Waw magazine

Waw magazine

Menu

Om van te snoepen

  • The place to be WAW
  • / A savourer
Wallonie

Door Waw

Het ongewone en smakelijke Wallonië van Eric Boschman

 

Wat is het verband tussen Félicien Rops, Nafissatou Thiam, de Reuzen van Ath, de slag van Rossignol, in de Gaume, waar 27.000 Fransen (op één dag) het leven lieten, de Aiguilles de Chaleux aan de oevers van de Lesse, waar Haroun Tazieff in 1943 een val van 22 meter maakte, witlooflikeur en de bernardijnen, die amandelkoekjes uit de streek van Fleurus en van Chimay?

Antwoord: die goed bekende Waal en Waalse, dat folkloristische feest, die tragische gebeurtenis, die plek die een omweg waard is, die originele drank en dat typische dessert zijn allemaal verankerd in de 34e week van de ‘Almanach insolite et gourmand de Wallonie’ (Almanak van extravagant en eetlustig Wallonië) van Eric Boschman, die in het begin van het jaar verscheen. De bekende wijnkelner en showman had immers het plan opgevat zijn nieuw werk onder te verdelen in zeven rubrieken. Voor elke van de 52 weken van het jaar stelt hij zo twee Walen of Waalsen voor – de ene werd in die week geboren en de andere stierf erin – alsook een folkloristisch evenement, een goed of minder goed gekende anekdote, een ongewone toeristische plek, een niet te missen Waalse drank en een streekrecept. Wat een heksentoer om 364 in dat schema passende pareltjes te vinden. Maar wees gerust: om daarin te slagen, heeft de auteur niemand gedood! Het is dus een vermoeide maar over zijn vondsten opgetogen Eric Boschman die zijn Waalse tournee voortzet met zijn show ‘L’âge de bière’ en u vandaag die leerzame, vermakelijke en beroezende kalender aanbiedt. Om bladzijde na bladzijde van te genieten, maar met mate.

 (« Almanach insolite et gourmand de Wallonie », Editions Racine, 128 p., €24,95).

https://ericboschman.be

Your opinion counts