Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Doc Le paradis des lièvres

LE PARADIS DES LIÈVRES

  • Gîtes de Wallonie
  • / Gastronomie
  • / bonnes adresses
Namur  / Mozet

Door Christian Sonon

Om naar de Bois Wiame-hoeve te gaan, moet u door Mozet, een dorp in de gemeente Gesves, dat aan het begin van de 19de eeuw liefst acht metaalverwerkende fabrieken telde. Het nu vreedzame dorp, dat op de zuidflank van de Condroz-vallei ligt en waar de Tronquoy doorstroomt, heeft zijn ziel van weleer bewaard, waardoor het in 1995 het label “Mooiste dorp van Wallonië” ontving.  

 

Neem de tijd om rond het centrale huizenblok te wandelen en de straatjes en huizen van kalksteen te bewonderen. U ziet dan ook de SintLambertuskerk en de Royer-hoeve, de vroegere woning van de heren van Mozet. Steek dan een tandje bij en doe de kleine klim naar het Wiamebos. Wanneer u dat verlaat, ziet u aan de rechterkant de hoeve van Catherine en Christophe Dewez. Daar gaat men naartoe langs een lindendreef die verder loopt via een weg die terug naar de Samson afdaalt.

We hebben deze boerderij 31 jaar geleden van de oom van mijn vrouw gekocht”, vertrouwt de eigenaar ons toe. “We waren dol op het gebouw, maar ook Leuke adresjes op de idyllische omgeving van deze volledig afgezonderde site, die toch dicht bij Namen ligt en gemakkelijk te bereiken is vanuit Brussel. Het eigendom is 40 ha groot en bestaat uit bos, weide en landbouwgrond.

@ Doc Le paradis des lièvres

 

Een banketzaal en vier kamers

Een oase van rust voor dit koppel maatschappelijk assistenten. Hij komt uit Emines en zij uit Suarlée. Niettemin moesten ze de handen uit de mouwen steken om alles opnieuw in orde te brengen en er een nieuwe glans aan te geven. “We begonnen met het woonhuis en pakten dan de stal aan. Vandaag is die een zaal voor seminars of banketten geworden – ze biedt zitplaatsen voor honderd personen.” Hoewel ze er al aan gedacht hadden een van beide schuren om te vormen tot logies, deed die gelegenheid zich voor in 2000, toen een storm een deel van het dak afrukte. Nadat de eigenaars dat hersteld hadden, besloten ze eraan voort te werken. Ze maakten vensters in de dikke muur van kalk- en zandsteen, en ze lieten een zelfdragende betonplaat storten om op de eerste verdieping een loft van 100 m² in te richten met een uitgeruste keuken, een eetkamer en een salon. Op de tweede verdieping maakten ze vier kamers, twee met een tweepersoonsbed, één met een tweedelig stapelbed en de vierde voor kinderen of kabaalmakers, die voorzien is van drie dubbele stapelbedden. Alle kamers hebben hun eigen badkamer. Het eind 2015 afgewerkte logies ‘Le paradis des lièvres’ of ‘Het hazenparadijs’ (drie aren), dat zijn naam dankt aan een nabijgelegen gehucht en aan het wandelpad dat langs de hoeve loopt, biedt nu plaats aan 14 personen.

Voor het meubilair heb ik getracht hedendaagse en rustieke elementen met elkaar te combineren”, legt Christophe Dewez uit. “Een deel van het meubilair heb ik zelf getekend, zoals de grote tafel in de living, die ik heb laten maken door een plaatselijke schrijnwerker. Ook op de verdieping komt de eik voor de plankenvloer van zagerij Hontoir uit Faulx-lesTombes. Ik laat de ambachtslieden uit de streek graag werken…

@ Doc Le paradis des lièvres

Een avontuurlijk parcours en een site voor paintball

Omdat hij doe-het-zelver en ook een beetje avonturier is, heeft Christophe Dewez in een deel van het bos een avontuurlijk parcours aangelegd, alsook teambuildingactivititeiten voor groepen en ondernemingen. “Onlangs heb ik ook een site voor paintball geopend”, voegt hij eraan toe. “Als maatschappelijk assistent span ik me in om met het aanbieden van die activiteit, ook fairplay, teamgeest en tactisch inzicht te bevorderen”.

Amper één jaar na het openen van het logies zegt het koppel zeer tevreden te zijn met de bezettingsgraad, hoewel het toegeeft dat het zich vergist heeft in de aard van zijn gasten. “We dachten dat onze klanten hoofdzakelijk gezinnen zouden zijn, die wilden genieten van de genoegens van toerisme en wandelingen. Maar wie zagen we verschijnen? In de zomer Duitse, Engelse en Nederlandse bezoekers die blij waren dat ze een rustige plek vonden om te rusten en, buiten het seizoen, groepjes Belgen die tevreden waren omdat ze een weekend lang gezellig samen konden zijn om te feesten.”


Le Paradis des lièvres
Bois Wiame
B-5340 Mozet
+32 (0)476 96 73 23
+32 (0)81 58 82 47
christophedewez2@gmail.com
www.leparadisdeslievres.be

Your opinion counts