Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Hostellerie Lafarque
© Hostellerie Lafarque
© Hostellerie Lafarque

Hostellerie Lafarques

  • Gastronomie
  • / Saveur
Liège  / Pepinster

Door Guy Delville


© Hostellerie Lafarques

In Pepinster, in het hart van de Blauwe Ardennen, biedt Hostellerie Lafarques een gastronomisch restaurant aan, maar ook luxueuze kamers in een elegant en karaktervol decor, omringd door een tuin en een park.

 
Hostellerie Lafarques, halverwege tussen Spa en Chaudfontaine, is bij gastronomen een bekend begrip. Het landhuis werd
in 1927 opgetrokken voor de familie Zurstrassen, de ‘wolbaronnen’ van Verviers. In de loop van de jaren zestig van de vorige eeuw werd het domein aan de oevers van de Vesder, omringd door een groot bosrijk park van 13 hectare, omgevormd tot meisjesinternaat. Nadat Michel en Agnès Lafarque het in 1989 aankochten, groeide de locatie al gauw uit tot tempel van de Belgische gastronomie, erkend door de Michelingids (twee sterren) en door Gault&Millau, die reeds vol bewondering sprak over de ‘verfijnde bereidingen die blijk geven van een grote beheersing van de cuissons’. Didier Galet (van het gelijknamige restaurant in Sprimont) bewaart mooie herinneringen aan de tien jaar die hij naast chef Michel doorbracht, die hem alles leerde over stiptheid, nauwkeurigheid en persoonlijkheid.

Grootscheepse renovatiewerken

Het plotse overlijden van Michel Lafarque in mei 2003 was een heuse schok. Dankzij de komst van de Franse chef uit de Jura, Samuel Blanc, die al snel een Michelinster in de wacht sleepte, kon de reputatie van het huis gelukkig gevrijwaard blijven. Ook bij Jan Huygen, voormalig directeur van een Zwitserse hotelschool, die het restaurant in oktober 2007 aankocht, bleef de kwaliteit ongewijzigd. De eigenaar en chef kozen resoluut voor een aparte mix van lokale producten, wilde kruiden en groenten uit de moestuin met internationale smaken. Onder leiding van Jan Huygen werden de salon, de bar, de hall en de zaal van het restaurant gerenoveerd, en ook de keuken kreeg een welkome verjongingskuur. Bovendien werden de kamers grondig onder handen genomen en ook het park, de toegangsweg en omgeving kregen een opknapbeurt.

“ Toen ik de teugels overnam in Lafarques, wilde ik het graag in ere herstellen, in een resoluut eigentijds kader en met een creatieve keuken, steeds volgens de nieuwste inzichten.” (Olivier Tucki)

 


© Hostellerie Lafarques

Nieuwe eigenaar en tweede renovatie

In 2014 werd het geheel overgenomen door Raoul Gauthier. De nieuwe eigenaar werd gedreven door een verlangen om het mooie etablissement te doen herleven en in zijn luister van weleer te herstellen, met uiteraard ook de nodige aandacht voor het erfgoedaspect. Hij kocht tevens een aanpalend stuk grond aan, zodat het park inmiddels twintig hectare beslaat, waarvan een gedeelte wordt ingenomen door paarden, ezels, schapen en zelfs een lama. Om duidelijk te maken dat er echt een nieuwe start werd gemaakt, voegde Raoul een ‘s’ toe aan de naam van het etablissement. Lafarque werd dus Lafarques. Sinds kort werd het geheel uitgebreid met een verwarmd buitenzwembad met schitterend uitzicht op het park. Er werd ook een zaal voor seminars toegevoegd, waar zo’n twintig personen kunnen worden ontvangen voor vergaderingen, privé-etentjes en festiviteiten’, benadrukt Raoul Gauthier, die al uitkijkt naar de nakende renovatie van de kamers, zodat ook die nog gezelliger worden.

De huidige chef heet Olivier Tucki. Hij is afkomstig uit Chablis en studeerde aan de Ecole d’Hôtellerie de Paris. Voor hij in 2017 bij Lafarques aan de slag ging, was hij chef in het Radisson SAS Balmoral in Spa, waarna hij ervoor koos zich toe te leggen op de topgastronomie in Le Manoir de Lébioles, ook in Spa, waar hij zo’n elf jaar zou blijven. “Toen ik de teugels overnam in Lafarques, wilde ik het graag in ere herstellen, in een resoluut eigentijds kader en met een creatieve keuken, steeds volgens de nieuwste inzichten”, vertelt de goedlachse Bourgondiër, die de gasten gerechten voorschotelt waarin hij traditie en moderniteit wonderwel weet te combineren, net als zijn voorgangers, Michel en Samuel.

 


© Hostellerie Lafarques

Hostellerie Lafarques
Chemin Des Douys 20
B-4860 Pepinster Goffontaine
+32 (0) 87 84 01 77

www.lafarques.be

Your opinion counts