Waw magazine

Waw magazine

Menu

« Les Sorbiers »

  • Gastronomie
  • / Saveurs
Namur  / Hastière

Door Jean Fauxbert

wedergeboorte van de Maaspaleizen

Als een groep Belgische investeerders beslist om zijn (grote) spaarpot leeg te maken, dan is een mogelijk resultaat daarvan ‘Les Sorbiers’, een historisch domein van 17 hectare, gelegen te Hastière. In dit voormalige eigendom van de familie Boël werd een prachtig en uiterst veelzijdig hotel-restaurant ondergebracht.


Alles begon 26 jaar geleden toen een groepje vrienden, waaronder de Brusselse filmproducent Jean-Philippe Laroche (Arrêtez-moi, met Sophie Marceau en Miou-Miou uit 2013, of Avant l’aube, met de betreurde Jean-Pierre Bacri in 2011 …) regelmatig op vakantie ging in Le Crotoy, in de baai van de Somme. Ze noemden zichzelf ‘les Récrés’ en werden er verliefd op een oud hotel in felle kleuren. Hun avontuur begon met de aankoop en de inrichting van het hotel ‘Les Tourelles’. Drie jaar later – de groep was inmiddels al wat groter geworden – lieten ze hun oog weer op iets anders vallen, dit keer in de bergen. Ze kochten een voormalig kabelbaanstation op in Champéry (Zwitserland) waar ze ook weer een hotel in onderbrachten, dat de mooie naam ‘Plein Ciel’ kreeg.

Tegenover het Île d’Androssart

Twintig jaar later breidde de groep investeerders nog uit met verschillende partners. De zogenaamde ‘Récrés’ tellen nu een honderdtal leden en een afgevaardigd bestuurder, Bernard Richelle, voorzitter van Citydev.Brussels (voormalige Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Nog steeds op zoek naar nieuwe avonturen doorkruisten ze Wallonië. Ook hier weer verloren ze hun hart bij een van de mooiste delen van de Maas, in Hastière, waar ze ‘Les Sorbiers ’ontdekten, een domein van zeventien hectare groot, voormalig eigendom van de familie Boël. Een uitzonderlijke locatie aan een zijarm van de Maas, beschermd door het Île d’Androssart.

In de jaren 1900 was de Maas tussen Dinant en Givet een favoriete vakantiebestemming met tal van hotels die toen ‘Maaspaleizen’ werden genoemd. Hastière, Heer, Waulsort, … stuk voor stuk bekend en geliefd bij rijke toeristen en bekende figuren als Emile Verhaeren, Félicien Rops, Henri Conscience, Adolphe en Louis Delhaize, maar ook Paul-Henri Spaak.

Een eeuw later worden die prachtige oevers van de Maas tussen Wallonië en Frankrijk deels in ere hersteld dankzij de oprichting van toeristische circuits en tal van nieuwe bed & breakfast-gelegenheden. Met ‘Les Sorbiers’ krijgt het concept ‘Maaspaleis’ echter zijn volledige betekenis (terug). “De totale investering voor de inrichting ligt tussen de twee en drie miljoen euro, maar we wilden dat het geheel voor iedereen toegankelijk is, vertelt Maxime Ramé, directeur van de locatie. Het is dan misschien wel een paleis wat het kader en de inrichting betreft, maar niet in het licht van de prijzen die we hanteren. Het project ‘Les Sorbiers’ was en is nog steeds gebaseerd op het thema van de natuur, die toegankelijk moet zijn voor iedereen.


Hotel, bijenkorven en moestuin

En als de natuur bijzonder gul is voor de zeventien hectare van Les Sorbiers, dan wordt ze ook op uitzonderlijke en gevarieerde wijze in de verf gezet. De lichte kamers dragen botanische namen als Roseau, Rives, Aulne of Pigamon, seminars kunnen worden georganiseerd in een schitterende orangerie aan de oever van de rivier, en wat verderop staan bijenkorven naast kleurrijke perken vol honingbloemen die de gele nectar aanbieden aan de kinderen die hier op natuurklas komen. En dan is er natuurlijk nog de schitterende moestuin die de chef van het restaurant zo dierbaar is en die heel gewoon ‘En face de l’île’ heet.

De chef van Les Sorbiers is Nicolas Valanchon, een grote kerel met een goedgevuld cv, die praat over Les Sorbiers alsof het een sprookje is : “Ik was meteen dol op de locatie toen ik de advertentie op een professionele website zag, vertelt de Franse chef. Ik woonde toen nog in Singapore, maar had al lang zin om zelf een moestuin te hebben en met natuurlijke producten te werken. Dat heb ik wellicht overgehouden aan mijn tijd bij Jean-Michel Lorain, de chef met twee sterren in Bourgogne. Hier komen alle honing, groente, fruit en kruiden van Les Sorbiers. En wat we niet zelf verbouwen, laten we leveren door lokale producenten. Altijd de korte keten dus ! 

“ ‘Les Sorbiers’ is vandaag een van de enige twee Belgische vestigingen met het Europese Eco-Label.”


Een site met ecolabel

Maxime Ramé en Nicolas Valanchon laten zich voor het beheer omringen door een twintigtal personen. Naast de tientallen kamers van Le Castel, Le Palladio of de gîtes van La Maison Blanche, waarin tot honderd personen kunnen worden ondergebracht, zijn er immers ook nog de vergader- en conferentiezalen, moestuin en bijenkorven, bibliotheek, keuken, maar ook het aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, zoals een wandeling door de rotsen van Freyr en bezoek aan het gelijknamige kasteel, tochtje op de mountainbike of paddle op de Maas, zonder natuurlijk de zomerconcerten te vergeten. Want ‘les Récrés’ hadden het gekke – maar weloverdachte – plan opgevat om de locatie in volle pandemie, op 1 augustus 2020, open te stellen voor zijn klanten. “We hadden uiteraard niet verwacht dat we tijdens de eerste lockdown moesten sluiten, vertelt Maxime Ramé, maar het succes tijdens de eerste weken was dermate groot dat we onmiddellijk overtuigd waren van de relevantie van het project en de grote vraag ernaar. Tijdens de lockdown konden we alles tot in de puntjes afwerken en hadden we de tijd om na te denken over nieuwe projecten, zoals een golfterrein en/of zwembad voor volgende zomer.

Ook het ecologische imago van de locatie kreeg een update. Dankzij de kwaliteit van het project – dat over een biomassaketel beschikt – is Les Sorbiers vandaag een van de enige twee Belgische vestigingen met het Europese Eco-Label. “Dit label houdt niet alleen verband met de uitrusting, maar is gebaseerd op het project in zijn geheel en op de lange termijn. Het gaat dus om een proces in evolutie”. 

“Het is dan misschien wel een paleis wat het kader en de inrichting betreft, maar niet in het licht van de prijzen die we hanteren.”

 


Het team van de Sorbiers, met Maxime Ramé en Nicolas Valanchon (respectievelijk 6e en 4e van links).

Les Sorbiers
Rue des Sorbiers 241
B-5543 Heer

+32 (0) 82 22 20 63
www.lessorbiers.com

Your opinion counts