Waw magazine

Waw magazine

Menu
© DOC Maison Marit

MAISON MARIT

  • Tendance
  • / Gastronomie
Brabant wallon  / Braine-l’Alleud

Door Guy Delville

Waals-Brabant is een mooie en aantrekkelijke streek, waar je heel wat goede restaurants kanontdekken. Daar heeft ook Jacques Marit zich in 1991 met zijn gezin gevestigd. 

 

Dit aantrekkelijke restaurant bevindt zich in een knusse villa in moderne stijl, met een terras en een tuin waar je in het mooie seizoen kan genieten van kalmte en rust. Een damherten– en schapenkwekerij voltooien de bucolische indruk die de omgeving nalaat.

Aan het fornuis staan vader en zoon die de handen in elkaar slaan en vooral één van hart werken aan een keuken waarin structuren, kleuren, smaken en geuren samen opgaan in een perfect beheerst repertoire. Voor vader Jacques was de aha-erlebnis het bladerdeeggebak met rivierkreeftjes dat zijn ouders, die fijnzinnige gastronomen waren, hem leerden kennen tijdens zijn jeugd. Zoon Dimitri kwam bij het team in 1998, na enkele vruchtbare jaren die hij doorbracht in de “Bergerie” in Lives-sur-Meuse en in de “Comme chez soi”, in die tijd onder de veeleisende hoede van Pierre Wynants. En of die ervaringen verrijkend waren! Samenhorigheid en respect zijn goede begrippen voor het beschrijven van het beroepsleven van beide mannen en de kwaliteit van de gerechten die uw gehemelte verrassen en strelen. Moed, passie en veeleisendheid vullen hun credo aan. Het is een voortdurend feest, mede dankzij het voorkomende en charmante onthaal door de echtgenotes, Dany en Emmanuelle, die zich uitputten in attenties. Echt professioneel werk, dat ondersteund wordt dooreen mooie wijnkaart!

 

Streekgerechten

De eigen streek staat dikwijls op de voorgrond. Exclusiviteiten zijn bijvoorbeeld de lammeren (van de Franse Swifter en Texelrassen) die vader Jacques ter plaatse en in de beste omstandigheden kweekt om altijd te kunnen beschikken over een beredeneerde keuze aan smakelijke en verse producten. De escargots komen van S’Lognes, uit Seloignes, in de laars van Henegouwen, een slakkenkwekerij die gespecialiseerd is in de voor hun zacht en smakelijk vlees zo gegeerde ‘Petit Gris’- escargots. De Lambada-aardbeien, die bekend staan als een unieke lekkernij, komen uit de fruitgaarden van Lilloisen Ittre. De chefs gebruiken hoofdzakelijk groenten van Bio Lefèvre uit Sombreffe. En als kroon op het werk is er een groot aanbod aan Waalse bieren en kazen.

De zaal baadt in het licht en is groot genoeg voor banketten met 120 disgenoten. Er zijn ook twee privésalons (een met 10 en een met 60 plaatsen) voor studiedagen, zakendiners en familiefeesten. Zo kunt u in alle beslotenheid enkele prettige uren beleven. Aan de maaltijden gaat een hele reeks bereidingen vooraf, die grotendeels rekening houden met de seizoenen en de markt. Om de culinaire meesterwerkjes van beide chefs naar hun juiste waarde te kunnen schatten, kiest u bij voorkeur het Degustatiemenu, dat heel terecht Seizoensgenoegen” heet en dat uit vier of vijf gangen bestaat (€ 68 of 85 en € 93 of 115 met goed gekozen wijnen). Van woensdag tot vrijdagmiddag kunt u zich laten bekoren door de “Maritlunch” met drie gangen (€ 40 of € 55 met de wijn). U kunt ook “Seizoen aan de kaart” nemen, drie gerechten met verrassende keuzes die u heel wat laten ontdekken: langoustines met amandelen en oude Parmezaanse kaas, Moskouse aardappel met kaviaar, knapperige varkenspootjes en ganzenlever, een op lage temperatuur bereid homardine’-hoentje, knapperige kalfszwezerik, varkenspluma… Smakelijk!

 

INLICHTINGEN:
Maison Marit
Chaussée de Nivelles, 336
B-1420 Braine-l’Alleud
+32 (0)2 384 15 01

Gesloten op zondagavond, maandag en dinsdag 


WEETJE

Vader en zoon Marit werden al vele malen gelauwerd, onder andere met de heel prestigieuze Prosper Montagnéprijs (beste kok van België) die, uitzonderlijk genoeg, zowel te beurt viel aan de vader in 1991 als aan de zoon in 2006. De Gastronomische Club Prosper Montagné werd in 1952 opgericht. Sindsdien telt de vzw de grootste namen van de culinaire beroepen in België onder haar leden. De voornaamste doelstellingen zijn nog altijd dezelfde: jonge vakmensen steunen in hun ambitie, alsook de Belgische gastronomie en het gebruik van onze streekproducten verdedigen en promoten. Naast bovengenoemde onderscheidingen wonnen de Marits ook de Cointreau, de Taittinger en de Escoffier-prijs. Sinds 2001 wordt hun jaarlijks een welverdiende Michelinster toegekend.

Your opinion counts