Waw magazine

Waw magazine

Menu
© François Colmant

Valérie Gordenne,
De passie
om uit te blinken

  • Économie
  • / Aan de spits
Liège  / Luik

Door François Colmant

Valérie Gordenne, industrieapotheker bij Mithra, blikt terug op haar loopbaan, een rijkgevuld traject vol interessante ontmoetingen en uitdagingen binnen een sector die volop in de lift zit in Wallonië.

Meer dan een uur lang over zichzelf praten is niet meteen het stokpaardje van Valér ie Gordenne. Toch komen de woorden vlot, en de anekdotes die haar parcours sieren, rijgen zich aan elkaar op het ritme van haar lach. Wie durft er te beweren dat industrieapothekers een saai beroep hebben? In een recent verleden was Valérie nog productiechef bij Uteron Pharma, maar voortaan behoort ze tot het directieteam van het moederbedrijf Mithra, waar ze nieuwe activiteiten ontwikkelt. Uteron wordt immer s sinds kor t geleid door de Amerikaanse gigant Watson.

Haar beslissing hield echter niet zozeer verband met het feit dat ze in een nieuwe structuur zou terechtkomen. Het was vooral de wil om innoverende projecten te blijven ontwikkelen, die de doorslag gaf. “Ik had een mooie periode bij Uteron achter de rug en de zin om een nieuw verhaal te beginnen was gewoon te sterk”, verklaart ze.

‘Zin’ is het woord dat haar loopbaan misschien wel het meest typeert. In 1995 studeert ze af aan de Université de Liège en, in tegenstelling tot veel van haar medestudenten, besluit ze zich te wijden aan de industriële farmacie in plaats van aan de klassieke officina. “Enkele maanden stage in een apotheek waren voldoende om me te laten inzien dat zoiets niet aan mij besteed was. En al waren de opleidingen in die tijd niet specifiek gericht op industriële farmacie, toch waren er wel degelijk overstapmogelijkheden. Die overstap is bij mij – tot mijn grote vreugde – heel spontaan gebeurd.”

Bij Galephar in Marche-en-Famenne zal Valérie Gordenne haar eerste beroepservaring opdoen en de mensen die ze er ontmoet, zullen haar toekomst uiteindelijk een beslissende wending geven. Binnen dit familiebedrijf op mensenmaat is er veel werk aan de winkel en Valérie doet er heel wat nieuwe inzichten op. Op het eind van haar stage heeft ze het geluk dat ze een contract krijgt aangeboden. “Op het ogenblik dat ik daar terechtkwam, wou het bedrijf zijn activiteiten uitbreiden en was het op zoek naar een profiel zoals het mijne. Bruno Streel, manager bij Galephar, wou een productievestiging openen die gericht was op klinisch onderzoek.” Valérie Gordenne wordt er ingezet binnen de afdeling onderzoek en ontwikkeling, en al snel weet ze de vrijheid te waarderen die elke medewerker binnen het team er krijgt. “We evolueerden in een uitermate stimulerende omgeving, waar je het recht had om fouten te maken. Ik bedoel natuurlijk kleine fouten, maar we konden er in ons eigen ritme werken, nieuwe ideeën aanbrengen, nieuwe protocollen bedenken, zonder een helse druk te moeten ervaren. En dankzij de permanente competitiegeest die er heerste, kwamen de resultaten als vanzelf. Deze manier van werken is echt typisch voor kleine structuren. Ik vind ze bijzonder motiverend.”

Met Mithra het avontuur tegemoet

Hoewel Valérie Gordenne bij Galephar heel veel voldoening ervaart, voelt ze nog altijd de kriebels om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ze heeft er nog altijd evenveel zin in en het geluk gunt haar een nieuwe carrièrewending. Tijdens een gesprek verneemt ze dat François Fornieri, directeur van Mithra – dat in die tijd een jonge spin-off van de ULg is – op zoek is naar een industrieapotheker om zijn activiteiten te ontwikkelen. Haar kandidatuur wordt voorgesteld, er vindt een sollicitatiegesprek plaats en het duurt niet lang of de zaak is beklonken. “Twee uur lang heeft hij mij verteld over zijn project, zijn visie en zijn toekomstperspectieven. Zijn enthousiasme was aanstekelijk en hij wist me al snel te overhalen om zijn team te versterken”, herinnert ze zich. In 2004 – Mithra bestaat dan amper vijf jaar – begint het bedrijf generische producten te ontwikkelen. De competenties van Valérie Gordenne blijken daarbij al snel van pas te komen, vooral bij de lancering van het hormonale spiraaltje Levorsert. “De productontwikkeling was in 2002 gestart, maar zonder de specifieke hulp van een apotheker. Het bedrijf werkte immers nog altijd samen met de UL g. Ik heb de farmaceutische dimensie in het bedrijf binnengebracht, maar ook een hele reeks reglementaire aspecten.”

De farmaceutische sector is internationaal gericht, met reglementeringen die van regio tot regio verschillen. Je moet constant vernieuwend uit de hoek komen, op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen en anticiperen op veranderingen.


Een volledige productielijn van begin tot einde in goede banen leiden doe je echter niet zomaar. En ook al blijkt het “complexe maar meeslepende” proces van productontwikkeling lang niet zo eenvoudig te zijn, toch blijven de “innovatie en de nieuwe procedures uitgesproken high level, zodat je als vanzelf grenzen verlegt.” En waardoor je sowieso meteen uitkijkt naar een vervolgscenario. “Na de lancering van de klinische studies was het zaak om het spiraaltje ook effectief te produceren. We hadden nog niet erg veel ervaring op dat vlak, maar toch waren we nergens bang voor. François Fornieri en het directieteam, met professor Jean-Michel Foidart en Stijn van Rompay, hadden voldoende daadkracht om snel werk te maken van de investeringen.” Zo ontstaat in 2007, uit de structuur van Odyssea, het kersverse Uteron. Een nieuw avontuur begint, waarbij zo’n zeventig werknemers in dienst worden genomen, er een productielijn wordt opgericht in Grâce- Hollogne, en een kenniscentrum dat kan rekenen op erkenning door het Waalse Gewest. Vijf jaar lang ontwikkelt het bedrijf zich rond dit innovat ieve concept , geschraagd door een sterke universitaire verankering “die een andere creatieve invalshoek mogelijk maakt en waaraan onze activiteit haar specificieke karakter te danken heeft,” voegt Valérie Gordenne eraan toe. “Het voordeel van dit spiraaltje is de werking van een hormoon dat de bloedingen vermindert, en het feit dat er veel minder hormoon vrijkomt dan bij de klassieke anticonceptiepil. Het concept is interessant binnen het ruime aanbod van anticonceptiemiddelen en wordt tegen een bijzonder haalbare prijs aangeboden, terwijl het de levenskwaliteit van de vrouw aanzienlijk kan verbeteren.” 2013 luidt nieuwe veranderingen en nieuwe mogelijkheden in voor Uteron. Het bedrijf wordt immers overgenomen door Watson. Valérie Gordenne kan het avontuur voortzetten in de nieuwe structuur, maar ze gaat niet in op het aanbod en besluit om terug te keren naar het moederbedrijf Mithra. “We willen onze industriële activiteiten in het Waalse Gewest blijven ontwikkelen en nieuwe projecten op het getouw zetten: dat is nu net wat me zo aanspreekt in mijn werk.” Zonder nog maar te spreken over het relationele aspect dat kenmerkend is voor een lichtere structuur. Als voormalige volleybalspeelster “speelden we zelfs een seizoen lang in de eredivisie”, zegt ze. Valérie Gordenne vergelijkt het bedrijfsleven met een groepssport, waar precies het creëren van synergieën en het groepsgevoel een cruciale rol spelen. “Ik ben sterk voorstander van groepssporten. Mijn twee kinderen beoefenen er trouwens een. Deel uitmaken van een groep, bij overwinningen én bij nederlagen, het is niet altijd even evident. Maar het is een ongelooflijke leerschool. Je hoort bij een groep en die groep bouwt samen aan een toekomst.”

Wat haar eigen toekomst betreft, hoopt deze lezeres van Patricia Cornwell op een rijkgevuld en boeiend vervolg. Moge ze veel zin hebben om ook in de toekomst door te gaan en actief bij te dragen aan innoverende projecten. “De farmaceutische sector is internationaal gericht, met reglementeringen die van regio tot regio verschillen. Je moet constant vernieuwend uit de hoek komen, op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen en anticiperen op veranderingen. Dat is heel motiverend en het geeft me niet het gevoel dat ik constant hetzelfde werk doe. Ik zou trouwens niet kunnen aarden in een repetitief beroep of in een te beperkende sfeer.”

 

informatie

SA Mithra Pharmaceuticals
Rue Saint-Georges 5
B-4000 Liège
+32 (0)4 349 28 22
info@mithra.be
www.mithra.be

 

Boost Belgium

Energieke mama wint de wedstrijd Boost Belgium voor Belgische ondernemers!

Dankzij deze wedstrijd wilden Belfius en MasterCard de hand reiken aan ondernemers van wie het project een boost kon geven aan de Belgische economie. In totaal schreven 243 ondernemers zich in, stuk voor stuk met baanbrekende projecten. De finalisten mochten hun project voorstellen aan een jury van acht vakspecialisten. Naast de publieksjury brachten zij een beslissende stem uit.

De beslissing viel op 20 februari. Het was Jasmine De Wulf uit de provincie Luxemburg die de eerste prijs wegkaapte met haar ontwerp Skinoo, dat inmiddels al een Belgisch en een Europees octrooi heeft. Haar eigen ervaring met borstvoeding bracht deze mama van vier ertoe om een eenvoudig systeem, een katoenen ring, te bedenken waarmee jonge moeders tijdens de eerste weken van de borstvoeding tepelkloven en infecties kunnen voorkomen. Het prijzengeld ter waarde van € 15.000 zal deze initiatiefrijke mama flink helpen om in de nabije toekomst de productie van Skinoo op te starten.

sites.google.com/a/skinoo.eu/skinoo/home
www.boostbelgium.be

Videos

Your opinion counts