Waw magazine

Waw magazine

Menu

Dominique Boccar
Natuurlijk bouwen

  • Économie
  • / Milieu
Liège  / Manhay

Door Marc Vandermeir

Zeven jaar geleden nam Dominique Boccar het bedrijf over waar ze toen werkte, Biospeedhome in Manhay. Als vrouwelijke ondernemer vindt ze het belangrijk om zich niet laten intimideren.

Dominique Boccar is ondernemer in een zogenaamde “mannenwereld”: de bouwsector. Ze is gespecialiseerd in massief houten woningen en houtskeletbouw. Hoe kwam ze daarbij? “Toen ik hier begon te werken, had ik mijn doctoraal in de chemie en een diploma boekhouding, maar ik wist niets van de bouwsector en al helemaal niets van massief houten woningen. Ik was meteen verkocht. Ik heb er zelf een laten bouwen in 2003. Het jaar daarop stelden de vorige eigenaren voor dat ik een groot deel van de verkoop voor mijn rekening zou nemen. Later volgde de volledige overname van het bedrijf.”

Is het niet moeilijk om je mannetje te staan in een sector die bepaald geen vrouwvriendelijke reputatie heeft? “Het eerste bedrijf van de vorige eigenaren was een zagerij. Ik heb er jaren als enige vrouw tussen de mannen gewerkt, dus ik was het wel gewend.” Ze relativeert ook het idee dat het allemaal moeilijker is voor een vrouw: “Voor mij was het niet het lastigste dat ik een vrouw was, maar wel dat ik ineens niet meer hun collega was, maar hun directeur. Dat is niet altijd makkelijk, maar het heeft niets te maken met het feit dat je vrouw of man bent.” Boccar geeft toe dat ze buiten het bedrijf niet vaak vrouwelijke collega’s ontmoet, behalve in de grafische sector of de architectuur. “Ik heb dat nooit een probleem gevonden. Je moet gewoon weten wat je wilt en je niet laten intimideren. Ik maak me geen zorgen op dat vlak. Maar niet iedereen is in staat om zich te laten gelden. Daar moet je een bepaald karakter voor hebben. Het is natuurlijk wel bijzonder als een vrouw een bedrijf leidt. Zeker in de bouwsector. Daarom is het heel goed om bij de dagelijkse contacten iemand te hebben die tussen mijzelf en de medewerkers in staat.”

Haar ondernemingszin dankt de bazin van Biospeedhome naar eigen zeggen aan het feit dat ze graag zelfstandig werkt. “Toen ze me vroegen of ik het bedrijf wilde overnemen, hoefde ik niet lang na te denken.”

De vooroordelen voorbij

Hoe wordt er gedacht over een vrouw aan het hoofd van een bedrijf, en dan nog wel in de houtsector? “Er zijn veel vooroordelen. Veel mensen gaan ervan uit dat vrouwen niet de benodigde technische kennis en vaardigheden hebben. Zodra je je op dat vlak kunt bewijzen, zijn er geen obstakels meer. Maar eerst moet je dus het stadium van de vooroordelen voorbij zien te komen. Ik heb trouwens nooit problemen gehad met klanten of andere contactpersonen toen ik me met de verkoop bezighield. Maar ik hou me natuurlijk niet bezig met het binnenhalen van orders, dat doen ingenieurs. Misschien had ik het daar lastiger mee gehad.”

Volgens Boccar zitten er wel degelijk vrouwelijke trekjes in de manier waarop ze haar bedrijf leidt. “Organisatie”, glimlacht ze meteen. “Ik ben een heel georganiseerd persoon. Misschien is dat niet typisch vrouwelijk, maar ik zie het zelden om me heen. En ze zeggen toch altijd dat vrouwen verschillende dingen tegelijk kunnen, en mannen niet.” Die vrouwelijke “touch” zie je ook terug in de omgang met haar werknemers. “Ik vind het belangrijk dat de sfeer goed is. Ik ben heel open en makkelijk aanspreekbaar. Natuurlijk zeg ik wat ik denk, maar ik ben geen autoritair persoon die zich om het minste of geringste druk maakt. Ik sta alleen op mijn strepen als het echt nodig is.” En hoe zit het met haar gezin? “Het is niet altijd makkelijk, maar gelukkig heeft mijn partner f lexibele werktijden. Daardoor kunnen we allebei voor ons kleintje van vierenhalf zorgen. Ik zie hem inderdaad minder dan ik zou willen, maar ik let erop dat ik genoeg tijd voor mijn gezin reserveer, vooral in het weekend. Je tijd goed indelen is heel belangrijk om goed in balans te blijven.”

Het is ook niet omdat ze een vrouw is, dat ze sneller vrouwen dan mannen aanneemt. “Ik kies op basis van de competenties, de ervaring en de kwaliteit van het werk. De enige baan in mijn bedrijf die misschien moeilijker is voor een vrouw, is die van acquisitieleider. Ik zeg niet dat het niet kan – er zijn vrouwelijke architecten die het doen en heel goed zelfs – maar het vraagt een nogal specifiek profiel. Daarvoor moet je de juiste persoon vinden, die autoriteit uitstraalt en toch veel tact heeft.”

Hoe staan andere bedrijfsleiders tegenover vrouwen als zaakvoerder, zeker in de bouwsector? Hebben zij nog vooroordelen of is die tijd al voorbij? “Ik vind het moeilijk om te doorgronden hoe er over mij gedacht wordt. We zijn nu een samenwerking aan het opzetten met verschillende bedrijven in de houtbouw. Daar zitten alleen mannen in, maar ik heb ze nog nooit iets negatiefs over mij horen zeggen. Ik denk echt dat je gewoon de juiste competenties moet hebben en je werk goed moet doen. Net zoals de mannen weten dat ik wellicht ook troeven heb die zij niet hebben.”

 

Bio Express

1992 : Dominique Boccar behaalt een doctoraal in de chemie. In 1996 sluit ze een graduaat boekhouding af.
2003 : Ze gaat aan de slag als commercieel manager bij de firma Biospeedhome.
2005 : Samen met twee andere vennoten neemt ze het bedrijf over.

 

informatie

Biospeedhome
Rue des Boussines, 46
B-6960 Manhay
+32 (0)86 45 51 24
biospeedhome@biospeedhome.be
www.biospeedhome.be

 

Bois & Habitat 2013 editie

Bois & Habitat is al 15 jaar hét evenement voor iedereen die hout wil gebruiken in zijn woning. Bijna 200 exposanten laten er hun producten en laatste innovaties zien op het gebied van bouwen en renoveren, interieur en exterieur en meubels en design. Uiteraard mocht ook Biospeedhome hier niet ontbreken.

Voor deze feesteditie wordt er een grote tentoonstelling op touw gezet in samenwerking met het tijdschrift ‘Déco Idées’. De overzichtstentoonstelling zet ontwerpers in de kijker die ooit deelnamen aan de wedstrijd ‘Design & Bois’ en intussen over de hele wereld bekend zijn. Gedurende de vier dagen dat de beurs plaatsvindt, staan er nog heel veel andere evenementen op het programma: lezingen, ontmoetingen, de Wonderful World-tentoonstelling… Op 25 maart hebben vrouwen gratis entree tijdens “Ladies’ Day”.


informatie

Salon Bois & Habitat
Van 22 tot 25 maart 2013
Namur Expo
Avenue Sergent Vrithoff, 2
B-5000 Namur
www.bois-habitat.com

À lire aussi

Your opinion counts