Waw magazine

Waw magazine

Menu
© © Jean-Pol Sedran
© © Springtime
© © Springtime

Le Glacetronome

  • Gastronomie
  • / Saveurs
Namur  / Jambes

Door Muriel Lombaerts

DE ZIEL VAN EEN IJSJE

Gastronomische ijsjes en sorbets op basis van groente en fruit uit de tuin, dat is de uitdaging die Baudouin Lénelle aanging met Le Glacetronome in Jambes. Gewaagd, maar geslaagd.

 


© Springtime

Baudouin Lénelle is al jarenlang in de ban van culinaire experimenten. “Koken, dat is fysica, maar vooral chemie. Voor onze ijsjes gebruiken we zowel koude als warmte voor het pasteuriseren, maar ook omdat het ijs ingrediënten bevat waarvan de smaakeigenschappen en textuur beter tot hun recht komen als ze tot op een zekere temperatuur worden gebracht. Een typisch voorbeeld is suiker. Om karamel te maken, moet die tot 175-180 graden worden verwarmd, niet meer of minder, want anders verkrijg je niet de gewenste smaak.

Bij Le Glacetronome bestaat een groot deel van het werk dan ook uit de jacht op ingrediënten, waarbij de voorkeur uitgaat naar de korte keten. “Om goede verwerkte producten te maken, heb je ook goede grondstoffen nodig. Anders kan je onmogelijk lekker ijs maken, al is er uiteraard nog wel wat meer nodig …

Tijdens zijn permanente zoektocht naar uitmuntendheid, komt deze enthousiaste ijsbereider uiteraard ook in contact met enthousiaste producenten. “De melk en room komen van een boerderij in Bouge, die aan doordachte landbouw doet, op minder dan drie kilometer hiervandaan. Michel Doens is melkveehouder en viel al meermaals in de prijzen voor de kwaliteit van zijn melk, die het hoogste proteïnegehalte heeft van de hele provincie. Wij ontwikkelden verse room met 56 % vet, die het ijs veel smeuïger maakt.” Niet alleen de kwaliteit van het product is essentieel, ook de relatie die Baudouin met zijn producenten onderhoudt, is een heus avontuur. “De twee dochters van Michel, Clarisse en Eloïse, staan regelmatig achter de toonbank van Le Glacetronome. Soms verkopen ze zelfs ijs met de melk die ze de dag ervoor zelf nog hebben helpen melken. Een kortere keten is dan ook moeilijk denkbaar ! 


© Jean-Pol Sedran

Emoties losmaken

Met achttien smaken die het hele jaar door worden verkocht, biedt Le Glacetronome klassieke smaken aan, maar dan net iets anders, zoals vanille uit Madagaskar en andere, nog originelere varianten zoals witte koffie uit Kivu en Earl Grey-thee uit de winkel ‘Fossé Fleuri’ in Namen. Behalve voor aardbei en framboos volgt Baudouin de seizoenen, en hij biedt dan ook regelmatig tijdelijke smaken aan, afhankelijk van zijn inspiratie en van wat voorradig is. “De aardbeien Notre-Dame au Bois komen uit Wépion, de kersen uit Hannêche, de pruimen uit Erpent of Beez, de zwarte bessen uit Malonne en de peren uit Temploux… We gebruiken bovendien zo weinig mogelijk suiker : hoe meer suiker er in het fruit zit, des te minder we zelf moeten toevoegen.

Over één smaak is iedereen het eens : pistache.“Tijdens de Fêtes de Wallonie kreeg een vrouw bijna de tranen in de ogen toen ze van ons ijs proefde. Ze had al overal ter wereld gewoond en pistache was altijd al haar graadmeter geweest. Ze vertelde me dat ons ijs haar deed denken aan het allerbeste ijs dat ze ooit proefde, in Rome, en dat het dat zelfs nog overtrof ! Met onze biologische pistache hebben we als het ware haar ziel geraakt en haar emoties beroerd”.

Met journalistiek kom je overal …

Baudouin Lénelle komt uit een gezin met acht kinderen en vertoonde al op erg jonge leeftijd belangstelling voor de keuken en voor desserts, en dan vooral ijs. “Ik maakte mijn eerste ijsje toen ik vijf was, en mijn moeder nadeed. Mijn vader toonde me eens hoe ik een taart moest bakken, daarna vond ik een recept en dat ben ik blijven verbeteren. Ik begon zaterdag om twee uur en om vier uur was het gebak klaar. Woensdag waren het dan Brusselse wafels.
Ik heb altijd al iets met gastronomie willen doen …
Toch zal het leven hem eerst een andere richting uitsturen. “In die tijd stond het niet goed om in het restaurantwezen te gaan werken. Toen ik thuis durfde te vertellen dat ik hotelschool wilde volgen, bleek dat geen optie te zijn. Ik ging dan maar journalistiek studeren en begon te werken in de media. Dat was geweldig ! Journalistiek is tijdrovend en stresserend, maar wel een bijzonder boeiend beroep.”
Terwijl hij actief was als adjunct-redacteur bij de krant ‘Vers l’Avenir’ volgde Baudouin een opleiding als traiteur-restaurateur om zo toegang te krijgen tot het beroep. Hij bleef vervolgens ook andere opleidingen volgen en werkte bij Belga en de VN, leidde ‘Le Soir Magazine’ en tot slot ook Canal C, de lokale Naamse televisiezender. Vlak voor hij 60 werd, besliste hij de stap te wagen, waarbij hij zich liet leiden door een coach, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijfsleiders. “Vanaf het ontstaan van het project wist ik dat er een brug zou komen in Jambes. Tijdens de drie daaropvolgende jaren hield ik in het oog of er daar iets te koop kwam. Tevergeefs. Tot op de dag waarop ik vernam dat er iemand zijn pand verkocht aan de voet van de brug. De gedroomde plek ! 
Zes maanden later zag Le Glacetronome het licht, dankzij onder meer een crowdfundingsactie.
Met dat geld kon het meubilair worden betaald dat op maat werd gemaakt door de Ressourcerie namuroise, een sociale onderneming actief op het vlak van gerecycleerd meubilair. “Ook al onze verpakkingen zijn recycleer- en composteerbaar ”, benadrukt Baudouin


Le Glacetronome
Rue Mazy 73
B-5100 Namur

+ 32 (0) 493 93 35 33

www.glacetronome.be

Your opinion counts