Waw magazine

Waw magazine

Menu

Mobiliteit: Max Verstappen en ‘zijn’ Francorchamps

  • Dossier
  • / Portrait
Liège  / Francorchamps

Door Dirk Rodriguez

Max Verstappen is een verademing op de F1-circuits. Hij is jong, talentvol en een winner. Hij bewijst dat F1 nog altijd meer is dan een perfect afgesteld chassis en de krachtigste motor.

 

De in 1997 in Hasselt geboren Max Emilian Verstappen is een Belgisch-Nederlandse autocoureur met een Nederlandse licentie. De zoon van Jos Verstappen, die F1-piloot was van 1994 tot 2003, maakt zijn debuut in 2015 bij de Scuderia Toro Rosso. Hij is de jongste piloot, amper 17 en een half jaar oud, die ooit aan een Grote Prijs heeft deelgenomen en vervolgens de jongste piloot die ooit punten in een Grand Prix heeft gehaald. Onlangs won hij nog de Grand Prix van Maleisië. Wij verwachten hem met ongeduld in 2018 in Spa-Francorchamps, opdat hij revanche op 2017 zou nemen. 

Max was dat jaar niet onverdeeld gelukkig met zijn wagen. Op cruciale momenten liet de techniek het wel eens afweten. Ook in Spa-Francorchamps. Tienduizenden Nederlandse fans met een oranje T-shirt waren nochtans afgezakt naar ’s wereld mooiste circuit. “Ik hou heel veel van dit circuit ”, zei hij tegen de Nederlandse journalist Julien Lemmen, een F1‑specialist. “Het zou prachtig zijn veel oranje langs de baan te zien. Van alle circuits die op de kalender staan, geef ik de voorkeur aan dat van Spa. je moet er klaar voor zijn, maar als je een goede ronde rijdt, haal je er zoveel voldoening uit. Er is een goede ’flow' en veel snelle bochten. Het mooiste stuk is natuurlijk de klim van l’Eau Rouge. Zelfs met de huidige bolides is het echt ongelooflijk wanneer de onderkant van de wagen het asfalt raakt en de auto bovenaan de helling zo licht lijkt…”   

Ondanks een goed vertrek heeft Max Verstappen kracht verloren in de 8e rond en moest hij opgeven. “Een drama”, zei zijn entourage. De jonge piloot foeterde: “Ik mag zeggen dat ik geen geluk heb, maar dit is geen tegenslag meer, dit is gewoon een fout. Ik had geen vermogen meer… We moeten ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt bij een topteam.

Volgend jaar zullen Verstappen en Vandoorne beiden aan het vertrek staan met een wagen met dezelfde Renault-motor. Maar op welke lijn? 

www.verstappen.nl

Your opinion counts