Waw magazine

Waw magazine

Menu

LACS DE L'EAU D'HEURE - LE TRI-MARRANTS

  • Dossier
  • / Patrimoine
 / Froidchapelle – Hainaut et Cerfontaine – Namur

Door Christian Sonon

Het is wellicht algemeen geweten dat een trimaran een schip is dat bestaat uit drie rompen. Dat woord inspireerde Fabian Santi tot de verrassende naam die hij gaf aan zijn restaurant, dat aangemeerd ligt aan het ponton van de zeilclub van Les Lacs de l’Eau d’Heure. En terwijl de boot bestemd is voor de pleziervaart, heeft de naam van zijn etablissement meer te maken met humoristische motieven. 

 

“We hebben ons restaurant ‘Tri-Marrants’ genoemd omdat we met drie vennoten zijn en ook omdat we alle drie bekendstaan als lolbroeken!” steekt de man uit Charleroi van wal. Is onze chef-kok een grapjas? “Ja, want we zijn dol op een vrolijke sfeer in onze zaal. Geen hoogdravendheid bij ons. De charme van de bistrokeuken gaat hier hand in hand met smaakvolle gastronomie. We kennen trouwens een woord voor die goddelijke combinatie: de bistronomische keuken.”

Fabian Santi legt uit waarom hij afscheid nam van zijn restaurant in het centrum van Cerfontaine om zich eind 2013 op de zuidelijke oever van het meer La Plate Taille, in Froidchapelle, te vestigen: “Mijn huurcontract liep af en de directie van Les Lacs de lEau d’Heure wou een kwaliteitsvolle horecazaak opstarten die autonoom kon functioneren, los van de attracties en activiteiten op de site. Het was een interessant idee, want er zijn weinig etablissementen van dien aard in de regio. Bovendien konden we rekenen op economische hulp van het Waals Gewest en van Les Lacs de l’Eau dHeure.”

Na twee drukke seizoenen, waarin Le Tri-Marrants van meet af aan een overdonderend succes kent, besluit de chef in september 2015 om te stoppen met zijn baan als lesgever aan de Hotelschool in Namen. Voortaan wil hij zich alleen nog toeleggen op zijn horecazaak, die het hele jaar door geopend is. “De mensen uit de streek kennen ons goed. Maar omdat de meren nu in alle seizoenen bezocht worden, verwelkomen we ook heel wat toeristen in de winter”, zegt Fabian verheugd. Het restaurant bezit dan ook heel wat troeven. Om te beginnen kan de clientèle genieten van een panoramisch uitzicht op het meer en de stuwdam van La Plate-Taille – in de zomer is dat uitzicht nog grootser dankzij het enorme terras dat de indruk geeft dat men op het water eet. En vermits de weg stopt bij de ingang van de zeilclub baadt Le Tri-Marrants in een weldadige rust, die maar af en toe verstoordwordt door het gebabbel van wandelaars op de RAVeL-route.

 

Ambassadeur van Wallonië

En dan is er natuurlijk de gastronomie. Op de kaart wedijveren talrijke verse producten om de gunsten van de gasten. “We bieden marktgebonden suggesties aan en er is ook een dagelijkse aanvoer vanverse vis”legt Fabian uit. En hij kan niet weerstaan aan de drang om een van zijn succesproductennaar voren te schuiven, namelijk een bavarois van Petit Margot met gedroogde eendenfilet, paprikaen specerijen. “Dit is echt een voorgerecht op basis van streekproducten. Petit Margot is een bio-camembert die aangeleverd wordt door La ferme du Lumsonry, een boerderij in Tarcienne, terwijl het eendenvlees afkomstig is van La ferme de la Sauvenière, in Hemptinne.” Voor zijn vlees hoeft de chef ook al niet ver te lopen, want rund haalt hij bij veeteler La Petite Suisse in Lompret (Chimay), terwijl zijn fijne vleeswaren afkomstig zijn van een slager in Walcourt. “We serveren ook een ambachtelijk biertje dat twee jonge mensen uit de regio speciaal gebrouwen hebben voor het meer: La Dame des Lacs. Het past perfect bij de gerechten die we serveren.”

Dankzij die voorliefde voor streekproducten werd Le Tri-Marrants door ‘Wallonia.be’ recent bekroond als ambassadeur van het gewest. Een erkenning die het belang benadrukt van de constanteinspanningen die de drie vennoten leveren om Waalse producten te promoten in België en, via buitenlandse toeristen, ook buiten de landsgrenzen.

 

INLICHTINGEN:
Le Tri-Marrants
Rue de Oupia, 4/2
B-6440 Froidchapelle
+32 (0)479 52 01 26
Your opinion counts