- Portrait
Door Marc Vanel
Omdat hij meer verscheidenheid wilde brengen in het familiale landbouwbedrijf, begon Jean-François Baele in 2005 wijnstokken te planten op zijn gronden in Bovesse, nabij Namen. Twaalf jaar later baat hij in eigen naam of met anderen bijna 35 ha uit en is hij uitgerust om tweemaal zoveel te produceren!
Alles begon met de hoeve die zijn grootvader had opgericht en die hij zou moeten overnemen, met het telen van tarwe, maïs en bieten... In 2005, aan het einde van zijn studies, loopt hij stage bij Philippe Grafé, zijn buur, die twee jaar voordien tien hectare diverse wijnstokvariëteiten had aangeplant op het domein van de Chenoy, druivenvariëteiten die nog niet veel in België werden gebruikt, en die bestand zijn tegen de gebruikelijke wijngaardziekten. Overtuigd door die ervaring, neemt hij een bocht en richt hij het domein van de Ry d’Argent op. Hij begint met twee hectare te planten vóór de hoeve, dan twee in 2006, twee andere in 2007, en onlangs nog eens 1,5 hectare. Omdat hij niet al zijn wijnstokken op dezelfde vierkante lap grond wilde verbouwen, ging hij met anderen een partnerschap aan en plantte hij 3 hectare in Orbais, 3 in Latinne en een halve bij het Château de la Poste (zie p. 90-91).
Zijn gamma bestaat uit witte, rode en roséwijnen, maar vooral uit schuimwijn, namelijk zes soorten, waaronder de befaamde Rosée d’Audrey, die veel succes kent in de restaurants. Op het menu staan, net zoals bij zijn buur, zogenaamde gemengde druivensoorten uit Duitsland en Zwitserland: Regent, Cabernet Jura, Solaris, Dornfelder. Achter zijn hoeve, heeft hij onlangs Auxerrois geplant, maar op de andere percelen vind je enkel klassieke variëteiten zoals Pinot noir, Pinot meunier, Chardonnay en Pinot gris.
Bubbels en nog eens bubbels
Wijnliefhebbers herkennen de druivensoorten, die aan de basis van champagne liggen. Want eigenlijk wil JeanFrançois Baele tegemoetkomen aan de enorme vraag naar schuimwijn in België, en de concurrentie aangaan met wijnen zoals de Spaanse cava en de Italiaanse prosecco. Hij kwam op dat idee tijdens Waalse economische missies naar Mexico en Colombia, waar er markten bestaan voor kwaliteitsschuimwijnen van €12 of 13. Maar daarvoor moet hij grote hoeveelheden kwaliteitsdruiven hebben. Ook al zijn er in Wallonië uitgestrekte gronden beschikbaar om wijngaarden te planten, die kunnen hun werkelijk potentieel pas na 4 of 5 jaar leveren.
In afwachting van de dag dat hij zelf over genoeg druiven zal beschikken om 3 tot 400.000 flessen per jaar te leveren, is hij gaan samenwerken met een producent uit Champagne, het domein Granzamy, en met een bevriende oenoloog, Thomas Porignaux, om de firma BGP op te richten, waarvan de naam uit hun initialen bestaat. Samen kopen ze druivenmost (sap) in buitenlandse wijnstreken, hoofdzakelijk in de Loirestreek, die ze dan in Bovesse assembleren en op traditionele wijze in wijn omzetten (d.w.z. met een tweede gisting op fles), die negen maanden op de latten blijft. Resultaat van de samenwerking is de wijn Philippe Le Noble, een verwijzing naar de familienaam van de eerste markies van Namen.
Sap in het buitenland aankopen en de wijn in België maken, klinkt misschien verrassend. Sommigen hebben daar officieel hun verontwaardiging over geuit. Maar de Europese wetgeving verbiedt het niet. Op het etiket staat zelfs de Belgische vlag en de vermelding dat de wijn in België is gemaakt. Hij kan echter nooit aanspraak maken op enige oorsprongsbenaming als “kwaliteitsschuimwijn” of “Crémant de Wallonie”. Hopelijk zal dat in de toekomst wel het geval zijn, aangezien deze oplossing slechts tijdelijk is, in afwachting van de dag waarop de nieuwe wijngaarden hun volle rijpheid zullen hebben bereikt.
Uitbreiding
Dit jaar heeft Jean-François Baele zijn wijnkelder volledig vernieuwd, nieuwe kuipen en een nieuwe bottellijn gekocht en een nieuwe opslagloods van 700 m² gebouwd: een totale investering van 1,5 miljoen. Tegelijk werkt hij voor verscheidene andere wijnbouwers die van zijn deskundigheid profiteren, en verleent hij zelf diverse diensten aan anderen, zoals verstuiven, snoeien of oogsten voor het equivalent van twintig hectaren. “En ik heb al aanvragen voor nog achttien hectare meer in 2018”, zegt hij enthousiast. “Maar het wordt moeilijk omdat we slechts met drie voltijds werken en mijn echtgenote halftijds. Maar als het echt druk is, kan ik rekenen op een vijftiental helpers.” Het lijkt dus allemaal rendabel te zijn en zou kunnen uitgroeien tot een soort wijncoöperatief in Wallonië.
“Het is inderdaad rendabel, maar het duurde wel tien jaar om zover te geraken. Ik ben rijper geworden en zo heb ik andere wegen kunnen vinden om die doelstellingen te bereiken.” Andere wegen, waaronder de onverwachte samenwerking met brouwerij Oud Beersel en een andere brouwersgroep. “Ik onderneem graag en neem graag nieuwe medewerkers aan. Ik ben ook appelschuimwijn beginnen maken, ik bestudeer de mogelijkheid om een nieuw soort schuimwijn te creëren en ik bied een onderkomen aan de start-up ‘In Vineo’, waarmee ik misschien een van mijn wijnen zal produceren. Het voornaamste is, dat mijn prijzen en wijnbouw competitief blijven op de markt en dat er een goed voorraadbeheer is voor de klanten. Ik moet aan logistiek doen – ach, je leert alle dagen bij… "
INLICHTINGEN
Domaine du Ry d’Argent
Rue de la Distillerie 51
B-5081 Bovesse
www.domainedurydargent.com
www.bgp.wine
BEZOEK DE WAALSE WIJN- EN SPIRITUALIËNROUTE
De Waalse wijngaarden zijn in volle expansie. Langs de “Waalse wijn- en spiritualiënroute” kunt u met een twintigtal daarvan kennismaken. ‘Wallonie Belgique Tourisme’ heeft er een gratis brochure over gepubliceerd, met een kaart, de wijnsoorten en de volledige gegevens en openingsuren van elk eigendom. Van schuimwijn en niet-mousserende witte en rode wijn tot onze brandewijnen zoals péket en maitrank. Er is voor ieder wat wils.
— Te downloaden op walloniebelgietoerisme.be