Waw magazine

Waw magazine

Menu

Entre ciel et rivage - Tussen hemel en oever

  • Gîtes de Wallonie
  • / Chambres d'hôtes
Namur  / Dave

Door Christian Sonon

Omdat gasten ontvangen zoveel deugd doet

 “Niets bezorgt ons meer blijdschap dan een telefoontje van mensen die onze gastenkamers toevallig ontdekt hebben en die ons vragen of ze nog eens mogen terugkomen! Er worden banden aangeknoopt als een prettig en geslaagd verblijf samenvalt met een joviale ontvangst.

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden vestigden Alain en Cécile Dive, beiden afkomstig uit Namen, zich in Dave. Op grond van bovenstaande overweging valt het niet moeilijk te begrijpen waarom het koppel besloot om een deel van de gezinswoning om te bouwen tot gastenkamers. Maar het genoegen dat ontmoetingen met onbekenden brengt, was niet de enige drijfveer van dit avontuur. “Ik was huisvrouw,” legt Cécile uit. “Toen onze drie kinderen het nest uitvlogen, had ik nood aan een andere bezigheid. En omdat mijn man en ik graag bed & breakfasts opzoeken als we op vakantie gaan, was de oplossing snel gevonden.

 

Een oude hooizolder

Dat geldt ook voor de locatie. Zo loopt de woning van Alain en Cécile door in een ouder gedeelte, een boerderijtje uit de tweede helft van de 19de eeuw. Sinds vele jaren deed dat deel alleen dienst als garage en bergruimte. Wellicht zou het niet moeilijk zijn om het gebouw te restaureren. “Dat dachten we!” lacht Alain. “We zeiden wel van meet af aan ‘Als we ergens aan beginnen, doen we het meteen goed!’ Het gevolg was dat we vijftien maanden nodig hadden om van de benedenverdieping een woonkamer te maken en op de verdieping twee slaapkamers met badkamer in te richten. We moesten het dak vernieuwen, er was een dekvloer nodig in een van de slaapkamers – we gebruikten de oude hooizolder voor de tweede kamer – er waren leidingen nodig voor het sanitair, naast radiatoren voor de verwarming, want een houtkachel alleen volstond niet… Uiteindelijk bleef er van de oorspronkelijke vertrekken niet veel meer over dan de muren. En de deuren en ramen hielden we ook op hun oude plek.

 

Een aparte ingang en een woonkamer

Hun inspanningen loonden de moeite, want het resultaat mag gezien worden. Wie de gewoonte heeft om in gastenkamers te verblijven, zal blij verrast zijn met al die onverwachte luxe, onder de vorm van een aparte ingang en een woonkamer bestaande uit een kleine salon en een eetkamer. Hier wordt trouwens het ontbijt geserveerd. Ook de slaapkamers hebben zo hun eigen stijl. In de intieme kamer ‘Rive droite’ (Rechteroever, van de Maas) is het opvallendste element het oude dakgebint van de boerderij dat het koppel wist te redden. De kamer ‘Arc-en-ciel’ (Regenboog) bekoort dan weer dankzij haar warme kleuren en gezellige afmetingen. “We lieten het meubilair op maat maken, verduidelijkt de gastvrouw. “Zowel voor de bedombouw als voor het bureauhoekje zochten we een uitgekiende oplossing die er toch mooi uitzag. We slaagden er zelfs in het toilet te verbergen achter kastdeuren!” Als kers op de taart zijn de muren van beide kamers getooid met schilderijen van Françoise Dumont. Deze talentrijke, plaatselijke kunstenares is niet alleen een vriendin van het koppel, ze gebruikte ook de gastenkamers en de benedenverdieping van het huisje om haar kunstwerken voor het eerst voor te stellen aan het publiek.

 

Ontbijt met zelfgemaakte jam

Vermits Cécile een goede gastvrouw wil zijn, wordt er niet beknibbeld op het ontbijt, dat geserveerd wordt in de ontvangstruimte. “Het ontbijtbuffet is bijzonder uitgebreid,”zegt zij terloops. Naast yoghurt, eieren en fijne vleeswaren, serveer ik ook gebakjes en huisgemaakte jam. Het fruit koop ik in een boerderij hier in de streek. Dat zijn aardbeien, frambozen, abrikozen… afhankelijk van het seizoen.” En haar partner voegt eraan toe, “Onze gastenkamers hoeven niet kost wat kost volgeboekt te zijn. Wij moeten er nog altijd plezier aan beleven en tijd hebben om onze gasten zo goed mogelijk te ontvangen!

 

 

Chambres d'hôtes "Entre ciel et rivage"

Rue de l’Ecole, 79

B-5100 Namur

+32 (0) 81 40 22 12

+32 (0) 477 37 13 96

am.dive@skynet.be

www.entrecieletrivage.be

 

WAT IS ER TE ZIEN EN TE DOEN?

Namen en de Tuinen van Annevoie

Wie zijn hun gasten? Bij Alain en Cécile komen soms zakenlui over de vloer, al bestaat de clientèle voornamelijk uit Nederlandstaligen die hier een weekend ontspanning zoeken. Ofwel nemen ze deel aan een of ander tijdelijk evenement (de brocantemarkt van Temploux, het Festival du Film Nature in Namen…), ofwel komen ze hier wandelen of fietsen (langs de Maas loopt een route van RAVeL en sommige fietsers maken een tussenstop in Dave). Gasten die veeleer zin hebben in toeristische activiteiten, krijgen van het koppel de tip om het oude stadsdeel van Namen en de Citadel te bezoeken, of op ontdekking te gaan in Mozet (Gesves), een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Al heeft Cécile toch een boontje voor de Tuinen van Annevoie. Er is niets verkwikkenders dan een ontspannen wandeling op deze groene plek, die deel uitmaakt van het ‘Patrimoine majeur de Wallonie’ (Waals Erfgoed). En waarom de dag niet afsluiten met een lekker diner in een van de talrijke verfijnde restaurants in de regio? Zo vormen L’Atelier de Bossimé en L’Eau Vive (in Arbre) slechts het tipje van de Maaslandse gastronomie.

 

 

Met de steun van het Algemeen Commissariaat voor Toerisme

Aan de slag met : 

Photos

Bekijk de gallery "Entre ciel et rivage - Tussen hemel en oever"
Your opinion counts