Waw magazine

Waw magazine

Menu

LA FERME DE L’ABBAYE
SAINT-FEUILLIEN

  • Gîtes de Wallonie
Hainaut

Door Christian Sonon

De boerderij van de Abdij van Saint-Feuillien, gelegen naast het kasteel van de prinsen van Croÿ, heeft twee mooie suites en een gastenkamer. Ontdek hier de parken en kanalen van de streek. 

Bijzonder aan de boerderij van de Abdij van Saint-Feuillien is onder meer dat ze deel uitmaakt van een keten van gastenverblijven voor Belgische pelgrims. De reden? De prinselijke stad Le Rœulx wordt doorkruist door de Via Gallica Belgica, ofwel de weg naar Sint-Jakob van Compostella, die vertrekt vanuit Hélécine in Waals-Brabant en naar Saint-Quentin in Frankrijk leidt. Niet dat de twee geweldige suites en de gastenkamer die Pascale Massin-Theys en haar echtgenoot in dit gebouw uit 1850 hebben ingericht, enkel voor pelgrims bestemd zijn. Maar als je luistert naar de verhalen van de eigenares over de 18 jaren hard labeur die nodig waren om deze oude vierkantshoeve te restaureren, kun je alleen maar concluderen dat ook deze mensen hun comfort en gewoonten hebben opgeofferd om het hoofd te bieden aan de weergoden, hun grenzen te ontdekken, nieuwe dingen te leren, zich open te stellen voor anderen en een nieuwe manier van leven te laten afhangen van toevallige ontmoetingen. Kortom, op hun eigen manier hebben ook zij de pelgrimsstaf ter hand genomen.

Drie paarden, een shetlandpony en een ezelin

Toen we in 1995 deze boerderij kochten, was ze onbewoond en in slechte staat”, legt Pascale uit. Zij is afkomstig uit Waver en werkte lang als HRassistente in Louvain-la-Neuve. “Eerst hebben we een huisje afgebroken dat de voorgevel van de boerderij ontsierde, om daarna het hoofdgebouw te renoveren. Toen we in dat stuk zijn gaan wonen, zijn we begonnen met de veranderingen van de vleugel loodrecht erop, tegenover de schuur, waar vroeger de stallen waren en waar de landarbeiders verbleven. We hebben ook de hele binnenkoer moeten opbreken om de afwatering te installeren. Daarna heb ik een tuin getekend met een terras erbij. Ik heb zelf de aanplantingen gedaan, want ik hou van de natuur en van tuinieren. De eigendom strekt zich uit tot een boomgaard en een grote weide waarin drie paarden, een shetlandpony en een ezelin rondhuppelen”, voegt Pascale er nog aan toe. Tegenwoordig werkt ze mee in de tandartsenpraktijk van haar man, al heeft ze een opleiding gevolgd waardoor zij paardentherapie mag geven. Langs de weide loopt een oude muur die eraan herinnert dat het park van de Saint-Feuillien-abdij vroeger aan de boerderij grensde. Die abdij werd in 1125 gesticht door de bisschop van Cambrai, vlakbij de herdenkingsplaats waar Foillan met zijn gezellen werd vermoord. Foillan was een Ierse monnik die deze streek in de 17de eeuw kwam kerstenen en die het klooster van Fosses stichtte. De abdij lag dus in het park rond het kasteel van de prinsen van Croÿ, een belangrijk stuk Waals erfgoed. Zoals veel andere abdijen, werd ook deze vernietigd tijdens de Franse Revolutie.

Een viersterrengastenkamer

Maar laten we even terugkeren naar de gastenkamers die vier sterren hebben gekregen van het Commissariaat-Generaal voor Toerisme, of vier korenaren om precies te zijn. “Toen we dit gebouw kochten, was het voor mij meteen duidelijk dat ook andere mensen hiervan moesten kunnen profiteren”, vertelt Pascale. “Om te beginnen hebben we een kamer ingericht op de eerste verdieping van het vroegere hoofdgebouw. Die hebben we dan afgesloten zolang de werkzaamheden duurden om de twee vleugels van de boerderij met elkaar te verbinden. Daardoor kunnen we sinds eind 2008 en naast elkaar twee kamers en een gastenkamer aanbieden. We kunnen er in verschillende configuraties een tiental mensen logeren. Onze gasten zijn vooral mensen die naar hier komen om zich te ontspannen of om familie of vrienden in de buurt te bezoeken,” legt Pascale uit, “maar door onze ligging in het park van kanalen en kastelen krijgen we hier ook veel toeristen uit alle delen van het land, en zelfs uit Frankrijk en Groot-Brittannië. Volgend jaar verwachten we, dankzij de activiteiten rond Mons 2015, een stijging van het aantal gasten.”

TE ZIEN, TE DOEN

Het domein van Seneffe en het museum voor edelsmeedkunst, het park van Mariemont en zijn arboretum, het kasteel van Louvignies, de versterkte burcht van Écaussinnes... De regio loopt over van schitterende parken en kastelen. Maar voor gezinnen met kinderen raadt Pascale Theys een wandeling aan langs het oude Canal du Centre en een bezoek aan de hydraulische liften. “Je kan er fietsen huren en via het RAVeL-netwerk de oevers van het oude en nieuwe kanaal volgen.” Een goed idee, temeer omdat een trip naar de scheepsliften kan gecombineerd worden met een bezoek aan de brouwerij Saint-Feuillien in Le Roeulx, waar je kunt proeven van een puur streekproduct, zij het met mate.

La Ferme de l’Abbaye Saint-Feuillien

Chemin de l’Abbaye Saint-Feuillien, 10

B-7070 Le Roeulx

+32 (0)64 677 117

info@abbeyfarm.be

www.abbeyfarm.be

 

Met de steun van het Algemeen Commissariaat voor Toerisme

Your opinion counts