Waw magazine

Waw magazine

Menu

Op bezoek in Tanger

  • Business
  • / Concept
Liège  / Liège

Door Muriel Lombaerts

Voor de 2e uitgave van Un Chef belge à Tanger, Belgisch-Marokkaanse B2B-ontmoetingen rond een galadiner, zal sterrenchef Laury Zioui het festijn verzorgen, tot groot genoegen van de vele deelnemers, onder wie de Ateliers François, een Luiks familiebedrijf dat in 1870 werd opgericht. 


Het was onderneemster Yesmina Hantout (Yes4events) die, met de steun van het Waalse agentschap voor Export en Buitenlandse Investeringen (AWEX), van Brussels Invest en van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Marokko (CCBLM), het initiatief had genomen voor de eerste uitgave van Un Chef Belge à Tanger, in november 2016. De tweede uitgave gaat dit jaar door van 18 tot 20 oktober. De zakelijke bijeenkomst die in de grote havenstad van Noord-Marokko wordt georganiseerd, heeft “business opportuniteiten” als thema.  

Op het programma staan een voorstelling van de ondernemingen in de Kamer van Koophandel, Industrie en Dienstverlening van Tanger, alsook ontmoetingen tussen de verschillende particuliere en openbare economische spelers van Tanger en hun Belgische tegenhangers. Zo kunnen ondernemers en investeerders van gedachten wisselen. Het orgelpunt is het galadiner dat wordt bereid door de BelgischMarokkaanse sterrenchef Laury Zioui.


LAURY ZIOUI CHEF VAN L’ÉVEIL DES SENS

Nadia en Laury Zioui dachten helemaal niet dat ze in de horecasector zouden gaan werken, en toch... Laury kwam op 16jarige leeftijd in België aan om hier voor elektricien te studeren. Om wat geld te verdienen, ging hij de afwas doen in een restaurant. Van het een kwam al vlug het ander en de enthousiaste jongeman maakte snel vorderingen. In april 2001 kocht het paar een gebouw in Montigny-le-Tilleul om er “L’Éveil des Sens” te openen. Amper negen maanden later kreeg het restaurant al zijn ster in de beroemde Michelingids! Laury, nu een sterrenchef in zijn restaurant aan de zijde van zijn echtgenote, die wijnkelnerin is, blijft er ook vandaag nog van overtuigd dat de Belgische keuken helemaal niet hoeft onder te doen voor de internationale en dat ze een verplaatsing dubbel en dik waard is. Naar aanleiding deze tweede uitgave van Un Chef belge à Tanger reist de Belgisch-Marokkaanse chef naar Marokko. “Het is dankzij een gemeenschappelijke neef dat we Yesmina Hantout hebben ontmoet”, vertelt Nadia Zioui. “Laury is heel opgetogen omdat hij aan dat evenement kan deelnemen. Hij kent Tanger niet en verheugt er zich al op dat hij naar de markten zal kunnen gaan om er kennis te maken met de plaatselijke producten en de mensen te ontmoeten”, legt ze verder uit. Koken is een droom, het heeft iets magisch.

Rue de la Station 105 
B-6110 Montigny-le-Tilleul 
+32 71 31 96 92 
www.l-eveildessens.be


DE ATELIERS FRANÇOIS

Dit familiebedrijf van vader op zoon stelt een 400tal medewerkers tewerk, die onder de leiding van Hugues Rolin staan. Het bedrijf is aanwezig in 137 landen en staat wereldwijd bekend voor zijn hoge en lagedrukcompressoren met droge perslucht en zonder olie. Alles begint in 1870, toen er in Luik een besloten vennootschap werd opgericht voor de productie van persluchthamers voor het bouwen van tunnels en gangen in de plaatselijke steenkoolmijnen. In 1900 maakt het bedrijf alternatieve compressoren voor de steenkoolnijverheid. Tijdens de volgende decennia blijft de firma zware compressoren ontwikkelen, meer bepaald voor de metaalindustrie. Na 1950 wordt Ateliers François een naamloze vennootschap die zijn export wil bevorderen en ook in het buitenland handel wil drijven.

De PET-explosie

Aan het einde van de jaren ’60 wordt er een nieuw compressorengamma ontwikkeld, zonder smering en met PTFE-segmenten (van teflon). Die machines worden gebruikt in brouwerijen, in glasfabrieken en in de chemie en petrochemie, alsook in de metaal en de voedingsnijverheid. Twintig jaar later verschijnt de eerste compressor van 40 bar met een olievrije zuiger (of zonder smering) voor het blazen van PET-flessen. Het bouwen van dat soort machines is momenteel de voornaamste en haast enige activiteit van de Ateliers François, waarvan ook de naam werd veranderd om beter bij de moderne geglobaliseerde wereld te passen. Het bedrijf heet nu “AF Compressors”.

Sinds de jaren ’80 hebben de PET-flessen zeer veel sectoren veroverd: mineraal water en koolzuurhoudende dranken, fruitsap, tafelolie en bier, maar ook azijn, soms wijn, sauzen en specerijen en zelfs vloeibare zeep, geneesmiddelen en parfums. De productie van PETcompressoren van AF met zuigers zonder smering dient haast uitsluitend voor het fabriceren van PET-flessen.

Ook vandaag ontwikkelt AF zijn dienstverlening en onderhoudswerk ter plaatse door middel van wereldwijd verspreide filialen en steunpunten, meer bepaald in Europa, Rusland, China, het Midden-Oosten, Afrika, Indië, Noord en Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Australië. Veel bedrijfsleiders maken zich al heel wat jaren zorgen over de klimaatverandering.

Veel firma’s willen hun CO2-uitstoot zoveel mogelijk verminderen. Ook vandaag moet elke beheerder het energieverbruik in de productieomgeving van zijn bedrijf verminderen, terwijl haast 10% van de energie in de industrie voor het aanmaken van perslucht dient. Het zoeken naar veilige en energiezuinige persluchtsystemen is dus een echte uitdaging. Er bestaan weinig technologische wisseloplossingen voor olievrije persluchtdistributie. Toch bieden de Ateliers François bedrijfszekere oplossingen aan.

Energie besparen

Op 20 oktober 2017 zal de onderneming een studiedag organiseren in de Kamer van Koophandel van Tanger. Daardoor wil ze de gebruikers van olievrije perslucht een nieuwe visie geven en uitleggen hoe ze minstens 16,5% energie kunnen besparen! De firma zal zich richten tot een publiek dat bestaat uit energiebeheerders, technische directeurs en verantwoordelijken van de ondernemingen die deelnemen aan het door Yesmina Hantout georganiseerde evenement.

Tanger is het tweede economisch centrum van Marokko en heeft talrijke troeven in handen, zoals zijn nieuwe haven, een vrije zone, het containervervoer Tanger Med, een automobielindustrie die in volle ontwikkeling verkeert en een bouwsector die zich voortdurend uitbreidt. Voor de Ateliers François biedt een evenement zoals Un Chef belge à Tanger uitstekende kansen om zich bekend te maken bij de officiële autoriteiten van Tanger, maar ook om economische operatoren te ontmoeten, die dicht bij hun beroepsactiviteiten staan.

www.afcompressors.com

 

Your opinion counts