Waw magazine

Waw magazine

Menu

La Gaum'aise

  • Gîtes de Wallonie
Luxembourg  / Sommethonne

Door Sophie Dubois

 

Pascale en Thierry verwelkomen u in het hart van de Gaume, in Sommethonne, in een voormalige boerderij die ze vakkundig verbouwd hebben.

 

De tapkast nodigt uit om er een lekker biertje te drinken.

 

Vakantiewoning op een steenworp van de grens

Op het eerste gezicht is Sommethonne een geïsoleerd landbouwdorp op het platteland, in het hartje van de Gaume. Door zijn geografische ligging is het nochtans een strategische plek voor een vakantiewoning. In werkelijkheid is het dorp, gelegen op enkele kilometers van Virton, hoofdplaats van de Gaume, en van de Franse grens, een obligate stopplaats. Toen Pascale en Thierry Maire-Breda zich hier drie jaar geleden vestigden, hadden ze dat snel begrepen. “Toen we hier in Sommethonne met een vakantiewoning begonnen, zeiden ze dat we gek waren, dat het in dit dorp veel te rustig is, dat er niets te zien is,” vertrouwt Pascale ons toe. “Voor ons was het echter een vanzelfsprekende stap. Net wegens de ligging, en vooral omdat ik Sommethonne door en door ken. Het is het dorp waar mijn oma woonde.

Aandacht voor de plaatselijke cultuur

Het koppel neemt de drieledige familieboerderij over en verbouwt ze compleet. Thierry en Pascale krijgen daarbij hulpen van familie en vrienden. “We hebben alle vertrekken behouden, maar we hebben het huis in de lengte in tweeën geknipt.”Van de oorspronkelijke inrichting behouden ze alleen de regenput in de hal, de vroegere keuken, evenals de tapkast van Pascales oma. “Lang geleden had zij een café. Na heel wat omzwervingen belandde de toog uiteindelijk in dit huis, dat vóór de verbouwing dienstdeed als opslagplaats. Ik wou die toog in mijn salon.

Het grote pand met twee verdiepingen springt zeker in het oog. Aan de straatkant zijn er vier ruime, moderne kamers en een vakantiehuisje, waar een gezin van vier personen zelfstandig kan verblijven. Thierry en Pascale wonen aan de tuinkant, in het privégedeelte. Tussen beide delen bevindt zich de keuken. Je mag het huis gerust hun levenswerk noemen. Pascale nam de inrichting voor haar rekening – dat deed ze met veel oog voor detail. In elke kamer hangen kunstwerken van plaatselijke artiesten voor wie ze een boontje heeft: schilderijen van Blandy Mathieu en sculpturen van Mario Massoli. Klanten komen van overal, maar toch vooral uit het noorden van het land. “We krijgen nogal wat Vlaamse klanten over de vloer. Onze gasten zijn gemiddeld 30 à 60 jaar oud. Jongeren hebben wellicht minder belangstelling voor dit soort logies.”Maar Pascale en Thierry rusten niet op hun lauweren. Zo kreeg hun vakantiehuisje (4 korenaren) het certificaat ‘Wallonie Destination Qualité’, een kwaliteitslabel dat uitgereikt wordt aan gastheren die blijven streven naar een beter aanbod.

Bier als rode draad

We nemen een kijkje in het huis en de kamers, en ontdekken overal verwijzingen naar bier. Zo zijn de muren getooid met emailplaten met de afbeelding van verschillende trappisten, zoals de plaatselijke Orval. En in de gemeenschappelijke ruimten staat brouwmateriaal. In het zogenaamde ‘brouwsalon’ kan men onmogelijk naast de imposante Baudelot-koeler kijken; daarin werd bier op temperatuur gebracht. In een vroeger leven was de gastheer namelijk brouwer. “Dat helpt echt om het ijs te breken. In de kamers zien de gasten de verschillende voorwerpen die verband houden met bier en zo ontspint zich snel een gesprek over dat onderwerp.”De naam van het vakantieverblijf, ‘La Gaum’aise’, verwijst trouwens naar het gelijknamige bier La Gaumaise, dat Thierry en Pascale vroeger brouwden.

Kwaliteit als streefdoel

Terwijl Pascale de kamer en de reserveringen voor haar rekening neemt, staat Thierry achter de kookpot, want de keuken is zijn domein. Hij neemt de maaltijden voor zijn rekening, van het ontbijt tot het souper. En alles wordt bereid met zelfgemaakte producten of de opbrengst van plaatselijke producenten. Voor het koppel staat kwaliteit voorop, vandaar hun zorg om streekproducten te promoten. “Elke ochtend bereidt Thierry een ontbijtbuffet. En als onze gasten enkele dagen blijven, wisselt hij af, om hen toch niet telkens hetzelfde voor te schotelen.”Vanaf zes personen is het ook mogelijk om aan te schuiven voor de table d’hôte, liefdevol bereid door de chef des huizes. Het moment bij uitstek voor eigenaars en gasten om hun voorkeuren en indrukken over de regio te delen.


 « La Gaum’aise »
Rue Charbeau, 16
B-6769 Sommethonne (Meix-devant-Virton)

+32 (0)63 23 53 37

+32 (0)477 32 23 70

contact@gaumaise.be

www.gaumaise.be

 

WAT IS ER TE ZIEN EN TE DOEN?

Pascale weet echt alles over het erfgoed van de regio waar zij woont. “Ik volgde diverse opleidingen tot streekgids. Mijn eerste lessen kreeg ik in 2008. Ik heb heel wat bezienswaardigheden in de regio bezocht, maar ik hou ook van verhalen en legenden.”Pascale slooft zich uit voor haar gasten. Zo gaat ze van tevoren inlichtingen inwinnen over evenementen in de omgeving en stelt ze de bezoekers een hele reeks activiteiten voor. De inwoonster van Sommethonne is niet alleen dol op haar streek, ze toont nieuwkomers ook de weg naar Torgny, Virton en de Abdij van Orval. Bovendien adviseert ze om eens aan de andere kant van de grens te kijken, bijvoorbeeld in Marville en zijn romaanse kerk, Montmédy en zijn citadel of Avioth en zijn basiliek. “Ik luister eerst naar de interesses van mijn klanten en dan adviseer ik hen om een of andere plek te bezoeken.”De Lorraine gaumaise, die zich uitstrekt in België en Frankrijk, bezit inderdaad heel wat toeristische trekpleisters, zoals het natuurreservaat van Velosnes, Lotharingse dorpen, het Gaumemuseum, de wijngaarden en typische boerderijen van Torgny, de Maginotlinie, Fort Fermont en de Canadese begraafplaats van Marville. Ook wie van sport houdt, komt er aan zijn trekken: “Er verblijven hier nogal wat fietsers; we zijn blij dat we hen diverse tochten kunnen voorstellen.”Pascale en Thierry kochten trouwens recent twee elektrische fietsen, waar ook de gasten gebruik mogen van maken.

 

 

Met de steun van het Algemeen Commissariaat voor Toerisme

Aan de slag met : 

Photos

Bekijk de gallery "Gaum'aise"
Your opinion counts