Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Landal Village l'Eau d'Heure

LACS DE L'EAU D'HEURE - VAKANTIEDORP

  • Patrimoine
 / Froidchapelle – Hainaut et Cerfontaine – Namur

Door Christian Sonon

Met het oog op de diversifiëring van het aanbod op het vlak van logies en na de ontwikkeling van een eerste vakantiedorp, dat sinds 2003 wordt geëxploiteerd door de groep Landal Greenparks, evenals een aparthotel-residentie en een reeks ‘Forest Lodges of houten vrijetijdswoningen, heeft de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ eind 2007 een oproep tot kandidaatstelling opgestart om een privépartner te vinden voor de bouw en ontwikkeling van een tweede vakantiedorp. De Waalse groep Lamy, diebekendstaat voor gelijkaardige infrastructuurwerken in Zuid-Frankrijk, wist de bestuurders te overtuigen. Deze groep is zowel actief op het vlak van de projectontwikkeling en de bouw als van het beheer en de exploitatie.

Overigens versterkten het voorgestelde economische model, de fiscale voordelen die gebonden zijn aan de opsplitsing van het eigendomsrecht, de hoge kwaliteit van de bouwwerken en de bijzondere aandacht voor energetische, landschapsen milieunormen de associatie tussen de Groep Lamy en de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’, die zelf de aanleg van de wegen op de site voor haar rekening nam. De samenwerking gaat zelfs nog een stapje verder, want de twee partijen hebben besloten om hun krachten te bundelen voor de bouw van een aparthotel met 70 kamers en een seminarcentrum. Definanciering van het hotel is voor rekening van de Groep Lamy, terwijl de vzw zich belast met hetseminarcentrum, dit dankzij de hulp van regionale en Europese cofinanciering. De exploitatie van het hotel en het seminarcentrum kan worden samengevoegd en toevertrouwd aan dezelfde beheerder,aangesteld door beide partners. Deze nieuwe, langverwachte infrastructuur zal de aantrekkingskrachtvan Les Lacs de l’Eau d’Heure als vakantieverblijfplaats nog vergroten, naast de vele mogelijkheden die bedrijven hier krijgen om seminars en residentiële incentives te organiseren. Dankzij de meren, de natuurlijke omgeving, de toeristische infrastructuur en de sport- en vrijetijdsuitrusting kan de site van Les Lacs de l’Eau d’Heure en haar verblijfsmogelijkheden inderdaad uitgroeien tot een favoriete bestemming op een steenworp van de luchthaven van Charleroi.

De Groep Lamy en de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ slaan eveneens de handen in elkaar om samen promotieacties en communicatiecampagnes te ontwikkelen met het oog op de uitbreiding van het geografische bereik tot in Vlaanderen. Daarbij wil men niet alleen de site en de regio ontplooien toteen gevestigde waarde, maar hoopt men ook op een toename van het verkoopcijfer en eenuitbreiding van het aantal reserveringen op jaarbasis.

www.lamy.be


HET LAND VAN DE MEREN IN ÉÉN MUISKLIK

Er een echte stuwende economische kracht van maken, met een weerslag op een streek die er veel behoefte aan heeft, alsook de tewerkstelling bevorderen, zijn allemaal redenen waarom overheids- en privé-investeerders, met de hulp van de Europese structuurfondsen, het ontwikkelingsproject van de Lacs de l’Eau d’Heure sinds 1994 willen steunen. Dat de Meren in 2010 tot “European Destinationof Excellence” werden uitgeroepen, was niet enkel omwille van de inspanningen voor duurzame ontwikkeling, maar ook omdat ze duidelijk een “toeristische bestemming met veel uitstraling” zijn. De ontwikkeling van de site van de Lacs de l’Eau d’Heure streeft ernaar dat de toeristen die er hun vakantie wensen door te brengen, ook van hun verblijf kunnen profiteren om niet alleen kennis te maken met de toeristische en culturele rijkdom van de hele streek, maar ook met het erfgoed en de gastronomie ervan.

Daarom heeft de directie van de vzw besloten een boekingsplatform te organiseren, waardoor er, meer bepaald aan de grenzen van de site, pakketten kunnen worden gecommercialiseerd, die verblijven en activiteiten aanbieden in de hele zone van het Land van de Meren. Dat platform of die marktplaats heeft een heel verscheiden aanbod aan onderkomens (vakantiedorpen en -huizen, hotels, bed & breakfasts, verblijven op boerderijen enz.) en activiteiten ter plaatse en in een straal van meer dan 50 km rond de Lacs de l’Eau d’Heure. Zo wil men de boekingen voor de toeristen vergemakkelijken met “self-packaging” en met aanbiedingen die gestructureerd zijn volgens speciale thema’s. “We hebben massaal in infrastructuren, uitrustingen en onderkomens geïnvesteerd. Nu het bouwprogramma ten einde loopt, willen we het hele aanbod structureren en op de markt brengen”, legt Vincent Lemercinier uit. “We hebben dat platform aan de operatoren voorgesteld en sommigen hebben er zich al contractueel bij aangesloten”.

In feite zullen de toeristen met één muisklik hun korf kunnen vullen, net zoals op de markt: een verblijf in het Golden Lakes Village of in de kasteelhoeve van Laneffe, een bezoek aan de Arthur Masson-ruimte in Treignes, aan de abdij van Aulne of aan Chimay en, niet te vergeten, een volledige beleving van de site van de Lacs de l’Eau d’Heure.

www.lepaysdeslacs.be

Your opinion counts