Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Citiezn
© Clement Kerstenne et Philippe Bougard

Citizen Concept , een verhaal zonder eind?

  • Bonnes adresses
Brabant wallon  / Louvain-la-Neuve

Door Catherine Moreau

Horeca, cultuur, lokale economie en teamgeest samenbrengen op één locatie: dat is de uitdaging van Citizen Concept, bedacht door twee broers uit Gembloux, Romain en Raphaël Guillitte. Eerst in Waver en nu ook in Louvain-la-Neuve.

 

Op de borden in Citizen Kane, een café-restaurant in het centrum van Waver, liggen de salades La Vita è bellaVolver of La Strada naast een entrecote of burger Le Parrain. Voor elk wat wils ! De muren zijn bekleed met hout in al zijn vormen – planken, stukjes stam, schors, pallets, wijnkisten, … afgewisseld met groene planten.

Ik heb veel gereisd en ook gewerkt in verschillende Brusselse restaurants”, vertelt Romain Guillitte, mede-eigenaar van de locatie, samen met zijn broer Raphaël. “Daar ontdekte ik dat horeca veel meer kan zijn dan een gastronomisch restaurant of een buurtsnackbar. Sommige etablissementen zijn gespecialiseerd in Belgische bieren, andere bieden hun klanten workshops aan, gezelschapsspellen, kranten, boeken, strips …

Dat idee begon te rijpen in het hoofd van beide broers uit Gembloux. “Ons oog was gevallen op een klein voetgangerssteegje in Waver, de rue Charles Sambon …”. Samen ontwikkelden ze in 2014 ‘Citizen Concept’. “Het is niet zozeer het personage van Charles Foster Kane, persmagnaat, als wel dat van Orson Welles, de kunstenaar, regisseur en producer van dit meesterwerk van de zevende kunst, dat ons inspireerde”, verduidelijken deze filmliefhebbers. Het plan : op eenzelfde locatie verschillende etablissementen openen met elk hun eigen specialiteit, er ontmoetingen tussen klanten en artiesten mogelijk maken en banden tussen ondernemingen en lokale verenigingen smeden.

Citizen Kane, Vertigo en Caligari : drie zustermerken

De start verliep niet zonder slag of stoot, maar vandaag telt het concept drie vestigingen in Waver. Het café-restaurant Citizen Kane is elke dag geopend van 7.00 tot 01.00 u en biedt verse gerechten aan die bij voorkeur afkomstig zijn van lokale producenten. Bij brouwer Jandrain-Jandrenouille in Ramillies bestelden de eigenaars een gamma bieren dat inmiddels ook online wordt verkocht met namen die ook weer verband houden met de cinema : Coming soon, een licht koperblond bier met aroma’s van bloemen en fruit, Flashback, een bruine stout met aroma’s van chocolade en koffie, Slow motion, een witbier met tarwe en Blockbuster, een blonde tripel. Vlak tegenover Citizen Kane kan je in snackbar Vertigo terecht voor culturele quizavonden en spelletjesnamiddagen. Daarnaast worden in cocktailbar Caligari liveconcerten met artiesten uit de streek georganiseerd.

Concerten op het terras

“De klanten kunnen dus eerst een hapje komen eten en vervolgens de straat oversteken om de avond voort te zetten met een glas, vertelt Romain Guillitte. “Sommigen komen in groep om deel te nemen aan de culturele quiz. Wij bieden op het terras van Cagliari concerten aan met een aanvaardbaar geluidsniveau : jazz, folk, sologitaar, duo piano-zang. We ontvangen hier een heterogeen publiek : vriend (inn) en, collega’s die na het werk een betaalbaar hapje komen eten en/of Belgische bieren komen proeven, families die elkaar hier opzoeken, mensen die telewerken, maar ook gewoon passanten … Dat we hier alle lagen van de samenleving en alle leeftijdsgroepen kunnen samenbrengen, dat vinden we nog het allermooiste. We proberen dan ook bij ons personeel, dat zo’n vijftien personen telt, een soort van teamgeest te creëren. Ze kunnen initiatieven nemen of wijzigingen voorstellen. Bovendien heeft niet iedereen een vaste rol.”

De bedenkers van Citizen Concept willen ook deel uitmaken van het lokale verenigingsleven. Ze stellen hun lokalen dan ook er beschikking van het team dat aan de basis lag van de coöperatieve kruidenier Macavrac en leveren drank en voeding aan “Wavre sur herbe”, de tuin die de stad in augustus aanlegde op het naburige plein Cardinal Mercier.

 

Episode 2 : Louvain-la-Neuve

Een paar maanden geleden openden de twee broers, die inmiddels worden omringd door een sterk team, een nieuwe vestiging die veel groter is in het voormalige restaurant Longeatude, op wandelafstand van de Ferme du Biéreau, in Louvain-la-Neuve. Het concept bleef ongewijzigd : café-resto Citizen Kane is geopend van ‘s ochtends tot ‘s nachts en beschikt binnen over 130 plaatsen en nog eens 100 op het terras. In de kelder bevindt zich de culturele bar Xanadu – de naam die Welles gaf aan het fort waar miljardair Kane woont – waar artiesten uit alle domeinen (muziek, humor, improvisatie, …) kunnen optreden. De oproep voor geïnteresseerde kandidaten werd gelanceerd.

Er werd een team van zo’n veertig personen in dienst genomen. “Ondanks de pandemie bleven we er toch in geloven en het team steunde ons daarin, vervolgt de eigenaar. We stelden een businessplan op en trokken investeerders aan. Een lokale bankier overwon alle moeilijkheden en bleef vechten voor het project.

Citizen Gazette

Om de tweede Citizen Kane meer naamsbekendheid te geven, komt er een driemaandelijks tijdschrift, de Citizen Gazette, dat ondernemingen uit de streek ertoe moet aanzetten het project te steunen en er ook concreet aan deel te nemen. “In Louvain-la-Neuve en in Waver brengen we ambachtslieden, lokale producenten en Belgische artiesten onder de aandacht via de verschillende activiteiten van het Citizen Concept”, besluit Romain Guillitte. “Heeft de recente crisis niet aangetoond hoezeer mensen dergelijke locaties nodig hebben om elkaar te ontmoeten? 

Samenwerken met de Ferme du Biéreau

Door hun café-restaurant vlak over de Ferme du Biéreau te vestigen, gaven de bedenkers van Citizen Concept duidelijk aan dat ze van plan zijn om nauw samen te werken met deze muzikale trekpleister in Louvain-la-Neuve.

Op 24 juli organiseerde Citizen Kane samen met hen in het kader van het initiatief “Place aux artistes”, gesteund door de stad en de provincie, een openluchtconcert van de groep SKarbone 14, met een mix van ska, rock, wereldmuziek, punk en Franse chansons.

Een eerste ervaring die nog vaak zal worden herhaald”, aldus Romain Guillitte. “De Ferme du Biéreau beschikt immers over een budget om muziek ook buiten de eigen muren te laten weerklinken en samen te werken met lokale partners. Op die manier kan het zijn expertise bij het organiseren van concerten inbrengen. Citizen Kane biedt dan weer een zaal en dienstverlening aan. We stemmen ons aanbod af op de programmatie van onze buur : na een concert dat door hen wordt georganiseerd, bieden we er mogelijk nog eentje aan, in hetzelfde genre. Geen concurrentie dus, maar samenwerking.

www.citizenconcept.be

À lire aussi

Your opinion counts