehad heeft over de vergeten vaders van het internet”. Google, dat al een paar jaar aanwezig is in Mons, heeft ook geïnvesteerd in verschillende culturele blikvangers in de Borinage. Daarnaast heeft het concern met een grappige versie van Google Street View een interactief bezoek aan de stad mogelijk gemaakt, zij het een beetje gek. Heel gek zelfs. “Voor ons is Mons 2015 een mooie gelegenheid om verschillende culturele projecten te ontwikkelen en banden aan te knopen met verschillende lokale partijen. Dat worden we heel enthousiast van”, besluit William Echikson.
Inlichtingen
Tijdens de werkzaamheden vindt het activiteitenprogramma plaats op andere locaties. Meer informatie on uw website.
www.mundaneum.org