Waw magazine

Waw magazine

Menu
© DOC Ferme de la Planche

LA FERME DE LA PLANCHE, Luxe op blote voeten

  • Tendance
Luxembourg  / Gouvy

Door Laurence Cordonnier

Lachen, roepen, spelen, voelen en, in alle geval, bewegen! Aan emoties van allerlei slag is er zeker geen gebrek op de La Planchehoeve. Het programma voorziet alvast in het blotevoetenpad, de agrogolf en uitstappen op een ezel.

 

De hoeve ligt middenin het Natuurpark van de Twee Ourthes, in het land van de Massotais van Gouvy. De eigenaars van de hoeve, José en Marie-Christine Thiry, worden gedreven door diepe liefde voor het landleven, voor de natuur en voor het woud. Op het ritme van de seizoenen delen ze die passie met hun bezoekers en bieden hun een infrastructuur aan voor ontspanning in gezinsverband of onder vrienden: cafetaria, speelplein, barbecue en picknickruimte.

Het bedrijf staat voor duurzaam, verantwoordelijk en milieuvriendelijk toerisme. Die aanpak heeft de eigenaars al verscheidene prijzen opgeleverd, waaronder die van de Toeristische federatie van Belgisch Luxemburg “Toerisme & Innovatie” in de categorie “Originele Attractie”. Het blotevoetenpaddat door de hoeve wordt aangeboden, is immers een ongewoon zintuiglijk parcours, dat bovendien uniek is Wallonië.

 

De blotevoetenlopers van de moderne tijd

Voor u op blote voeten over de paden van de hoeve gaat lopen, moet u zeker de legende lerenkennen van de Massotais, die op aarde waren om... schoenen te lappen! Lang geleden leefden er in een rotsholte kleine mensen, die Massotais heetten. Een van hen werd dolverliefd op eendorpsmeisje uit de buurt, maar haar ouders moesten helemaal niet weten van die liefde. Zebespotten de arme Massotais zelfs omdat hij zo klein was. Die werd daar razend om en sprakvolgende even dreigende als profetische woorden: Uw welvaart kwam aar na aar, maar uw ondergang zal met schoven ineens komen! ” Het was gedaan met het geluk van de familie van hetmeisje. Tegenwoordig bestaat er evenwel een ander verhaal over het “Hol van de Massotais”. Het zou de eerste Belgische goudmijn zijn geweest. Dat er goud in de Ardennen te vinden was, wist men op zijn minst al in de Gallische tijd en sommigen beweren zelfs dat Julius Caesar hoofdzakelijk tegen de Eburonen zou hebben gevochten om de hand te kunnen leggen op dat kostbare metaal. Uit onderzoeken die aan het einde van het vorige millennium werden gevoerd, bleek dat er zich in de Ardense bodem slechts minieme hoeveelheden goud bevinden. De mijn verloor dus haar aantrekkingskracht, maar de plaats waar zoveel legendes ontstonden, blijft toegankelijk op ongeveer 2 km ten zuidoosten van de Baraque Fraiture.

U bent dus begonnen aan het blotevoetenavontuur. Ook al betekent de Franse uitdrukking “va-nu-pieds” eigenlijk bedelaar of schooier, toch schijnt op blote voeten lopen emotioneel heel verrijkend te zijn. Volgens sommige liefhebbers zou het zelfs goed zijn voor de gezondheid. Aan het einde van de 19de eeuw ontwikkelde Sebastian Kneipp, de stichter van de gelijknamige Duitse onderneming voor natuurproducten, gezondheidskuren voor lichaam en geest. Hij zou zichzelf trouwens van tuberculose hebben genezen door toepassing van zijn opvattingen, die tegenwoordig als preventief worden beschouwd. Zijn methode is gebaseerd op harmonie met de natuur en op eenieders verantwoordelijkheid voor het eigen welzijn, met als voornaamste pijlers hydrotherapie, het gebruik van planten, evenwichtige voeding, een band met de natuur en lichaamsoefeningen. Wie het zintuiglijke pad van de La Planche-hoeve volgt, kan zelf verscheidene van die opvattingen aan de werkelijkheid toetsen.

 

agrogolf

Denkt u aan een golfterrein, een green, een protocol en witte handschoenen? Wel, dan kunt u dat allemaal best vergeten! Agrogolf lijkt meer op een croquetpartij uit Alice in Wonderland, waarbij egels als golfballen dienen en roze flamingo’s als clubs. Op de La Planche-hoeve worden daarvoor natuurlijk geen egels gebruikt; die komt u veeleer tegen tijdens uw wandeling. Agrogolf is een atypische sport die in volle natuur wordt beoefend en voor heel wat wonderlijke en betoverende ervaringen zorgt, alsook voor onwaarschijnlijke ontmoetingen, een beetje zoals degene die Alice beleeft. Agrogolf wordt op velden en weiden gespeeld, onder de belangstellende blik van de paarden, ezels, alpaca’s en runderen van de hoeve. Wie geen waaghals is, kan echter gerust zijn: het door José gekozen koeienras is de Angus. Deze hoornloze dieren staan bekend voor hun goed karakter. U kunt zich dus gerust in het rood kleden, als u dat gewend bent.

Een agrogolfer heeft een dikke houten club en loopt een parcours van 14 holes. Hij moet een klein lederen balletje naar de verschillende holes slaan. Het team dat dit met het kleinste aantal slagendoet, is de winnaar. De zaken worden natuurlijk ernstig bemoeilijkt door de oneffenheden van het terrein en de natuurlijke hindernissen, die soms heel kleverig zijn en daar werden gedeponeerd door de dieren die zich op het parcours bevinden! Men ziet dikwijls agrogolfers die mikken op een welbepaald doel, waar het balletje met opzet zover mogelijk vandaan wil blijven! Naar het schijnt vergt het ook maar een kleine stap om van golffanaat te veranderen in agrogolfadept. Spelers van gewone golf blijken immers veel beter hun club te hanteren dan wie die sport niet beoefent. Maar dat betekent natuurlijk niet dat eender wie zich kostelijk kan vermaken tijdens een partijtje golf in de weiden. Het spel ontstond in Nederland, men kan het op zijn eentje of in groep beoefenen en het ligt werkelijk in eenieders bereik. Wedstrijdspelers komen aan hun trekken door hun techniek te verbeteren en natuurliefhebbers door naar de prachtige Ardense landschappen te kijken.

 

Vriendelijke dieren

De dieren van de hoeve zijn betrokken bij de verschillende activiteiten die door de echtgenoten Thiry worden georganiseerd, en zeker niet alleen om natuurlijke hindernissen op het agrogolfparcours te leggen! Inox, die men ook “Loulou” noemt, is de statige husky die u rustig begroet bij uw aankomst. Vervolgens maakt u aan het begin van het blotevoetenpad kennis met de schapen, waarna u langs de overige dieren loopt. De boerderij biedt ook uitstapjes op een ezel aan, wat zeker in de smaak zal vallen van de kinderen (of van lichte personen, want de liefhebbers moeten minder dan 50 kg wegen). Grotere bezoekers kunnen naast de ezels lopen, maar wel hun boeltje door de dieren laten dragen. Zo loopt u rustig door beemd en wei.

Interessant is ook de aanwezigheid van alpaca’s op de site. Alpaca’s zijn de kleinste kameelachtigen.Het zijn vriendelijke, heel intelligente en bijzonder behendige dieren. Ze zijn gedrongen van bouw en hebben een dikke vacht die aan het kapsel van Michel Polnareff doet denken. Hun wol is zachter, warmer, fijner en sterker dan die van schapen. De wol wordt als een hoogwaardig product beschouwd en wordt over het algemeen gebruikt door de luxe-industrie. De La Planchehoeve is voorzien van spinnewielen en wil binnenkort sjaals en mutsen verkopen, die ambachtelijk gemaakt zijn van dat kostbare materiaal.

 

INLICHTINGEN:
La Ferme de la Planche
Montleban, 75
B-6674 Gouvy
+32 (0)80 51 78 62
 

www.fermedelaplanche.be


HET NATUURPARK VAN DE TWEE OURTHES

De oostelijke Ourthe ontspringt op het grondgebied van Gouvy, waar ook de hoeve ligt, en sluit op de westelijke Ourthe aan in de buurt van Nisramont (dat bekend is voor zijn meer en zijn stuwdam), bijLa Roche-en-Ardenne. Het Natuurpark van de Twee Ourthes is een parel van wilde natuur. Het ligt op de oudste rotsen van België en omvat zes gemeenten: Bertogne, Gouvy, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Sainte-Ode en Tenneville. Het park beslaat 76.000 ha. De vallei van de Ourthe geeft uitzicht op een bucolisch landschap met steile hellingen. Ze is vol mooie, afwisselende landschappen en eenrijke natuur: grote weilanden waarop herkauwers grazen, machtige wouden en verheven hoogvlaktesdie tijdens de jongste ijstijden werden gevormd.


EEN ONVERWACHTE ERVARING

Wanneer u niet graag op blote voeten loopt, wanneer u een hekel hebt aan zeezand tussen de tenen, wanneer u schrik hebt van regenwormen als u op gras loopt en wanneer u zelfs bij u thuis ( je weet maar nooit) resoluut weigert een blote voet in aanraking te brengen met de vloer, dan zult u hier uit uw comfortzone komen. Voor uw eigen bestwil! Enkele honderden meter op blote voeten over dit pad lopen, heeft ongeveer hetzelfde effect als een lange reflexologische behandeling van de voetzolen. Ja, u zult ongetwijfeld het gevoel hebben dat u iets beleeft zoals Bear Grylls, eenavonturier en vroegere soldaat van “special forces”. Zeker, maar dan veeleer in een versie van “men heeft mijn Stan Smiths gestolen”, dan in degene waarbij u boven een vulkaan wordt gedropt. Maar wanneer u, net zoals hij, de tegenstand dapper in de ogen kijkt, dan zult u uiteindelijk eenopwekkende en voldoening schenkende ervaring rijker zijn.

U zult er dan ook zeker van zijn (indien u daar tenminste aan denkt) dat er heel wat trucage zit in Lord of the RingsDe acteurs die de hobbits spelen, zouden niet zo luchtig over de paden van de Gouw lopen (en nog minder de rotsen van Mordor beklimmen), als ze niet op de hulp van de technologie konden rekenen om te doen alsof hun buitenmaatse voeten bloot waren… Dat neemt allemaal niet weg dat het blotevoetenpad u werkelijk in aanraking brengt met de natuur. U legt het parcours best slenterend af. Er zijn drie moeilijkheidsgraden op aangeduid: kinderen, volwassenen en extreem. Het lichaam blijft zacht in beweging gedurende anderhalf tot vijf uur, naargelang uw keuze, over een afstand van 800 m tot 3 km. Het pad van de La Planche-hoeve is uniek. Het biedt sublieme uitzichten – vergeet inderdaad niet goed rond te kijken – onder meer een panorama over 360° op de grote hoogvlakten van het Ardense massief en op het Groothertogdom Luxemburg. U komt er ook veel in contact met de dieren van de hoeve, met de aarde, de openlucht, het water en vooral... met uzelf!


Tip

Wie ervan droomt op blote voeten te lopen, kan dat doen op de La Planche-hoeve. Het hangt van uaf, of dat een droom dan wel een nachtmerrie wordt. Maar wij hebben het concept uitgeprobeerd en raden u die ervaring ten stelligste aan. Tot slot nog dit: draag een short! En als u tamelijk gevoelig bent, doe het dan bij voorkeur bij warm weer.

Your opinion counts