Waw magazine

Waw magazine

Menu

LE TEMPS DIFFÉRENT

  • Gîtes de Wallonie
Hainaut

Door Christian Sonon

Zin in een ontspannen weekend met zijn tweetjes in een chambre d’hôtes met vier korenaren? Dan is Le Temps Différent in Velaines iets voor jou. Een comfortabel verblijf en wellness à la carte. 

Vier luxekamers voor twee of drie personen, een overdekt zwembad, een jacuzzi, een sauna, een massageruimte, een solarium, een groot terras met een vijvertje, een panoramisch uitzicht over de velden, een kelder met een bar en gezelschapsspelletjes... Sofie Raveel biedt haar gasten een weekend lang volledige ontspanning aan in een luxekamer in het dorpje Velaines, in Celles. “In sommige kamers kunnen we een bedje bijplaatsen voor de kinderen, maar het huis wordt vooral bezocht door koppels die van de rust van het Doornikse platteland willen genieten om met zijn tweeën een weekend door te brengen”, vertrouwt de bazin ons toe. Ze biedt ook wellnessarrangementen voor jonggehuwden aan, zelfs à la carte. Er zijn tal van combinaties mogelijk en Sofie gaat zelfs aan het fornuis staan als mensen een feestmaal vragen, met bubbels, een kaasschotel en bij kaarslicht bijvoorbeeld. Elke kamer ziet er anders uit. De Landelijke Kamer is ingericht in Vlaamse stijl met veel hout en baadt in beige en lichtgrijze tinten. De Marokkaanse Kamer is warmer, met schemerig licht en tegels in mediterrane kleuren. In de Designkamer contrasteren de moderne, donkere meubels met de lichte muren. De Koninklijke Kamer ten slotte is de lievelingskamer van jonggehuwden. Ze is groter en luxueuzer, wat blijkt uit de marmeren vloer in de badkamer. “Mijn man heeft de inrichting gedaan”, legt Sofie uit. “Hij is bouwondernemer maar hij kent ook iets van afwerking en decoratie. Hij heeft zijn zaak in Deerlijk, een kleine gemeente in de buurt van Kortrijk, op vijftien kilometer van Celles. Doordeweeks werk ik bij hem en help ik met de administratie en de boekhouding. In het weekend ben ik hier, in Velaines. Ik ontvang hier de gasten en verwen ze. Ik hou van menselijk contact. Onafgebroken in een kantoor opgesloten zitten, kan ik niet.”

Een deel om te slapen, een deel om te zwemmen

Sofie en haar man hebben zich in het Pays des Collines gevestigd omdat het bijna onmogelijk is om op het Vlaamse platteland nog grond te vinden voor een schappelijke prijs. Dus besloten ze om een beetje verder te trekken, naar Wallonië. “Als je over de brug van Escanaffles rijdt in Celles, verandert het landschap drastisch. Plots is daar het platteland, zover het oog reikt.

Toen ze in 2004 op de fundamenten van een vervallen boerderij begonnen aan de bouw van dit ruime, U-vormige landhuis, dachten Sofie en haar man er niet aan om het in te richten als chambre d’hôtes. Het was Sofie die met het idee kwam. Er was nog plaats in een vleugel boven de paardenboxen. Het privégedeelte bevindt zich in het midden van het gebouw. In het derde deel vind je de jacuzzi en het zwembad. De gasten moeten langs het gezellig ingerichte souterrain onder de binnenkoer van het huis om er te geraken. Knap gedaan. Blijf er vooral niet te lang hangen voor de whiskykast.

Als je uit het water komt, staan de rieten zetels je al op te wachten in de oranjerie. Neem een boek uit de bibliotheek en installeer je comfortabel met uitzicht op de Mont Saint-Aubert. De schapen zullen je niet storen. De klok ook niet. “Prendre le temps – Me faire des illusions – Croire dans le bon – Flâner dans les champs – Appelle-moi naïve”. (De tijd nemen, mij illusies maken, in het goede geloven, door de velden wandelen, noem mij maar naïef). Sofie houdt zoveel van dat liedje van Axelle Red dat ze de woorden op een muur in een van de gangen geschreven heeft. Welkom in het andere tijdperk van Le Temps Différent!

TE ZIEN, TE DOEN

Als je zin hebt om een luchtje te gaan scheppen tijdens je weekend in Velaines, biedt de website van Le Temps Différent je een ruime keuze aan activiteiten, bezoeken en ontspanning. De absolute favoriet van Sofie is een wandeling met zijn tweeën naar de Kluisberg, bekend door de Ronde van Vlaanderen, en naar Mont Saint-Aubert, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de Scheldevallei en Doornik. Als je wat meer tijd hebt, moet je zeker een bezoek brengen aan Doornik, de stad met de vijf klokkentorens. Maar ook het Hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessines en het kasteel van Belœil, met zijn prachtige Franse tuinen, zijn de moeite waard. En met de fiets? “Dat is niet zo gemakkelijk”, zegt Sofie. “We zitten hier natuurlijk in het Pays des Collines. Maar Picardisch Wallonië is bezig fietscircuits met knooppunten aan te leggen, zoals in Vlaanderen, en je hebt de jaagpaden langs de Schelde, die deel uitmaken van het RAVeL-netwerk.

Le Temps Différent

Rue du Haut Rejet, 7

B-7760 Celles

+32 (0) 477 75 26 09

info@le-temps-different.be

www.le-temps-different.be

 

Met de steun van het Algemeen Commissariaat voor Toerisme

Your opinion counts