Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Art Ceramica

MORTEX HELPT BEAL NAAR

  • Économie
  • / Knowhow
Namur  / Fernelmont

Door Christian Sonon

In de industriezone van Noville-les-Bois kent familiebedrijf Beal International steeds meer succes. Met Mortex hebben ze een echt topproduct in huis: het decoreert en beschermt tegelijk!

Het bedrijf zag het licht in 1974, tussen de oude muren van een v i erkant shoeve in Meu x (La Bruyère). Daar kregen Jean- Bernard Thiry en Véronique Wahlen het idee om kalk en mortel speciaal voor vochtwering en reparaties te produceren en distribueren. Vandaag draait Beal International met zijn waterdichte producten een jaaromzet van € 4 miljoen en komen de klanten uit tal van Europese landen (Frankrijk, Spanje, Nederland, Zwitserland), maar ook uit Marokko, Japan, Indonesië…

Waarom leggen professionals uit de bouw honderden of zelfs duizenden kilometers af om de showroom van Beal in Noville-les- Bois te bezoeken en er een bestelling te doen? Dat heeft niet alleen te maken met de vakkennis van de Waalse onderneming, maar vooral met hun topproduct, Mortex, dat een flinke reputatie heeft opgebouwd. In heel wat woningen komt men inmiddels Mortex tegen. Op de vloer, de muur, de meubels of de trap. De coating beschermt niet alleen, maar geeft ook reliëf en kleur. Ideaal als decoratie dus. Het product bestaat in verschillende vormen, waarvan Mortex Étanche en Mortex Color de bekendste zijn. “Mortex Étanche is een vochtwerende coating om zwembaden, kelders en zelfs metro’s waterdicht te maken”, zegt Véronique Wahlen. “De coating heeft steeds meer succes doordat je er heel mooi mee kunt decoreren. Mortex Color is een multifunctionele coating. Deze coating wordt veel gebruikt om vloeren, muren, waterpartijen, werkbladen en meubels te maken met een effect van gepolijst beton.”

Een blik op de nieuwe showroom overtuigt ons van de talrijke mogelijkheden qua gebruik, verwerking en afwerking. Zelfs de kinderhoek is afgewerkt met een coating in vrolijke kleuren. Elke element is zorgvuldig uitgekozen, persoonlijk, in harmonie met het geheel. “Deze showroom is ons visitekaartje. Hij is volledig gemaakt door erkende stukadoors”, vertelt managing director Wahlen. “We hechten veel belang aan de manier waarop onze producten worden aangebracht. Het is een soort ambacht en je hebt er de nodige bedrevenheid voor nodig. Daarom organiseren we ook een opleiding voor onze zakelijke klanten. Die opleidingen worden gegeven door onze vakmensen, decorateurs en stukadoors. Ze vinden hier in Fernelmont plaats of in een andere regio van het land: Aarlen, Malmedy, Doornik, Harelbeke enzovoort. Aan die meerwaarde zijn natuurlijk kosten verbonden. In de winkel kost Mortex € 20 tot € 25 per vierkante meter. Inclusief aanbrengen stijgt de prijs naar € 100 tot € 120!”

“We hechten veel belang aan de manier waarop onze producten worden aangebracht. Het is een soort ambacht en je hebt er de nodige bedrevenheid voor nodig. Daarom organiseren we ook een opleiding voor onze ondernemersklanten.”


Wereldwijd exclusieve rechten op de Mortex-productlijn

De productie- en opslagruimte werd onlangs vergroot van 450 naar 1.500 m². Kalk en cement komen binnen via silo’s en ondergaan een hele reeks technische handelingen. Daarbij worden ze ook gemengd met andere materialen, maar die methode blijft geheim. Het Belgische bedrijf heeft wereldwijd de exclusieve rechten op de Mortexproductlijn maar ook op andere bekende producten die ontwikkeld worden in Fernelmont, zoals de Bealstone, een bindmiddel in poedervorm dat gemengd kan worden met andere materialen: stenen, spiegelscherven en kwarts. Je kunt het droog op vloeren en muren aanbrengen. Heeft Beal International eigenlijk concurrenten in België? “Niet echt ”, antwoordt Wahlen. “Onze mortels hebben specifieke eigenschappen, die echte USP’s vormen. Ze zijn waterbestendig, kunnen aangebracht worden op tal van ondergronden en zijn beschikbaar in een brede waaier kleuren. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we ook de afwerking verzorgen, waardoor het echte decoratieve elementen worden.”

Het huis heeft wereldwijd de exclusieve rechten op het Mortex-gamma, maar ook op andere bekende producten die ontwikkeld worden in Fernelmont, zoals de Bealstone, een bindmiddel in poedervorm dat gemengd kan worden met ander materiaal zoals stenen, spiegelscherven, kwarts.. Je kunt het droog op vloeren en muren aanbrengen. 


À ces qualités s’ajoute la souplesse. L’entreprise belge entretient des rapports directs et personnalisés avec ses clients, ce qui lui permet de s’adapter aisément aux demandes et de répondre aux desiderata de chacun. « Nous n’hésitons pas à nous remettre en question face aux entrepreneurs, explique la responsable. On peut donc dire que nous évoluons encore et toujours au contact de notre clientèle. » Un sens du contact et une ouverouverture qui sont fort appréciés et qui finissent par créer des liens durables. Les entrepreneurs japonais, par exemple, sont clients de Beal depuis plus de dix ans. Et malgré la crise, la société enregistre chaque année une hausse de son chiffre d’affaires de l’ordre de 20 %. « Cette croissance nous permet d’envisager l’avenir avec confiance et de continuer à engager du personnel qualifié. Ainsi, début 2014, nous engagerons un chimiste, un responsable show-room et deux techniciens, l’un issu de la construction, l’autre de l’artisanat. » 

Ook flexibiliteit staat hoog op de agenda bij Beal. Het bedrijf heeft persoonlijk contact met zijn klanten, waardoor ze snel en eenvoudig kunnen inspelen op vragen en een antwoord kunnen bieden op ieders wensen. “We staan open voor opmerkingen van de aannemers”, vertelt Wahlen. “Dankzij het contact met onze klanten blijven we bijleren.” Dat persoonlijke contact en die openheid worden sterk op prijs gesteld en smeden een duurzame band. Japanse bouwondernemers bijvoorbeeld zijn al meer dan tien jaar klant bij Beal. En ondanks de crisis ziet het bedrijf zijn omzet elk jaar stijgen met 20%. “Die groei geeft ons het nodige vertrouwen om de toekomst positief tegemoet te treden en om gekwalificeerd personeel te blijven aannemen. Begin 2014 komen er een chemicus, een showroommanager en twee technici bij, een uit de bouw, een andere uit de ambachtskunst.”

Beal IN CIJFERS

Informatie : 

Rue de Tronquoy, 8
5380 Fernelmont
Tel. : +32 (0) 81 83 57 57
info@beal.be www.beal.be

À lire aussi

Your opinion counts