Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Levita
© Clement Kerstenne et Philippe Bougard

Levita meer dan hocus pocus

  • Business
Liège  / Liège

Door Marie Honnay

Business in the air

Kunnen twee Luikse goochelaars de nieuwsgierigheid wekken van de retailmanagers van een van de grootste luxeconcerns ter wereld ? Dat is wat de oprichters van Levita in elk geval is overkomen. Focus op een project dat poëzie en technologie met elkaar verbindt.

 

Clément Kerstenne is 30 jaar. En Philippe Bougard 34. Beide Luikenaren hebben elkaar ontmoet in goochelclubs, waar ze regelmatig optraden naast hun studie. Hun credo, illusionisme gekoppeld aan ondernemerstalent, brengt hen ertoe om shows te verzorgen tijdens professionele of semi-professionele bijeenkomsten, maar ook om optredens te organiseren voor andere goochelaars. Met In The Air, het bedrijf dat de twee ondernemende studenten in 2012 oprichten, maken ze een spectaculaire entree in de wereld van de promotionele goochelkunst. Of het nu gaat om feestelijke openingen, productintroducties, teambuildings of video’s, ze deinzen nergens voor terug. Wil de CEO van een groot concern dat de sfeer ontspannen is op het moment dat hij de jaarlijkse ondernemingsresultaten presenteert ? Het duo krijgt het voor elkaar. In hun shows en diensten voor zowel bedrijven als particulieren maken de Luikenaren gebruik van digitale elementen, maar zonder de fout te maken van optredens zonder enig menselijk aspect.

Zwaartekrachtprincipe

Op basis van deze eerste ervaring starten Clément Kerstenne en Philippe Bougard in 2018 met Levita, een bedrijf dat zich richt op één product om het principe van de gewicht loosheid (een klassieke goocheltruc) te automatiseren. Het resultaat is een product dat overal ter wereld gebruikt kan worden, zelfs als er geen goochelaar aanwezig is. Drie jaar na de oprichting van Levita staan vier medewerkers de twee grondleggers terzijde om dit project verder te ontwikkelen. Net als In The Air heeft Levita overigens nog steeds zijn hoofdkantoor in Luik. De Gravity Display berust op een technologie die uniek is in de wereld. De Luikenaren hebben hiervoor hun eigen goocheltrucs benut, maar ook engineeringtechnieken toegepast om een met internet verbonden kastje te kunnen aanbieden : ideaal om een luxeproduct te presenteren in een winkel. In tegenstelling tot andere vergelijkbare producten bevat deze vitrine één of meer zwevende voorwerpen (een horloge, een bril, een sieraad of een smartphone). Sinds enkele maanden is het concept zodanig verbeterd dat ook zwaardere voorwerpen, zoals een champagnefles van Moët Hennessy van ongeveer één kilo, in het kastje passen.

Van Tokio tot Dubai

Dankzij de steun van het Awex is het kleine team rond Clément Kerstenne en Philippe Bougard in staat om deze Gravity Display binnen acht maanden te ontwikkelen. Alles, van het houten prototype tot de ontwikkeling van de software, is in Luik bedacht en gerealiseerd. Het product valt meteen in de smaak bij de grote namen in de wereld van de luxe, waaronder het Zwitserse horlogemerk Roger Dupuis (eigendom van de groep Richemont), dat na een eerste geslaagd experiment al veertien extra kastjes heeft besteld. Ondanks de pandemie en de winkelsluiting heeft Levita ook de aandacht getrokken van Audemars Piguet, een andere grote naam in de horlogewereld. In dit stadium is de Gravity Display het enige product van het Luikse bedrijf, maar de oprichters van Levita willen het daar niet bij laten. Hun kracht is dat ze een unieke ervaring bieden die iedereen fascineert en toch iets geheimzinnigs houdt. Wanneer Levita op internationale beurzen staat, lukt het zelfs ingenieurs niet om het geheim ervan te doorgronden. Het voorwerp bevindt zich recht voor hen. De verkoper kan het uit de vitrine halen, in zijn handen nemen en zelfs door een klant laten uitproberen. Met dit voorwerp, dat op enkele centimeters van het publiek om zijn eigen as draait, liggen de virtuele en aseptische ervaringen van het coronatijdperk dus ver achter ons.

Andere goocheltrucs

Omdat merken behoefte hadden aan een compacter product, is een miniversie van de Gravity Display uitgebracht, maar de ontwerpers willen nog andere concepten introduceren om hun aanbod te verbreden. Want niets lijkt dit kleine team te kunnen afschrikken. Het profiteert van zijn geringe afstand tot de markt en zijn grondige kennis van de goochelsector om zich succesvol te verweren tegen eventuele kopieën uit China. En dan zijn er natuurlijk nog de trucs die Clément en Philippe laten zien wanneer ze hun product presenteren aan de managers van de grote luxeconcerns. Om de magie te laten werken, proberen de ontwerpers van Levita elkaar te overtreffen in creativiteit. Zo hebben ze onlangs de Travel Box uitgebracht. Met dit product kan een voorwerp van het ene kastje naar het andere worden overgebracht op basis van teleportatie, een concept dat eveneens op mentalisme gebaseerd is.

Gespot door LVMH

Aan het einde van de tweede lockdown werd Levita opgemerkt tijdens de Innovations Awards van het luxeconcern LVMH. En hoewel het Luikse bedrijf als een van de elf finalisten (op bijna duizend kandidaten) geen prijs won in deze wedstrijd, werd het toch geselecteerd om deel te nemen aan het Maison des Startups, een programma van LVMH om initiatiefnemers van projecten in contact te brengen met de retailmanagers van de vijfenzeventig merken van het concern. Dacht u dat de goochelwereld enigszins stoffig was ? Dat de oude goocheltrucjes last hadden van een stereotypisch en oubollig imago ? De vier medewerkers van Clément Kerstenne en Philippe Bougard zijn allemaal jonger dan 35 en helpen om van Levita een dynamische, ambitieuze en kleinschalige start-up te maken. Een start-up die met de kunstwereld flirt door zijn entree te maken in bepaalde galeries en, als alles loopt zoals verwacht, in het prestigieuze Louvre in Parijs. Een rookgordijn aanleggen. Opduiken waar je niet wordt verwacht. De grenzen van het mogelijke en het geloofwaardige verleggen, dat is het motto van Levita.

 En zelfs wanneer ze dit najaar hun producten presenteren in het Belgische paviljoen in Dubai, beperken de twee Luikenaren zich niet tot het promoten van hun magische vitrines. De bezoekers van de wereldtentoonstelling verrassen met een paar goocheltrucs en een vleugje poëzie, maakt ook deel uit van hun strategie. Een strategie die het succes van Levita verklaart : een eigentijds concept waar we zeker nog meer van zullen horen..

Your opinion counts